"Άστραψε και βρόντηξε"... για άλλη μια φορά υπέρ της Ελλάδος ο πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Σμιτ, που δεν χαρίστηκε στη "σιδηρά" κυρία της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα πλέον με τον διαπιστωμένα "Φιλέλληνα" Χέλμουτ Σμιτ, μια προσωρινή αδυναμία πληρωμών της Ελλάδας δεν θα ήταν καταστροφή.

"Για τους Eλληνες και όλους τους άλλους Ευρωπαίους κάτι τέτοιο θα ήταν βέβαια μεγάλη συμφορά, αλλά όχι συμφορά που θα απειλούσε την ύπαρξή τους. Κι αυτό ισχύει τόσο για τις οικονομικές όσο και για τις πολιτικές συνέπειες μιας τέτοιας χρεοκοπίας", ανέφερε στην εβδομαδιαία εφημερίδα "Die Zeit".
Ο Σμιτ τάχθηκε για άλλη μια φορά υπέρ της διάσωσης της Ελλάδας από την ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι αν η χώρα μας χρεοκοπήσει η εμπιστοσύνη στην ΕΕ των 27 θα κλονισθεί και το πολιτικό τίμημα θα ήταν πολύ μεγάλο.

Ο πρώην Καγκελάριος, ζήτησε να γίνουν επιχειρηματικές επενδύσεις στην Ελλάδα από τα κράτη της ΕΕ, σε ένδειξη αλληλεγγύης .

Συγκρίνοντας την κατάσταση της Ελλάδας με την "κατάσταση της Γερμανίας μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου", όταν οι ΗΠΑ και η Γαλλία παρείχαν οικονομική βοήθεια, ο Χέλμουτ Σμιτ δήλωσε: "Σε σχέση με την τότε κατάσταση της Γερμανίας και την προθυμία παροχής βοήθειας από τα κράτη, που λίγα χρόνια πριν ήταν εχθροί μας, το παρόν ελληνικό πρόβλημα είναι μικρότερο – και να πάρει ο διάολος τους ευρωπαίους αρχηγούς κρατών, αν δεν καταφέρουν να σώσουν την Ελλάδα!"

Οσον αφορά τον φόβο πολλών Γερμανών για τις καταθέσεις τους, ο πρώην καγκελάριος δήλωσε: "Αν υπάρχουν Γερμανοί που φοβούνται, τότε κάτι τους έχει φοβίσει. Για παράδειγμα, οι πηχυαίοι τίτλοι του Spiegel ή της Bild Zeitung". Ο ίδιος θεωρεί τον φόβο για μια ενδεχόμενη νομισματική μεταρρύθμιση ως "εντελώς ανόητο". Το ενδεχόμενο παγκόσμιας ύφεσης ο Σμιτ το θεωρεί μεν "πιθανό", αλλά "αναστρέψιμο".

Στο ερώτημα αν εμπιστεύεται την τράπεζά του ο Σμιτ απάντησε: "Μόνο με μέτρο. Αλλά εμπιστεύομαι τον άνθρωπο που δουλεύει στην τράπεζα. Κι αυτή είναι μια σημαντική διαφορά!"
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Χέλμουτ Σμιτ: "Να τους πάρει ο διάολος αν δεν σώσουν την Ελλάδα""