O Αυστραλός υπουργός Οικονομικών Γουέϊν Σγουάν ενδέχεται ανακηρυχθεί ο καλύτερος υπουργός Οικονομικών του κόσμου στην διάσκεψη της G20 που θα γίνει αυτή την εβδομάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες σε συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Λίγο πριν φύγει από την Αυστραλία ο κ. Σγουάν εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για την αναποφασιστικότητα που δείχνουν οι ηγέτες της ευρωζώνης στην αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους και όχι μόνον.



Ο κ. Σγουάν πιστεύει ότι οι εταίροι δεν έπρεπε να αναβάλουν για τον Οκτώβριο την απόφασή τους για την Ελλάδα και τόνισε ότι αυτή η αναποφασιστικότητά τους και η αναβλητικότητά τους φέρνει σε δυσκολότερη θέση την Ελλάδα αλλά και την παγκόσμια οικονομία.

Είχε προφητεύσει την κρίση

Η οικονομολόγος Ann Pettifor πριν από 5 χρόνια σε βιβλίο που είχε εκδώσει είχε προβλέψει την κρίση που "απειλεί σήμερα την Ευρώπη". Τώρα που η κρίση ήρθε, θεωρεί ότι "δε γίνεται καθόλου σωστή διαχείριση".

Η κορυφαία οικονομολόγος διατείνεται ότι η Ελλάδα "βρίσκεται σε τροχιά ραγδαίας πτώσης" όπως και η Ισπανία, καθώς "τα επιβαλλόμενα μέτρα λιτότητας αντιβαίνουν σε οποιαδήποτε αναπτυξιακή προσπάθεια και η ανάπτυξη είναι το μοναδικό εργαλείο που μπορεί να οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση. Επομένως, η οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια είναι εκ προοιμίου καταδικασμένη να αποτύχει".

Διατυπώνει τη θέση ότι "θα υπάρξει χρεοκοπία για την Ελλάδα", το ζητούμενο είναι εάν αυτό θα γίνει "με τον καταστροφικό και χαοτικό τρόπο που αντιμετωπίζεται η κρίση ως τώρα ή εάν οι κεντρικές τράπεζες και οι ιθύνοντες αποφασίσουν να διαχειριστούν αποτελεσματικά την αναδιάρθρωση του χρέους, καθώς τα χρέη έχουν αγγίξει δυσθεώρητα μεγέθη". Οι τράπεζες, αντιμετωπίζοντας ουσιαστικά μια "συστημική κρίση", "θα υποστούν ισχυρό πλήγμα, αλλά έτσι πρέπει να γίνει. Είναι απαραίτητο να διαγραφεί μεγάλο μέρος των χρεών, εφόσον έτσι και αλλιώς δεν είναι δυνατόν να αποπληρωθούν".

"H μοναδική λύση", λέει, "είναι να επιτραπεί στις υπερχρεωμένες χώρες να χρεοκοπήσουν και εν συνεχεία να ενισχυθούν οικονομικά οι τράπεζες, αλλά μόνο αν υλοποιηθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις".
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Υπέρ της Ελλάδας ο πιο πετυχημένος υπουργός Οικονομικών του κόσμου"