Φεύγουν 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι..!

3.10.11 Αναρτήθηκε από diogenis
Σε μία ιστορική συνεδρίαση για την μεταπολεμική Ελλάδα το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε στην ουσία απολύσεις στο δημόσιο. Σύμφωνα με τις αποφάσεις τίθενται σε εφεδρεία τους επόμενους 2,5 μήνες 28.000 δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες.
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΠΟΙΟΙ ΦΕΥΓΟΥΝ
ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΥ

18.000-2000 μόνιμοι και αορίστου χρόνου που χρειάζονται 12-24 μέχρι να συνταξιοδοτηθούν
6.000-7.000 από ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ, αλλά και υπηρεσίες του δημοσίου που συγχωνεύονται ή καταργούνται
3.000-4.000 άτομα που συνεχίζουν να εργάζονται ενώ έχουν συμπληρώσει 35 έτη ασφάλισης
1.000 υπάλληλοι Υ.Ε. Και Δ.Ε. Υπάλληλοι των φορέων που καταργούνται


TΙ ΘΑ ΓΊΝΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ 8.000 ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ Η ΣΥΓΧΩΝΕΥΟΝΤΑΙ

Εδώ τα πράγματα είναι λίγο θολά. Οι περίπου 8.000 εργαζόμενοι στους οργανισμούς που καταργούνται ή συγχωνεύονται, πιθανολογείται οτι δεν θα επιστρέψουν ξανά στο δημόσιο.
Το σίγουρο είναι οτι θα μπουν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας για 12μηνο, όπως αναφέρεται στην απόφαση του υπουργικού συμβουλίου. Ελάχιστοι είναι αυτοί που θα επιστρέψουν σε κάποιον φορέα, αφού καταργούνται οι οργανικές θέσεις γεγονός που δίνει το δικαίωμα στο Δημόσιο να τους απολύσει. Ενα απο τα ερωτήματα είναι αν αυτό θα γίνει με αποζημίωση ή χωρίς...

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ
Η πρώτη αφορά όσους βρίσκονται 12- 24 μήνες πρίν τη σύνταξη και υπηρετουν σε ΝΠΔΔ και σε ΝΠΙΔ του δημόσιου τομέα, με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου αλλά και οι υπάλληλοι του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ με σχέση δημοσίου δικαίου (δράση 1 και 2). Αυτοί θίγονται λιγότερο αφού βγαίνουν μεν σε εφεδρεία αλλα θα πάρουν κανονικά και χωρίς μείωση τη σύνταξή τους και υπολογίζονται σε 18-20.000. Αρα, η απώλειά τους είναι οι μειωμένες αποδοχές που θα πάρουν μέχρι τη συνταξιοδότησή τους αφού όπως προβλέπει ο νόμος, όποιος βγαίνει σε εφεδρεία παίρνει το 60% του μισθού του.

Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει δημοσίους υπαλλήλους που εργάζονται σε οργανισμούς οι οποίοι καταργούνται οι συγχωνεύονται οι οποίοι ουσιαστικά απολύονται. Υπολογίζεται οτι ο αριθμός τους είναι περίπου 7.000 και είναι αυτοί που περιλαμβάνονται στις δράσεις 3 και 6 στην ανακοίνωση που παρατίθεται παρακάτω.

Στην ενημέρωση που έκαναν μετά οι υπουργοί οικονομικών και διοικητικής μεταρρύθμισης στους δημοσιογράφους είπαν οτι όλοι αυτοί που θα περάσουν ενα χρόνο σε καθεστώς εφεδρείας θεωρούνται ως απολυμένοι αλλα θα αποζημιωθούν πλήρως.

Απο όλες αυτές τις δράσεις το δημοσιονομικό όφελος θα είναι 300 εκατομμύρια ευρώ και θα φανεί το 2012 ενώ όπως είπε ο κ. Βενιζέλος η τρόικα έχει δεχθεί την πρόταση της κυβέρνησης, ως ένα απλό, εύκολο και ασφαλές δημοσιονομικό μέτρο.

