Σήμερα αποφασίζει η ΚΕ της ΝΔ

31.10.09 Αναρτήθηκε από diogenis
Η Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ καλείται το Σάββατο να αποφασίσει εάν όσοι προσέρχονται στις κάλπες για να ψηφίσουν το διάδοχο του Κ.Καραμανλή στην ηγεσία του κόμματος, θα είναι υποχρεωμένοι να εγγράφονται ως μέλη του κόμματος, ή θα μπορούν απλώς να υπογράφουν στον κατάλογο των φίλων.
Το αντικείμενο της συνεδρίασης, σε κεντρικό ξενοδοχείο, θα είναι η έγκριση εισήγησης προς το συνέδριο της 7ης Νοεμβρίου για την αναθεώρηση των διατάξεων του καταστατικού σχετικά με τη διαδικασία εκλογής προέδρου.
Όπως περιέγραψε ο γραμματέας του κόμματος, Λ.Ζαγορίτης, «θα υπάρξει μια συγκροτημένη εισήγηση από τον κ. Σιούφα, η οποία θα βασίζεται στη συμφωνία των τεσσάρων υποψηφίων. Από εκεί και πέρα, μπορεί ο καθένας να καταθέσει την όποια άλλη πρόταση επιθυμεί, να γίνει συζήτηση, να τοποθετηθεί όποιος θέλει. Στη συνέχεια θα ληφθεί απόφαση».
Οι τέσσερις υποψήφιοι για την ηγεσία βρίσκονται σε θέση μάχης εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης, καθώς γνωρίζουν ότι η διαδικασία στην ΚΕ αποτελεί, αφενός, το πρώτο εκλογικό τεστ στο δρόμο για τη διαδοχή και, αφετέρου, το αποτέλεσμα ως μήνυμα υπεροπλίας της μίας ή της άλλης πλευράς.
Εάν η πρόταση για εκλογή αρχηγού μόνον από τα μέλη υπερισχύσει, οι εντυπώσεις στρέφονται προς την πλευρά της Ντ.Μπακογιάννη, ενώ εάν ανοίξει ο δρόμος για τη συμμετοχή και των φίλων θα εμφανιστεί ενισχυμένη η πλευρά των άλλων τριών υποψηφίων, του Δ.Αβραμόπουλου, του Αντ.Σαμαρά και του Π.Ψωμιάδη.
Κρίσιμη στην όλη διαδικασία θεωρείται η τοποθέτηση του Κ.Καραμανλή. Την ίδια στιγμή καταβάλλεται προσπάθεια σύγκλισης όλων των υποψηφίων σε κοινή πρόταση, έτσι ώστε να μην χρειαστεί να γίνει ψηφοφορία στην Κεντρική Επιτροπή.
Η Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου συνεδρίασε την Παρασκευή και συζήτησε διαδικαστικά και τεχνικά ζητήματα που αφορούν στην εκλογή νέου προέδρου από βάση.
Η Επιτροπή -που μένει στην προηγούμενη απόφασή της η οποία συμπεριελήφθη στην πρόταση προς τα μέλη της ΚΕ- δεν μπήκε καν στη συζήτηση επί των διαφορετικών προτάσεων των υποψηφίων για την ηγεσία, σε σχέση με τη συμμετοχή μελών ή φίλων του κόμματος.
Ο Δ.Αβραμόπουλος φέρεται αποφασισμένος να υπερασπιστεί τη νέα του πρόταση, σύμφωνα με την οποία οι φίλοι του κόμματος που θα προσέρχονται στην ψηφοφορία θα εγγράφονται απλώς σε ένα κατάλογο στο προοίμιο του οποίου θα αναγράφεται η πρόταση ότι αποδέχονται τις αρχές και τις αξίες της ΝΔ.
Η Ντόρα Μπακογιάννη, δηλώνει πως θα προσπαθήσει να εκλεγεί από οποιοδήποτε εκλεκτορικό σώμα, αλλά επισημαίνει πως οι τέσσερις υποψήφιοι έχουν υπογράψει συμφωνία με βάση την οποία όσοι προσέρχονται στις κάλπες θα πρέπει να εγγράφονται μέλη του κόμματος.
Ο Αντώνης Σαμαράς, που τάσσεται υπέρ της πρότασης του Δημήτρη Αβραμόπουλου, μίλησε την Πέμπτη το βράδυ στις Σέρρες -γενέτειρα των καραμανλικών- και υπενθύμισε με έμφαση την καραμανλική του προέλευση, ενώ στο ακροατήριο βρισκόταν και ο Αχιλλέας Καραμανλής.
Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης υποστηρίζει ανοιχτές διαδικασίες εκλογής σε μέλη και φίλους.
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Σήμερα αποφασίζει η ΚΕ της ΝΔ"