Διαδοχικές συναντήσεις εργασίας με παράγοντες των υπουργείων Υγείας και Παιδείας και τη Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Πελοποννήσου πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Πέτρος Τατούλης, την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου, προκειμένου από κοινού να θέσουν τους άξονες προτεραιοτήτων για αυτούς τους κρίσιμους τομείς, αλλά και να καταγράψουν την πρόοδο στα έργα που έχουν ενταχθεί ή είναι υπό ένταξη στο ΕΣΠΑ.

Ως πρώτος άξονας ανάπτυξης τέθηκε το άρτιο οδικό δίκτυο που πρέπει να αποκτήσει η Πελοπόννησος, καθώς και η ανάγκη για την υποστήριξη και βελτίωση του ενδομεσσηνιακού δικτύου που υστερεί σε μεγάλο βαθμό. Αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και στον ανατολικό άξονα Κόρινθος- Επίδαυρος- Λυγουριό- Ναύπλιο- Αερόπολη- Στούπα- Καρδαμύλη και στις αναγκαίες ενέργειες ώστε να ολοκληρωθεί η κατασκευή του.




Δεύτερος άξονας που τέθηκε από τον κ. Τατούλη στην πορεία ενδυνάμωσης της ανάπτυξης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, είναι αυτός της αγροτικής οικονομίας καθώς και η ανάγκη στροφής της τοπικής οικονομίας στον παραγωγικό πρωτόγεννη τομέα, ενισχύοντας με κίνητρα τους αγρότες. Η αποστολή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην δημιουργία μιας ισχυρής αγροτικής οικονομίας, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη, ακολουθεί δύο κατευθύνσεις: αφενός την ενδυνάμωση της αγροτικής μας οικονομίας που θα έχει ως αποτέλεσμα αύξηση του εγχώριου προϊόντος 2,5% και αφετέρου την ίδρυση 18 έως 20 σύγχρονων κτηνοτροφικών μονάδων με στόχο την αύξηση του ακαθάριστου προϊόντος κατά 4,5%.

Ως τρίτο άξονα της στρατηγικής αυτής ο Περιφερειάρχης έθεσε την Περιβαλλοντική πολιτική. "Διεκδικούμε από το ΥΠΕΚΑ την αρμοδιότητα διαχείρισης του προγράμματος ΥΠΕΡΑ για την περαιτέρω αποκέντρωση του", σημείωσε ο κος Τσέτουλης ο όποιος περιέγραψε ως ένα έργο που εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο και μπορεί η Περιφέρεια να αναλάβει, την διαχείριση της διάβρωσης των ακτών του Κορινθιακού κόλπου.

Τέταρτο άξονα έθεσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου την ηλεκτρονική δημοκρατία, μέσα από τη συγκρότηση συγκεκριμένου προγραμματισμού που να βασίζεται στις νέες τεχνολογίες έτσι ώστε η Πελοπόννησος να γίνει η πρώτη ψηφιακή Περιφέρεια.

Πέμπτος άξονας είναι σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη, η Τουριστική πολιτική. "Η τουριστική πολιτική της Περιφέρειας θα βασίζεται σε μεγάλους στόχους και το μοντέλο της αυτοχρηματοδότησης. Στο πλαίσιο αυτό τα λιμάνια της Πελοποννήσου όπως της Καλαμάτας και του Γυθείου πρέπει να αποτελέσουν σημεία αναφοράς για την αναπτυξιακή μας πολιτική" ανέφερε ο κος Τατούλης σημειώνοντας ωστόσο ότι "Στην ανάπτυξη της πολιτικής αυτής ως έργο σημαία πρέπει να θεωρηθεί η ανάδειξη της Διώρυγας της Κορίνθου ως πύλης εισόδου της Πελοποννήσου». Ο Περιφερειάρχης ξεκαθάρισε, ολοκληρώνοντας την στοχοθέτηση του άξονα αυτού, ότι «Πόλεις θύλακες για την ανάπτυξη της Περιφέρειας μας είναι η Καλαμάτα, η Μονεμβασιά, το Πόρτο Χέλι και το Ναύπλιο».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Περιφερειάρχης στην αναθεώρηση του ΕΣΠΑ και στη δημιουργία νέων κωδικών που θα δώσουν τη δυνατότητα στην Πελοπόννησο να αναπτύξει μιας κοινωνικής πολιτικής αλληλεγγύης και συνοχής αλλά και μιας συγκροτημένης πολιτικής βασισμένης στην πρόνοια.

Τέλος, ο κ. Τατούλης κατέληξε ότι έχουν ξεπεραστεί τα εμπόδια και είναι σε τελική ευθεία η κατασκευή του νέου Διοικητηρίου της Περιφέρειας μέσω ΣΔΙΤ.
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Επικαιροποίηση της στρατηγικής ανάπτυξης σε διαδοχικές συσκέψεις του Περιφερειάρχη"