Επίσης, Απο το 2012 και μετά η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε συνολική αναδιάρθρωση και αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Αν προκύψει πλεονάζον προσωπικό, με βάση το νέο σχεδιασμό του κράτους, αυτό θα απολυθεί.
ΟΛΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Το Υπουργικό Συμβούλιο συζήτησε και ενέκρινε σήμερα την πρόταση για το νέο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας που διαμορφώθηκε από την διυπουργική επιτροπή που έχει συγκροτηθεί για τον σκοπό αυτό και μετά από διαπραγματεύσεις με την Τρόικα.

Η παρούσα πρόταση για το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας είναι αποτέλεσμα πολύωρων συνεδριάσεων της Διυπουργικής Επιτροπής, που συγκροτήθηκε για το σκοπό αυτό, με τη συμμετοχή του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών, των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εσωτερικών, Παιδείας, Εργασίας, του υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών. Είναι, επίσης, το αποτέλεσμα μακρών και δύσκολων διαπραγματεύσεων με την Τρόικα, η οποία επέμενε στην άποψη ότι η εργασιακή εφεδρεία έπρεπε να είναι προθάλαμος απολύσεων και όχι προσυνταξιοδοτικό καθεστώς. Κατά τις συζητήσεις με τη Τρόικα παρουσιάστηκαν διάφορες πιθανές λύσεις μεταξύ των οποίων και η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, πρόταση που η Κυβέρνηση δήλωσε έτοιμη να αποδεχθεί σε περίπτωση συμφωνίας της Τρόικα.

Η πρόταση που τελικά διαμορφώσαμε, είναι η ηπιότερη δυνατή εκδοχή ως προς τις κοινωνικές επιπτώσεις, ενώ παράλληλα τηρεί τις δεσμεύσεις του Μνημονίου: α) για ένταξη 30.000 εργαζομένων του δημόσιου τομέα, β) εξοικονόμηση, εντός του 2012, 300 εκ. Ευρώ, και γ) ολοκλήρωση της διαδικασίας έως τα τέλη του 2011.

Ειδικότερα, η πρόταση διαρθρώνεται σε δύο φάσεις και επτά διαφορετικές αλλά συμπληρωματικές δράσεις:

ΦΑΣΗ Α΄ (2011):

Δράση 1η: Όλοι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, και σε ΝΠΔΔ και σε ΝΠΙΔ του δημόσιου τομέα, με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, οι οποίοι κατά τους επόμενους 12-24 μήνες αποκτούν δικαίωμα εξόδου με πλήρη σύνταξη, τίθενται σε καθεστώς εφεδρείας. Μετά το τέλος της περιόδου εφεδρείας οι εργαζόμενοι συνταξιοδοτούνται με πλήρη σύνταξη, το επίπεδο της οποίας δε θίγεται από το καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας.

Δράση 2η: Οι υπάλληλοι του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ με σχέση δημοσίου δικαίου, οι οποίοι κατά τους επόμενους 12-24 μήνες αποκτούν δικαίωμα εξόδου με πλήρη σύνταξη, τίθενται σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς, αφού προηγουμένως τερματιστεί η υπαλληλική σχέση τους με κατάργηση των οργανικών θέσεων που κατέχουν. Μετά την ολοκλήρωση της προσυνταξιοδοτικής περιόδου, οι παραπάνω υπάλληλοι λαμβάνουν πλήρη σύνταξη, το επίπεδο της οποίας δεν θίγεται από τη περίοδο του προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος.

Από τις ανωτέρω δύο δράσεις εκτιμάται ότι μπορεί να συγκεντρωθεί αριθμός 18-20.000 εργαζομένων.

