Πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Φίλων Αρχαίου Θεάτρου Σικυώνας « Ο Επιγένης» στην οποία έγινε εκτενής συζήτηση πάνω στην πρόταση του Δ.Σ για ίδρυση στα πλαίσια του Δήμου Σικυωνίων Τμήματος Αρχαιολογίας, Μνημείων και Ιστορικής Έρευνας.

Η Γενική Συνέλευση υιοθέτησε ομόφωνα την εισήγηση και διαμόρφωσε ψήφισμα με το οποίο καλεί το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σικυωνίων να προχωρήσει στην υλοποίηση της πρότασης με σκοπό την προστασία, αξιοποίηση και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας.Επισυνάπτουμε την εισήγηση του Δ.Σ στην Συνέλευση , το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευση και τέλος την πρόταση - εισήγηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σικυωνίων.

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ της 2/10/2011
Αγαπητά μέλη του Συλλόγου των Φίλων του Αρχαίου Θεάτρου Σικυώνας, σας καλωσορίζουμε στην Γενική μας Συνέλευση.
Όπως έχουμε ήδη αναφέρει στην πρόσκληση που λάβατε, τα θέματα μας σήμερα είναι:
1. Εκτίμηση των σημερινών δεδομένων σε ότι αφορά τους στόχους του Συλλόγου μας
2. Αποτίμηση της μέχρι σήμερα δράσης μας την τελευταία διετία.
3. Ενημέρωση για τα οικονομικά του Συλλόγου.
4. Πρόταση δημιουργίας φορέα διαχείρισης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στην Αρχαία Σικυώνα στα πλαίσια του Δήμου μας.
5. Ο υπο σύσταση θεσμός Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος, στην Σικυώνα.

Ο φετινός Σεπτέμβρης μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι σε επίπεδο πολιτιστικών δεδομένων για το Αρχαίο μας Θέατρο δεν έχει καμία σχέση με τον προπέρσινο όταν ξεκίναγε την δράση της η διαδικτυακή ομάδα «ΘΑ ΑΝΟΊΞΟΥΜΕ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΙΚΥΩΝΑΣ»

Απαριθμώντας τα σημερινά δεδομένα διαπιστώνουμε ότι υπάρχει μεγάλη κινητικότητα και επιτέλους γεννιούνται βάσιμες ελπίδες για την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου και της Σικυώνας ευρύτερα.

• ανακοινώθηκε η έγκριση κονδυλίου 100.000 ευρώ για να προχωρήσει η ανασκαφή στο Αρχαίο Θέατρο Σικυώνας

• το Υπουργείο Παιδείας σχετικά με το Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος που γίνεται με τεράστια επιτυχία κάθε χρόνο στις Συρακούσες και το Palazzolo Acreide και στο οποίο φέτος η Ελλάδα συμμετείχε με τρείς αποστολές , ανακοίνωσε ότι προτίθεται να διοργανώσει αντίστοιχο φεστιβάλ στην Ελλάδα.

• Τέλος η αναβίωση της 3ης Διεθνούς Συνάντησης Αρχαίου Δράματος επανέφερε τον τόπο μας στο επίκεντρο της πολιτιστικής δραστηριότητας στο τέλος του φετινού καλοκαιριού.

Όλα αυτά λοιπόν μας δίνουν αισιοδοξία και ελπίδα για ένα δημιουργικό αύριο για το καλό του τόπου μας, για το καλό όλων μας και ιδιαίτερα των παιδιών μας.

