Προσέξτε τα ψιλά γράμματα του νέου φόρου

Άλλα υποσχόταν η κυβέρνηση και άλλα αποφάσισε τελικά για να διασφαλίσει έσοδα στα κρατικά ταμεία από τον τέλος που θα επιβληθεί στην δομημένη ακίνητη περιουσία.

Οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (πολύτεκνοι, άνεργοι, ανάπηροι) τελικά δεν απαλλάσσονται, αλλά γι’ αυτές προβλέπεται χαμηλό τέλος 0,5 ευρώ/τ.μ., ανεξάρτητα από τον χρόνο δόμησης του ακινήτου, εφόσον όμως αυτό βρίσκεται σε περιοχή τιμής ζώνης κάτω των 3.000 ευρώ/τ.μ.

Η παλαιότητα ισχύει για ακίνητα 26 ετών και παραπάνω, ενώ τα νεότερα ακίνητα θα επιβαρύνονται με συντελεστές αυξητικούς, από 1 έως 1,25.

Η εξίσωση για τον υπολογισμό του φόρους δεν είναι τελικά τόσο απλή και δίκαιη όσο ισχυριζόταν η κυβέρνηση αφού τελικά θα λαμβάνεται υπόψη:

• Το ύψος της τιμής ζώνης (με βάση τα οποία λογίστηκε το ΤΑΠ)
• Το εμβαδόν του ακινήτου
• Ο συντελεστής προσδιορισμού του τέλους σε ευρώ ανά τ.μ., καθώς και
• Συντελεστής προσαύξησης αντιστρόφως ανάλογος προς την παλαιότητα του ακινήτου.

Φόρος φωτιά στα ακίνητα

Οι συντελεστές τελικά θα είναι δέκα, από 0,5 έως και 20 ευρώ (για πολύ ακριβές περιοχές) ανά τετραγωνικό μέτρο, ανάλογα με την τιμή ζώνης στην οποία βρίσκεται το ακίνητο και την εφαρμογή συντελεστή προσαύξησης για τα νεόδμητα κτίρια.
Με βάση την κλίμακα που ανακοινώθηκε για ένα καινούργιο ακίνητο 100 τετραγωνικών μέτρων σε περιοχή με αντικειμενική αξία μεταξύ 2001 και 2500 ευρώ το ειδικό τέλος ακινήτων φτάνει τα 1.000 ευρώ (100 τετραγωνικά επί 8 ευρώ επί συντελεστή 1,25) ενώ για ένα καινούργιο ακίνητο 120 τετραγωνικών στις πιο ακριβές περιοχές της χώρας με αντικειμενική αξία από 5001 ευρώ και πάνω θα έχει ενιαίο τέλος 2.400 ευρώ Διαμέρισμα ηλικίας 10 ετών και επιφάνειας 100 τ.μ με τιμή ζώνης 1.600 ευρώ θα επιβαρυνθεί με ετήσιο τέλος ακίνητης περιουσίας 690 ευρώ. Διαμέρισμα 80 τ.μ. με τιμή ζώνης 1.200 ευρώ ηλικίας 20 ετών, θα επιβαρυνθεί με ετήσιο τέλος 420 ευρώ.

Κάθε λογαριασμός και ηλεκτροσόκ

Το ειδικό έκτακτο τέλος για πολλούς μήνες αφού θα καταβληθεί:

• Για το 2011 σε δύο ισόποσες δόσεις από τον Οκτώβριο του 2011 μέχρι τον Ιανουάριο του 2012
• Για το 2012 σε τέσσερις ισόποσες δόσεις από τον Μάιο μέχρι τον Δεκέμβριο 2012.

Σκληρό παζάρι ενοικιαστών ιδιοκτητών

Αν ο χρήστης είναι μισθωτής, με την καταβολή επέρχεται αυτοδικαίως συμψηφισμός με οφειλόμενα ή μελλοντικά μισθώματα. Δηλαδή η ρύθμιση θα προβλέπει ότι ο ενοικιαστής θα πληρώσει το φόρος και μετά θα πρέπει τα κοψει από το ενοίκιο που καταβάλει στον ιδιοκτήτη. Στην πράξη βέβαια όλα αυτά -και με δεδομένη την έλλειψη ρευστότητας- οδηγούν σε σκληρό παζάρι.

Θα μας «αλλάξουν τα φώτα»

Σε περίπτωση που δεν καταβληθεί το τέλος, η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να μας κόψει το ρεύμα. Και αν δεν ζητηθεί η επαναχορηγήσει ρεύματος, με την καταβολή του φόρου, τότε προσέξτε τι θα γίνει:

• Η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί προμηθευτές θα διαγράψουν τον υπόχρεο συνδρομητή
• Η αλλαγή προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος δεν θα επιτρέπεται αν δεν εξοφληθεί προηγουμένως το ειδικό τέλος.
• Και το κυνηγητό για το φόρο θα συνεχιστεί από τους ραμπο της εφορίας

Η παγίδα με τις αντικειμενικές αξίες

Με βάση το γεγονός ότι από το υπουργείο Οικονομικών έχει ανακοινωθεί αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών, ενδεχομένως την επόμενη χρονιά να υπάρξουν μεγαλύτερες επιβαρύνσεις για ιδιοκτήτες ακινήτων που είναι χτισμένα σε περιοχές όπου η τιμή ζώνης θα αυξηθεί.

Εξαιρέσεις: Την γλίτωσε το Δημόσιο και η Εκκλησία

Από το τέλος απαλλάσσονται οι πάσης φύσεως ηλεκτροδοτούμενες επιφάνειες ακινήτων που ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ, τους ΟΤΑ και τις δημοτικές και κοινοτικές επιχειρήσεις, στους ναούς, στα φιλανθρωπικά ιδρύματα δημόσιου χαρακτήρα, στα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία, ενώσεις και ομοσπονδίες που έχουν νόμιμα αναγνωρισθεί από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, στα ξένα κράτη όταν αυτά χρησιμοποιούνται για την εγκατάσταση πρεσβειών και προξενείων αυτών με τον όρο της αμοιβαιότητας.

Απαλλάσσονται επίσης τα ακίνητα που έχουν χαρακτηρισθεί ως δημόσιοι χώροι ταφής (νεκροταφεία) ή ως διατηρητέα και δεν ιδιοχρησιμοποιούνται ή δεν αποφέρουν εισόδημα, καθώς και ως χώροι ιστορικών ή αρχαιολογικών μνημείων.


Πηγή : Newsbeast

You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Παγίδευσαν τους πολίτες με το νέο χαράτσι στα ακίνητα"