Το βιβλίο σοκ της Σπεράντζας Βρανά

27.10.09 Αναρτήθηκε από diogenis
Τα πάθη και τις ιδιαιτερότητες των μελανζέ (γκέι, ομοφυλόφιλοι), όπως η ίδια τους αποκαλεί, περιγράφει η Σπεράντζα Βρανά στα τελευταία χειρόγραφά της που βρήκε ο γιος της Νίκος Χωματιανός, ο οποίος ευγενώς μας παραχώρησε τον πρόλογο και ένα απόσπασμα από την εισαγωγή, που θα παραθέσουμε στο ρεπορτάζ.
Λίγο πριν φύγει, η αξέχαστη θεατρίνα μου είχε εκμυστηρευτεί ότι αναζητεί έναν εκδότη να του παραδώσει το νέο βιβλίο της, το οποίο ονειρευόταν να δει τα Χριστούγεννα στις προθήκες των βιβλιοπωλείων. Θα έφερε τον τίτλο «Οι μελανζέ». «Επί το πιο σικ η αναφορά για τους ομοφυλόφιλους, τους γκέι, τους π…δες» είχε σχολιάσει τότε η Σπεράντζα Βρανά για να με βάλει στο θέμα, όταν εξέφρασα την απορία μου.
«Εχω πάθει ρευματικά από την υγρασία των δακρύων που έχυναν στον ώμο μου οι μελανζέ» έλεγε συχνά-πυκνά η Σπεράντζα Βρανά στην εκδότριά της Αναστασία Παπαδημητρίου (από τις εκδόσεις Αγκυρα), αλλά και στον κολλητό της, τον γνωστό δημοσιογράφο και επιθεωρησιογράφο Αγγελο Πυριόχο. «Ηταν αδελφομάνα στα μάτια τους» λέει ο Αγγελος. «Ακουγε τα προβλήματά τους, τους συμπαραστεκόταν, αλλά τους έδινε και λύσεις» συμπληρώνει.
Η κ. Παπαδημητρίου θυμάται: «Της μιλούσαν για τους χωρισμούς τους, τους έρωτές τους και εκείνη τους πρόσφερε τον ώμο της για αποκούμπι». Με ευαισθησία αλλά και με σκωπτική ματιά αντιμετώπισε η Σπεράντζα τη σεξουαλική ιδιαιτερότητα των φίλων της, των μελανζέ. Μην περιμένετε όμως ότι θα τους «δώσει», με την έννοια ότι δεν θα αποκαλύψει την ταυτότητά τους. «Ο τρόπος γραφής θα τους “ζωγραφίζει” βεβαίως» είχε παραδεχτεί η ίδια, όταν την είχα ρωτήσει.
Ξεκινώντας από την εποχή του Ζαζά και του Χριστοδούλου, δύο νέων ηθοποιών (κάτι σαν τον μίμο Ζαχαράτο λένε αυτοί που τους θυμούνται), η Σπεράντζα φτάνει στο σήμερα και σίγουρα πολλούς σύγχρονους μμελανζέ θα ανακαλύψετε στις σελίδες του βιβλίου της, όταν κυκλοφορήσει τελικά. Και λέω όταν, γιατί ο γιος της δεν έχει ακόμη βρει όλα τα χειρόγραφά της. Αλλά θα τα βρει, γιατί η μητέρα του δεν είχε τα πράγματά της ατάκτως ερριμμένα. Συγκινημένος ο κ. Χωματιανός διάβασε τον πρόλογο του βιβλίου και το απόσπασμα που μας εμπιστεύτηκε. Πάρτε, λοιπόν, μία γεύση από Σπεράντζα και «Μελανζέ».
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Το βιβλίο σοκ της Σπεράντζας Βρανά"