Επιχειρώντας στην συνέχεια μία αναδρομή στην μέχρι σήμερα δράση μας μπορούμε να σταθούμε στα ακόλουθα:

Η διαδικτυακή ομάδα ¨ΘΑ ΑΝΟΊΞΟΥΜΕ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΙΚΥΩΝΑΣ¨ δημιουργήθηκε τον Αύγουστο του 2009 και μέσα από την δυναμική που δημιούργησε χάρη στον μεγάλο αριθμό μελών που πολύ γρήγορα απέκτησε , μέσα από ένα καταιγισμό ηλεκτρονικών μηνυμάτων και συνακόλουθων δημοσιευμάτων στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο της Κορινθίας και όχι μόνο, επανέφερε στην ημερήσια διάταξη την συζήτηση για το Αρχαίο Θέατρο,

Στην συνέχεις προκάλεσε και μια συζήτηση αποκλειστικά για το Αρχαίο Θέατρο στο Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Σικυωνίων όπου και αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής για το Αρχαίο Θέατρο.

Τον Μάιο του 2010 επειδή η προαναφερθείσα επιτροπή παρέμενε ανενεργής προχωρήσαμε στην εκδήλωση μπροστά στο Αρχαίο Θέατρο που επίσης προβλήθηκε σημαντικά από τα ΜΜΕ, όπου για μία ακόμη φορά ζητήσαμε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τα αυτονόητα που δυστυχώς στις μέρες μας δεν αντιμετωπίζονται καθόλου αυτονόητα!

Στην συνέχεια αποφασίσαμε να οργανώσουμε μια επιστημονική εκδήλωση στην οποία θα καταγράφονταν τα αρχαιολογικά δεδομένα για την Αρχαία Σικυώνα θα αναζητούνταν επιστημονικά παραδεκτές λύσεις και θα συγκεντρωνόταν όλη η πολύτιμη εμπειρία από την ανάδειξη ανάλογα σημαντικών Αρχαιολογικών χώρων.

Αφού ήρθαμε από τις αρχές του καλοκαιριού του 2010, σε επαφή με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και με τον υπεύθυνο για τις ανασκαφές στην Αρχαία Σικυώνα ευρύτερα, καθηγητή κύριο Γιάννη Λώλο, προγραμματίσαμε την διοργάνωση Ημερίδας για την Αρχαία Σικυώνα .

Επικοινωνήσαμε με το πρόεδρο του Ευγενιδείου Ιδρύματος ο οποίος και ανταποκρίθηκε αμέσως θετικά στο αίτημά μας προσφέροντας χωρίς κόστος τους φιλόξενους και άρτια εξοπλισμένους συνεδριακούς χώρους του Ιδρύματος.

Στην ημερίδα που οργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία στις 18/12/2010 παρουσιάστηκε το επιστημονικό έργο που εκτελείται στην αρχαία Σικυώνα από τον αρχαιολόγο κ. Γιάννη Λώλο και τους συνεργάτες του, ο καθηγητής αρχαιολογίας κύριος Πέτρος Θέμελης αναφέρθηκε στην εμπειρία της Αρχαίας Μεσσήνης , ο αρχιτέκτων αναστηλωτής του Διονυσιακού Θεάτρου κύριος Κωνσταντίνος Μπολέτης μίλησε για τους τρόπους αναστήλωσης των Αρχαίων Θεάτρων και ο καθηγητής αρχαιολογίας κύριος Στέφαν Μίλερ μίλησε για το Αρχαίο Στάδιο της Σικυώνας σε σχέση με την Αρχαία Νεμέα.

Οι συγκεκριμένες αναφορές γίνονται ενδεικτικά δεδομένου ότι την ημερίδα συμπλήρωναν και άλλες πολύ σημαντικές ανακοινώσεις από τους υπόλοιπους ομιλητές.

Τέλος στην ημερίδα διατυπώθηκαν και οι προτάσεις του Συλλόγου μας που επιγραμματικά ήταν οι ακόλουθες

• Ανασκαφή και ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου
• Απαλλοτρίωση ή αγορά συγκεκριμένου οικοπέδου για την ανασκαφή και ανάδειξη της τυπικής Αρχαίας Σικυώνιας κατοικίας.
• Διαμόρφωση κόμβου εξόδου προς Αρχαία Σικυώνα στον νέο αυτοκινητόδρομο Κορίνθου Πατρών.
• Θεσμοθέτηση Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος με έδρα την Σικυώνα
• Επαναφορά της Συνάντησης για την Αρχαία Τραγωδία που είχε άδοξα εγκαταλειφθεί από το 2007.

