Συμφωνία Μέρκελ - Σαρκοζί για στήριξη της ευρωζώνης
Πριν από το τέλος του Οκτωβρίου, οι γαλλογερμανικές προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη, οι οποίες περιλαμβάνουν κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών. Στο θέμα της Ελλάδας, τονίστηκε πως αποτελεί κομμάτι της ευρωζώνης και πως θα βρεθεί βιώσιμη λύση.

Για ανάγκη εξασφάλισης του ευρώ μίλησαν, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου από το Βερολίνο, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

Οι δύο ηγέτες έκαναν λόγο για συνολική και βιώσιμη λύση, η οποία θα πρέπει να αποφασιστεί ως το τέλος του μήνα, ενώ τάχθηκαν υπέρ «σημαντικών τροποποιήσεων» των συνθηκών της ΕΕ. Επίσης, ανέφεραν πως «συμφωνήσαμε σε ότι αφορά την κεφαλαιακή ενίσχυση των ευρωπαϊκών τραπεζών».

Σε ότι αφορά την Ελλάδα, είμαστε σε στενή συνεργασία με την τρόικα. Περιμένουμε την έκθεσή της. Η Ελλάδα αποτελεί κομμάτι της ευρωζώνης. Θα βρούμε μία βιώσιμη λύση. Θα λάβουμε τις αποφάσεις που χρειάζονται.

Πακέτο ως το τέλος του μηνός

Η Γαλλία και η Γερμανία θα υποβάλουν προτάσεις για ένα νέο περιεκτικό πακέτο για τη σταθεροποίηση της ευρωζώνης έως το τέλος του μηνός, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος. «Έχουμε μεγάλη συναίσθηση ότι η Γαλλία και η Γερμανία έχουν μια ιδιαίτερη ευθύνη για τη σταθεροποίηση του ευρώ», δήλωσε ο Σαρκοζί.

«Θα πρέπει να δώσουμε μία απάντηση που να είναι βιώσιμη και περιεκτική. Αποφασίσαμε να δώσουμε την απάντηση αυτή έως το τέλος του μηνός επειδή η Ευρώπη πρέπει να επιλύσει τα προβλήματά της μέχρι τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) στις Κάννες», πρόσθεσε, λέγοντας πως είναι πολύ νωρίς για να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

Οι δύο ηγέτες άφησαν να εννοηθεί πως οι προτάσεις τους θα περιλαμβάνουν ένα σχέδιο για την ανακεφαλαίωση ευρωπαϊκών τραπεζών, την επιτάχυνση του οικονομικού συντονισμού στην ευρωζώνη και την αντιμετώπιση των προβλημάτων χρέους της Ελλάδας.

«Εξετάζεται κούρεμα»

Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης εξετάζουν μια πιθανή μείωση (κούρεμα) του ελληνικού χρέους έως και 60%, δήλωσαν νωρίτερα σήμερα Γερμανοί διαπραγματευτές, στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μερικές ώρες πριν από τη συνάντηση ανάμεσα στη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί στο Βερολίνο.

Πηγές προσκείμενες στη γερμανική κυβέρνηση δήλωσαν ωστόσο ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να ληφθεί μια τελική απόφαση όσον αφορά την έκταση του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους.

Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι δεν θα ληφθεί καμία απόφαση έως ότου ολοκληρωθεί η έκθεση για την κατάσταση των δημοσιονομικών της Ελλάδας από το κλιμάκιο της τρόικας (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο).

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος συναντώνται ακόμη για να συμφωνήσουν όσον αφορά τη χορήγηση βοήθειας στις ευρωπαϊκές τράπεζες, το οποίο αποτελεί ένα κρίσιμο στάδιο για την επίλυση της κρίσης στην ευρωζώνη.

Μετά τη συνάντηση, οι δύο ηγέτες θα έχουν δείπνο εργασίας. Η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος επιζητούν να μιλήσουν με μία φωνή πάνω στο θέμα που ανησυχεί έως και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα: Την ανάγκη «ανακεφαλαιοποίησης» των τραπεζών προτού τις αναγκάσουν να απαρνηθούν ένα μεγάλο μέρος των πιστώσεών τους προς την Ελλάδα, σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Παράλληλα πηγή του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε στο Ρόιτερς ότι το θέμα της γαλλο-ελβετικής τράπεζας «Dexia θα βρίσκεται μεταξύ αυτών που θα συζητηθούν, αλλά το κύριο θέμα (της συζήτησής τους) είναι η Ελλάδα και η ευρωζώνη, καθώς οι τράπεζες αποτελούν μόνον μια συνέπεια» της κρίσης.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Πάνε για ''κούρεμα'' εως και 60% του ελληνικού χρέους"