Δράση 3η: Οι εργαζόμενοι στους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα που καταργούνται, και μέρος των εργαζομένων των κατηγοριών ΥΕ και ΔΕ των φορέων που απορροφώνται, συγχωνεύονται ή περιορίζονται, τίθενται σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας. Η διαδικασία τελεί υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ. Οι εργαζόμενοι που διαθέτουν τις αναγκαίες προϋποθέσεις, επαναπροσλαμβάνονται το ταχύτερο δυνατόν με βάση τα όσα προβλέπονται στο σχετικό ΠΔ. Θα δημιουργηθούν ειδικά προγράμματα επανακατάρτισης, στο πλαίσιο του ΟΑΕΔ, για όσους εργαζόμενους παραμείνουν στο καθεστώς εφεδρείας.

Από τη δράση αυτή εκτιμάται ότι μπορεί να συγκεντρωθεί αριθμός περίπου 1.000 εργαζομένων.

Δράση 4η: Τερματισμός του προνομιακού καθεστώτος που έχει δοθεί σε δημοσίους υπαλλήλους και λοιπούς εργαζομένους που έχουν ήδη δικαίωμα πλήρους σύνταξης να παραμείνουν στην ενεργό υπηρεσία, παρατείνοντας το ηλικιακό όριο υποχρεωτικής αποχώρησης (δε θα ενταχθούν σε εφεδρεία αλλά σε άμεση συνταξιοδότηση).

Δράση 5η: Προβλέπεται ταχεία διαδικασία εντοπισμού υπηρεσιακών μονάδων φορέων της κεντρικής κυβέρνησης που δεν έχουν λόγο ύπαρξης ή διαθέτουν πολύ μεγάλο ποσοστό πλεονάζοντος προσωπικού. Η αξιολόγηση θα γίνει υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ, με νομοθετημένα αντικειμενικά κριτήρια που εφαρμόζονται αυτόματα. Από το προσωπικό που υπηρετεί σε αυτές τις υπηρεσιακές μονάδες, θα ζητηθεί να αποδεχθεί μετάθεση σε άλλες υπηρεσίες ή, αλλιώς, να ενταχθεί σε καθεστώς εφεδρείας λόγω κατάργησης της οργανικής θέσης του.

Δράση 6η: Συνεχίζεται με εντατικό ρυθμό η αναδιάρθρωση ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ που καταργούνται ή συγχωνεύονται. Για τους εργαζόμενους στους φορείς αυτούς θα ισχύσουν τα προβλεπόμενα στη δράση 3.

Από τις δράσεις 5 και 6 εκτιμάται ότι μπορεί να συγκεντρωθεί αριθμός περίπου 6-7.000 εργαζομένων.
ΦΑΣΗ Β' (2012-13):

Δράση 7η : Οργανώνεται διαδικασία αξιολόγησης της διάρθρωσης, των αρμοδιοτήτων και του προσωπικού των δημοσίων υπηρεσιών, στο πλαίσιο των ευρημάτων της πρόσφατης μελέτης του ΟΟΣΑ για την ελληνική δημόσια διοίκηση, με στόχο τη μείωση των υφιστάμενων υπηρεσιακών μονάδων (όχι των θέσεων του υπηρετούντος προσωπικού) κατά περίπου 30%. Η αξιολόγηση θα γίνει με αξιοποίηση της Τεχνικής Βοήθειας της Ε.Ε., με τη συμμετοχή εξωτερικών εμπειρογνωμόνων και του ΟΟΣΑ. Ειδικά ως προς την αξιολόγηση του προσωπικού, η διαδικασία τελεί υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ. Το πλεονάζον προσωπικό που θα προκύψει και δεν θα είναι δυνατόν να απορροφηθεί παραγωγικά σε άλλες θέσεις στο δημόσιο τομέα, θα ενταχθεί σε καθεστώς εφεδρείας και σε προγράμματα επανακατάρτισης και εναλλακτικής κοινωνικής απασχόλησης.
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Φεύγουν 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι..!"