Η ημερίδα έκλεισε με γόνιμο και ενδιαφέροντα διάλογο , όπως για παράδειγμα η πρόταση προτροπή του έμπειρου ανασκαφέα καθηγητή κυρίου Θέμελη "αρχίστε αμέσως την ανασκαφή στις κερκίδες του Θεάτρου "

Την ημερίδα μας παρακολούθησαν ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Τατούλης, ο Δήμαρχος Σικυωνίων κ. Σταματόπουλος , η βουλευτής Κορινθίας κα Φαρμάκη , Περιφερειακοί Σύμβουλοι Πελοποννήσου , Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Σικυωνίων, πολυάριθμοι εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας, δημοσιογράφοι και πολλοί άλλοι.

Θα σταθούμε ιδιαίτερα στην συμμετοχή του αείμνηστου Δημοσιογράφου της ΕΡΑ5 Απόδημου Ελληνισμού Νώε Παρλαβάντζα που χάσαμε πρόσφατα, ενός ανθρώπου που πίστεψε πολύ στον στόχο μας για την ανάδειξη της Αρχαίας Σικυώνας.

Χάρη σ´αυτον προγραμματίστηκε ωριαία εκπομπή για την Αρχαία Σικυώνα από την ΕΡΑ5 Απόδημου Ελληνισμού που μεταδόθηκε στις 22/12/2010 στα πέρατα όλου του κόσμου.

Τέλος το φετινό καλοκαίρι ο σύλλογος μας διοργάνωσε στα πλαίσια των Σικυωνίων 2011 , Μουσική Συναυλία μπροστά στο Αρχαίο Θέατρο στις 3/8/2011.

Σήμερα λοιπόν βρισκόμαστε σε μία καθοριστική χρονική στιγμή όπου όλοι πρέπει να βοηθήσουμε συντονισμένα.

Η ευτυχής συγκυρία είναι η παρουσία ενός Περιφερειάρχη με ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα Πολιτισμού και μιας Δημοτικής Αρχής που απο την πρώτη στιγμή έδειξε τις προθέσεις της για την ανάδειξη των αρχαιολογικών μας θησαυρών.

Βέβαια πρέπει να ξεπεραστούν τα εμπόδια που υπάρχουν και που κυρίαρχα αφορούν τις υφιστάμενες γραφειοκρατικές στρεβλώσεις και τις δαιδαλώδεις συναρμοδιότητες.

Οι φετινές εκδηλώσεις πολιτισμού ήταν πολύ αξιόλογες, ιδιαίτερα η 3Η Διεθνής Συνάντηση Αρχαίου Δράματος, υπήρξε μία πολύ επιτυχημένη διοργάνωση που έφερε την Σικυώνα στο προσκήνιο των πολιτιστικών δρώμενων τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου, αν εξαιρέσουμε την ατυχή χρονική σύμπτωση της παράλληλης διοργάνωσης από τον Δήμο Αθηναίων του 1ου Φεστιβάλ Αρχαίας Τραγωδίας, όμως την επόμενη ημέρα η επισκεψιμότητα στην Αρχαία Σικυώνα παρέμεινε στα ίδια αμελητέα επίπεδα.

Κατά την γνώμη μας θα πρέπει να αναζητηθούν δράσεις που θα φέρουν το Αρχαίο μας θέατρο και τους άλλους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Αρχαίας Σικυώνας , μαζί με όλη την πολιτιστική κληρονομιά μας στα όρια του σημερινού διευρυμένου Δήμου Σικυωνίων, σταθερά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, δράσεις που θα ξαναζωντανέψουν τους μαγικούς αυτούς χώρους.

