Περισσότερα από 70 χρόνια μετά την εκτέλεση του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα από παραστρατιωτικούς του φρανκικού καθεστώτος, στις αρχές του ισπανικού εμφυλίου πολέμου, μία ομάδα ειδικών άρχισε σήμερα την εκσκαφή μαζικών τάφων όπου πιστεύεται ότι βρίσκονται τα λείψανα του μεγάλου ισπανού ποιητή.
Η ομάδα των ειδικών, με επικεφαλής αρχαιολόγους, καθαρίζει, μετρά και οριοθετεί την περιοχή όπου βρίσκονται οι τάφοι, στο Αλφάκαρ, κοντά στη Γρανάδα, δήλωσαν πηγές της τοπικής διοίκησης στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Το άνοιγμα συνολικά έξι μαζικών τάφων αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον δύο μήνες.
Δεν κατέστη ωστόσο σαφές κατά πόσο η εκταφή θα διαλευκάνει τις συνθήκες θανάτου του ποιητή, καθώς οι απόγονοί του είναι αντίθετοι σε αυτή. Συμφώνησαν μεν να δώσουν δείγματα DNA για την πιστοποίηση των οστών, αλλά μπορεί να μην επιτρέψουν τη δημοσιοποίηση των ευρημάτων, αν και πολλοί παρατηρητές εκτιμούν ότι θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να παραμείνουν αυτά μυστικά.
Οι απόγονοι του Λόρκα θεωρούν ότι μία νέα κηδεία και ένας ξεχωριστός τάφος θα διαφοροποιήσει τον πρόγονό τους από τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα του εμφυλίου. Από την άλλη πλευρά πολλοί θεωρούν απαράδεκτο το γεγονός ότι ο πλέον αγαπητός σύγχρονος ποιητής της Ισπανίας παραμένει θαμμένος σε έναν ανώνυμο τάφο.
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Ανοίγουν μαζικούς τάφους του ισπανικού εμφυλίου"