Απίστευτο αλαλούμ έχει προκαλέσει η νέα «ληστεία» των φορολογουμένων από την κυβέρνηση, μέσω της επιβολή χαρατσιού σε όλα τα κτίσματα της χώρας που θα εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Η ασάφεια και η προχειρότητα, την οποία αποφασίστηκε και ανακοινώθηκε το νέο μέτρο, αλλά και η αδυναμία του υπουργείου Οικονομικών να θέσει ξεκάθαρα τους όρους με τους οποίους θα επιβάλλεται το νέο χαράτσι δείχνουν την ελαφρότητα αυτών που χειρίζονται αυτές τις κρίσιμες ώρες τις τύχες της χώρας.

Ως αργά χτες βράδυ, κανείς δεν μπορούσε να απαντήσει στο υπουργείο Οικονομικών αν στο τέλος ακίνητης περιουσίας θα υπάρξει συντελεστής απομείωσης λόγω παλαιότητας των ακινήτων, ποια θα είναι η ακριβής κλίμακα υπολογισμού του τέλους, αν θα φορολογηθούν οι κοινόχρηστοι χώροι των πολυκατοικιών και τι θα γίνει με τα ξενοίκιαστα διαμερίσματα που δεν έχουν ή έχουν ρεύμα. Το μόνο που ξεκαθάρισε είναι ότι ο φόρος βαρύνει τους ιδιοκτήτες των ακινήτων. Μάλιστα, αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών εξέφραζαν έντονες επιφυλάξεις και για το πόσο αποδοτικό θα είναι το συγκεκριμένο μέτρο, λόγω προχειρότητας στην εφαρμογή του, αλλά και λόγω αδυναμίας καταβολής του από μεγάλη μερίδα του πληθυσμού που ασφυκτιά από την οικονομική ύφεση.

Ο στόχος να εισρεύσουν πάνω από τέσσερα δισ. ευρώ έως το τέλος του 2012, με τα μισά από αυτά να πρέπει να εισπραχθούν μέχρι τον Φεβρουάριο, μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί. Επιπλέον, ανέφεραν ότι για να εισπραχθεί ένας φόρος και να έχει νομικό υπόβαθρο η απαίτησή τους από το Δημόσιο, θα πρέπει να βεβαιωθεί στο όνομα συγκεκριμένου φορολογουμένου. Πώς θα γίνει αυτό όταν υπάρχουν λογαριασμοί, οι οποίοι εκδίδονται ακόμη και σε ονόματα ανθρώπων που έχουν πεθάνει πριν από πολλά χρόνια;

Χαρακτηριστικό του αλλαλούμ είναι ότι, ενώ προχτές από τη Θεσσαλονίκη ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ρητά ότι «θα χρησιμοποιήσουμε το μοντέλο που ήδη προβλέπει ο νόμος για το τέλος ακίνητης περιουσίας», δήλωση που σημαίνει ότι θα υπάρξει συντελεστής παλαιότητας, χτες ο υφιστάμενός του Παντελής Οικονόμου έσπευσε να τον διαψεύσει. «Υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες, μια και δεν υπάρχουν τα σχετικά δεδομένα στη ΔΕΗ» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Στην ίδια αλλοπρόσαλλη λογική, το υπουργείο Οικονομικών καθυστερεί την ανακοίνωση της κλίμακας, βάσει της οποίας θα υπολογιστεί το ειδικό τέλος για κάθε ακίνητο. Μιας κλίμακας που προανήγγειλε ο κ. Βενιζέλος ότι θα κυμαίνεται από 0,5 έως 10 ευρώ το τετραγωνικό, αλλά δεν έχει ακόμα διασαφηνιστεί. Ισως εδώ ταιριάζει η παραδοχή του κ. Οικονόμου ότι το μέτρο ανασύρθηκε από την εφεδρεία χωρίς να υπάρξει πλήρης προεργασία.

Μία ακόμη «γκρίζα ζώνη» είναι η περίπτωση των κοινόχρηστων χώρων. Δεν έχει δοθεί η παραμικρή διευκρίνιση για το εάν θα υπολογιστούν στην επιβολή του ειδικού τέλους ή όχι. Εάν τελικά προσμετρηθούν τα τετραγωνικά, για παράδειγμα, από τις πιλοτές των πολυκατοικιών, αυτό θα αυξήσει δραματικά τα κοινόχρηστα στους ενοίκους τους, με τους περισσοτέρους από αυτούς να μην είναι καν οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων τους.

Χτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος έσπευσε να δηλώσει ότι οι ιδιοκτήτες θα είναι εκείνοι που θα κληθούν να το πληρώσουν, όμως κανείς δεν ξέρει τι είδους «κρυφές συμφωνίες» ή «εκβιασμοί» μπορούν να γίνουν, από τη στιγμή που υπάρχουν λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος στο όνομα των ενοικιαστών. Επίσης, δεν έχει διευκρινιστεί αν θα χρεωθεί με τον φόρο ακινήτων ένα ακίνητο που δεν ηλεκτροδοτείται. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε χτες ότι, για το τέλος, θα εκδοθεί σύντομα εγκύκλιος που θα ξεκαθαρίζει όλα τα ζητήματα.

Στο μεταξύ, έρχεται σήμερα στην Ελλάδα ο επικεφαλής της «ομάδας κρούσης» των Βρυξελλών, Horst Reichenbach, ο οποίος θα συναντηθεί στις 3 το μεσημέρι με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.


Πηγή : "Δ"
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Ληστεία fast track, το νέο άγριο χαράτσι στα ακίνητα"