Πρόσφατα ένα μέλος του Συλλόγου ο αρχαιολόγος – ηθοποιός ΑμΕΑ κ. Βασίλης Οικονόμου, μας έφερε μία ολοκληρωμένη πρόταση δημιουργίας ενός φορέα που μπορεί να αποτελέσει τον κυρίαρχο μοχλό για την ανάδειξη του Σικυώνιου Πολιτισμού.

Το Δ.Σ. άκουσε με μεγάλη προσοχή την πρόταση, την υιοθέτησε και σήμερα καταθέτει υπ´όψιν σας ένα πλάνο εισήγησης με θέμα την δημιουργία τμήματος αρχαιολογίας, μνημείων & ιστορικής έρευνας στα πλαίσια του υπο σύσταση Νομικού Προσώπου για τον Πολιτισμό του Δήμου Σικυωνίων.

Το επόμενο σημαντικό κατά την γνώμη μας ζήτημα αφορά την συζήτηση που γίνεται σχετικά με την καθιέρωση Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στην Αρχαία Σικυώνα.
Όπως είναι γνωστό , ο στόχος για καθιέρωση Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος αποτελεί κυρίαρχη διεκδίκηση της διαδικτυακής ομάδας «ΘΑ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΙΚΥΩΝΑΣ» από τον Αύγουστο του 2009 και επαναδιατυπώθηκε από τον Σύλλογό μας (την μετεξέλιξη της ομάδας) στην ημερίδα του Ευγενιδείου τον Δεκέμβρη του 2010 .
Με αφορμή την πρόσφατη από 5/5/2011 πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας για διοργάνωση Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος , μπορούμε όλοι μαζί να διεκδικήσουμε την καθιέρωση της Αρχαίας Σικυώνας σαν έδρα αυτού του θεσμού. Αν το πετύχουμε θα δώσουμε μια σημαντική ώθηση στον στόχο μας για ανάδειξη του αρχαίου μας Θεάτρου.
Στην Ιταλία όπου ο αντίστοιχος θεσμός ισχύει από το 1991 πέρυσι τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν 30.000 θεατές . Συγκεκριμένα από τις 10 έως τις 31 Μαΐου 2010, ταξίδεψαν στις Συρακούσες 3200 σπουδαστές από 80 Λύκεια και Σχολές από όλη την Ιταλία και το εξωτερικό (Βέλγιο, Γαλλία, Λιθουανία κ.α.) πήραν μέρος και παρακολούθησαν παραστάσεις. Τα δε ξενοδοχεία της περιοχής κατέγραψαν 7.000 διανυκτερεύσεις.
Ηδη από το καλοκαίρι την σχετική πρόταση διοργάνωσης Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος έχει υιοθετήσει ομάδα πολιτών με τον τίτλο sikyonistas , ενώ σχετική επερώτηση κατέθεσε στις 23/8/2011 και ο βουλευτής κ. Μανωλάκης.
Το Δ.Σ. έχει ενσωματώσει τις παραπάνω προτάσεις σε ένα ψήφισμα το οποίο θα τεθεί υπ’ όψιν σας για επικύρωση από το Σώμα της Συνέλευσης.
Θα ακολουθήσει η εισήγηση μας προς το Δημοτικό Συμβούλιο για την σύσταση του τμήματος αρχαιολογίας, μνημείων & ιστορικής έρευνας ενώ στην συνέχεια θα γίνει και παρουσίαση του πλάνου από τον αρχαιολόγο ηθοποιό ΑμΕΑ κ. Βασίλη Οικονόμου

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
του Συλλόγου των Φίλων Αρχαίου Θεάτρου Σικυώνας
«Ο ΕΠΙΓΕΝΗΣ»
Ο πρόεδρος Η γενική γραμματέας
Γιάννης Γεωργόπουλος Γεωργία Αλαφάκη
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΙΚΥΩΝΑΣ "Ο ΕΠΙΓΕΝΗΣ""