Από το tvxs.gr

Αλήθεια, τι θα συνέβαινε αν τα σενάρια περί χρεοκοπίας της Ελλάδας έβγαιναν αληθινά και η χώρα μας εγκατέλειπε τη ζώνη του ευρώ; Τι θα μπορούσε να συμβεί αν το Μνημόνιο, το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση αποτύγχαναν; Απαντήσεις σε τέτοιου είδους ερωτήσεις δίνει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, η οποία καταγράφει όλα τα πιθανά σενάρια “Τι θα συμβεί αν...”.
Συγκεκριμένα, μια ομάδα οικονομολόγων της εφημερίδας με...

επικεφαλής τον Dirk Heilmann επιχείρησαν να...διαλύσουν την ευρωζώνη.

"Διαλύοντας" τη ζώνη του ευρώ
Σύμφωνα με το σενάριο που δημοσιεύει, το Φεβρουάριο του 2012 η κρίση χρέους στην Ελλάδα οξύνεται, οι αντοχές και η προθυμία των Ελλήνων για μεταρρυθμίσεις και αλλαγές έχουν φθάσει στα όρια τους, η κοινή γνώμη εξεγείρεται και η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου πέφτει αφού χάνει την ψήφο εμπιστοσύνης στη βουλή.
Μετά από εκλογές, τη διακυβέρνηση της χώρας αναλαμβάνει η Νέα Δημοκρατία ενώ πρωθυπουργός ορκίζεται ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο Αντώνης Σαμαράς ανακοινώνει τον Απρίλιο 2012 την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και την επαναφορά της δραχμής. Αυτομάτως, όλες οι καταθέσεις στις τράπεζες μετατρέπονται στο νέο νόμισμα και η Αθήνα προτείνει την ανταλλαγή των κρατικών ομολόγων στο νέο νόμισμα στο 80% της ονομαστικής τους αξίας.
Η κυβέρνηση της ΝΔ κρατάει για τρείς ημέρες τις τράπεζες κλειστές, εξαγγέλλει ελέγχους συναλλάγματος και απαγορεύει την εξαγωγή ευρώ στο εξωτερικό. Εξαιτίας αυτών των εξελίξεων τα χρηματιστήρια Φραγκφούρτης και Παρισιού κατρακυλούν και το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου καταρρέει.
Μετά το διάστημα των τριών ημερών οι εγχώριες τράπεζες ανοίγουν για λίγες ώρες και δίνουν τα ευρώ με σφραγίδα που λέει "Νέα Δραχμή". Στα ΑΤΜ οι Έλληνες μπορούν να “σηκώσουν” μόλις ένα χαρτονόμισμα των 50 ευρώ από κάθε λογαριασμό. Η αστυνομία στις μεγάλες πόλεις φυλάσσει τράπεζες και δημόσια κτήρια. Οι καταθέτες σε Πορτογαλία, Ισπανία, Ιρλανδία και Ισπανία προσπαθούν να αποσύρουν από τις τράπεζες τις καταθέσεις τους.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες αποφασίζουν τότε να πάρουν “γενναίες” αποφάσεις και διπλασιάζουν τα κονδύλια του μηχανισμού στήριξης. Είναι όμως αργά...Η κρίση έχει φτάσει ήδη στην Ευρώπη!
Η μειοψηφία της Μέρκελ
Λίγους μήνες αργότερα και πιο συγκεκριμένα τον Ιούνιο του 2012 η τραπεζική κρίση οξύνεται ακόμα περισσότερο. Η Πορτογαλία αποχωρεί από την ευρωζώνη. Στην Ισπανία και τη Γαλλία λαμβάνουν χώρα μαζικές διαδηλώσεις κατά των νέων μέτρων λιτότητας που επιβάλει η ευρωζώνη. Ένα μήνα μετά και μετά από πιέσεις του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, οι Βρυξέλλες αποφασίζουν την καθιέρωση ευρωομολόγων. Οι ΗΠΑ φοβούνται νέα παγκόσμια οικονομική κρίση. Γερμανία και Γαλλία εκδίδουν ευρωομόλογα 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να στηρίξουν την Ισπανία και την Ιταλία. Στη Γερμανία βουλευτές του συνασπισμού παραιτούνται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καθιέρωση ευρωομολόγων.
Τέλη του ίδιου μήνα η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ χάνει την εμπιστοσύνη της βουλής, η οποία αρνείται να δεχθεί τα ευρωομόλογα. Το κόμμα των Φιλελευθέρων αποχωρεί από τον συνασπισμό και η Μέρκελ κυβερνά μέχρι τις επόμενες εκλογές με κυβέρνηση μειοψηφίας με την ανοχή των σοσιαλδημοκρατών.
Την ίδια ώρα, σε Ρώμη, Παρίσι και Μαδρίτη χιλιάδες διαδηλωτές διαμαρτύρονται κατά της Γερμανίας.
Ευρωζώνη με το...σταγονόμετρο!
Τον Αύγουστο του 2012 Μέρκελ και Σαρκοζί αποφασίζουν σε μυστική τους συνάντηση την καθιέρωση του “Ευρώ του Βορρά” και καλούν να μετάσχουν Ολλανδία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Φινλανδία, Εσθονία, Αυστρία και Σλοβενία. Η γερμανική βουλή εγκρίνει μετά από δύο εβδομάδες τη συμμετοχή της Γερμανίας στο “Ευρώ του Βορρά” και την καθιέρωση κοινής δημοσιονομικής πολιτικής. Στην ευρωζώνη, πλέον, ανήκει το 1/3 των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
The end
Η αποδεκατισμένη ΕΚΤ αποδεικνύεται ότι δεν είναι πια σε θέση να εξασφαλίσει την νομισματική σταθερότητα. Η τιμή του νέου ευρώ υπερτιμάται σε σχέση με τα νομίσματα των χωρών που έχουν εκδιωχθεί. Τα γερμανικά προϊόντα είναι πανάκριβα και οι καταναλωτές στα κράτη της νοτίου Ευρώπης δεν τα αγοράζουν με αποτέλεσμα οι γερμανικές επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Στις αγορές επικρατεί χάος και οι ευρωσκεπτικιστές παίρνουν το πάνω χέρι. Με δημοψηφίσματα περιορίζεται η ελεύθερη διακίνηση στην Ευρώπη και η εσωτερική αγορά. Ενας πρώην καγκελάριος(εννοεί τον Χέλμουτ Κόλ-ΣΣ) υπενθυμίζει ότι ήδη πριν χρόνια προειδοποιούσε ότι αν παραμελήσει κανείς την Ευρώπη, δεν θα απομείνει τελικά στο τέλος τίποτε παρά ένα...ιστορικό γεγονός.
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Γερμανικά σενάρια χρεοκοπίας με Σαμαρά πρωθυπουργό..."