Παίζονται όλα για όλα με την τρόικα

16.9.11 Αναρτήθηκε από diogenis
Σκληρά μέτρα με ύφεση 2,5% το 2012
Σε ένα εξαιρετικά δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, με την ύφεση να ξεπερνά φέτος (σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις) ακόμα και την αρνητική πρόβλεψη του 5,3% και την εκτίμηση ότι το 2012 η ύφεση θα συρρικνωθεί στο 2,5% (αντί της πρόβλεψης για ανάπτυξη στο 0,6% που είναι η επίσημη παραδοχή του μεσοπρόθεσμου) η κυβέρνηση καλείται μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα να ολοκληρώσει με επιτυχία τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το αναγκαίο πακέτο μέτρων.



Οι επικεφαλής των δανειστών μας καταφθάνουν το Σαββατοκύριακο με άγριες διαθέσεις λόγω της αποτυχίας που είχαν οι πρώτες συζητήσεις που έγιναν στις αρχές του μήνα.

Σε κάθε περίπτωση πολλά θα κριθούν από το πόρισμα που θα παραλάβουν από το τεχνικό κλιμάκιο τη τρόικα που έχει εγκατασταθεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτος σε μια προσπάθεια να οριστικοποιηθούν τα μετρά (παλιά και νέα) που καλύψουν και την φετινή απόκλιση στο έλλειμμα 1,7 δις ευρώ και θα επαναφέρουν σε τροχιά δημοσιονομικής προσαρμογής την οικονομία μέσα στο 2012.

«Γόρδιος δεσμός» στις διαπραγματεύσεις παραμένει η προσπάθεια και των δυο πλευρών να καταλήξουν σε ένα μείγμα πολιτικής που δεν θα εντείνει τις πιέσεις της ύφεσης.

Ως εκ τούτου η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην πλήρη εφαρμογή των μέτρων που έχουν ήδη ψηφιστεί ενώ οι όποιες περαιτέρω προσαρμογές χρειαστούν θα αναζητηθούν στο σκέλος των δαπανών.

Το μόνο που εξετάζεται στο σκέλος των εσόδων είναι η επιτάχυνση (μετά και την είσοδο ιδιωτών στην είσπραξη) της συγκέντρωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά και της πάταξης της φοροδιαφυγής.

Στο σκέλος των δαπανών το βασικό ζητούμενο από τους ελεγκτές είναι η άμεση μείωση του προσωπικού και του μεγέθους του Δημοσίου τόσο με την παύση των 120.000 συμβασιούχων του Δημοσίου όσο και με την εργασιακή εφεδρεία.

Σε παράλληλους χρόνους θα πρέπει να τρέξει και το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα καθαρές μειώσεις των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων έως και κατά 35%, αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο, οπότε και θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά.

Επιπροσθέτως θα υπάρξουν περικοπές και για τα ειδικά μισθολόγια, όπως αυτά των γιατρών του ΕΣΥ, των στρατιωτικών και των δικαστικών.
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Παίζονται όλα για όλα με την τρόικα"