Το πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα εμβολιασμού ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στην χώρα μας. Ως κέντρο εμβολιασμού είχε οριστεί το κτίριο του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) στο Μαρούσι. Εκεί μεταφέρθηκαν νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης με συνθήκες ασφαλείας τα εμβόλια από τις αποθήκες-ψυγεία του Κεντρικού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας που βρίσκεται στη Βάρη. Το νέο σκεύασμα για την νέα γρίπη χορηγήθηκε σε οκτώ εργαζομένους του Κέντρου, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Γιάννης Πιερουτσάκος.
Η άσκηση προσομοίωσης, όπως χαρακτηρίστηκε από τα στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ, παρά τον μικρό αριθμό ατόμων υποψηφίων προς εμβολιασμό, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της προετοιμασίας των αρμόδιων φορέων για την έναρξη του εμβολιασμού για τη νέα γρίπη, η οποία έχει προγραμματιστεί για τη δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου.
Οι οκτώ εθελοντές έλαβαν εμβόλια και των δύο εταιριών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή διαθέσιμα στην χώρα μας –πρόκειται για τα σκευάσματα Pandemrix της GlaxoSmithKline και Focetria της Νovartis. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει το protothema.gr, κανείς από τους εμβολιασθέντες δεν παρουσίασε άμεσα ή βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον ανεπιθύμητες παρενέργειες όπως κοκκίνισμα ή οίδημα στο σημείο του εμβολίου. Ωστόσο θα παρακολουθούνται τις επόμενες ημέρες ώστε να διαπιστωθεί αμέσως εάν υπάρξει κάποιο πρόβλημα.
Στην πλειονότητά τους οι εμβολιασθέντες ανήκουν στην κατηγορία των επαγγελματιών υγείας οι οποίοι περιλαμβάνονται στην 1η ομάδα προτεραιότητας σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο Πανδημίας. Επίσης επελέγησαν άτομα διαφόρων ηλικιακών ομάδων ώστε να εξακριβωθεί η αντίδραση σε κάθε μία από αυτές.
Εκτός από τις τυχόν παρενέργειες, οι αρμόδιοι αποφάσισαν αυτή την πρώτη μικρή άσκηση προσομοίωσης ώστε να δουν πως εξελίσσεται σε πραγματικό χρόνο η διαδικασία του εμβολιασμού αλλά και πόσο διαρκεί. Στη συνέχεια σύγκριναν τα δικά τους αποτελέσματα με τις προσομοιώσεις που έχουν κάνει επανειλημμένως επί χάρτου και διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχει σημαντική απόκλιση. Κατά μέσο όρο απαιτούνταν 10 λεπτά της ώρας για κάθε άτομο, δηλαδή για τη λήψη του ιστορικού του, τη συμπλήρωση των εγγράφων και την πράξη του εμβολιασμού.
Οι επικεφαλής των υγειονομικών αρχών εμφανίζονταν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την ολοκλήρωση της άσκησης προσομοίωσης, παραβλέποντας ωστόσο ότι επρόκειτο για πολύ μικρό δείγμα και ότι σε καμία περίπτωση η συγκεκριμένη διαδικασία δεν μπορεί να λειτουργήσει ως μέτρο για τον εμβολιασμό του πληθυσμού και τα μεγέθη του. Μπορεί την Πέμπτη όλα να πήγαν κατ’ ευχήν αλλά το στοίχημα θα κριθεί στην πραγματική και μαζική μεταφορά εμβολίων από το κτίριο του Κεντρικού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας στη Βάρη όπου φυλάσσονται τα εμβόλια ως τα δημόσια νοσοκομεία τα οποία θα λειτουργούν ως κέντρα διανομής ανά περιοχές.
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Έγιναν οι πρώτες δοκιμές του πανδημικού εμβολίου"