Eίναι ή δεν είναι μετεωρίτης;

27.10.09 Αναρτήθηκε από diogenis
Επιστήμονες και κυβερνητικές υπηρεσίες ερευνούν τη Δευτέρα κατά πόσο ένας κρατήρας 10 μέτρων που εμφανίστηκε την Κυριακή σε ένα λιβάδι της Λετονίας προήλθε από σπάνια πρόσκρουση μετεωρίτη, ή αν πρόκειται για φάρσα.
«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η πρόσκρουση ήρθε από ψηλά και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να πρόκειται για μετεωρίτη» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Ίνγκα Βέτερε, εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Πυρόσβεσης και Διάσωσης.
Η υπηρεσία έλαβε ενημερώθηκε από κατοίκους στις 17.30 (ώρα Λετονίας και Ελλάδας) ότι κάτι είχε πέσει από τον ουρανό σε ένα λιβάδι έξω από την πόλη Μαζαλάκα, κοντά στα σύνορα με την Εσθονία.
Λίγο μετά από τους πυροσβέστες έφτασε στο σημείο ο Ούλντις Νούλε, επιστήμονας του Κέντρου Περιβάλλοντος, Γεωλογίας και Μετεωρολογίας, ο οποίος είδε καπνό να βγαίνει από τον κρατήρα και τον απέδωσε σε πρόσκρουση μετεωρίτη, του οποίου το μέγεθος θα πρέπει να υπερέβαινε το ένα μέτρο.
Διαφορετική γνώμη είχε όμως ο Νταϊνίς Όζολς, ένας φυσιοδίφης που εξέτασε την τρύπα στο φως της ημέρας τη Δευτέρα. Πιστεύει ότι κάποιος έσκαψε την τρύπα και έβαλε κάποιο υλικό για πυροτεχνήματα στον πάτο. Πρόσθεσε πάντως ότι θα αναλύσει δείγματα από τον κρατήρα, ο οποίος έχει αποκλειστεί.
Αλλοι ειδικοί επισήμαναν ότι οι κάτοικοι δεν άκουσαν το δυνατό θόρυβο που κανονικά θα συνόδευε μια τέτοια πρόσκρουση.
Είναι πράγματι σπάνιο να φτάνουν μέχρι τη Γη βράχοι τόσο μικρού μεγέθους -τέτοια αντικείμενα εισέρχονται συχνά στη γήινη ατμόσφαιρα, συνήθως όμως διαλύονται πριν φτάσουν στο έδαφος.
Δεν θα ήταν πάντως πρωτοφανές αν ο κρατήρας στη Λετονία έχει όντως διαστημική προέλευση: Πολλοί επιστήμονες είχαν μείνει έκπληκτοι το 2007, όταν ένας μικρός αστεροειδής έπεσε κοντά στη λίμνη Τιτικάκα του Περού και δημιούργησε κρατήρα διαμέτρου 12 μέτρων και βάθους 15.
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Eίναι ή δεν είναι μετεωρίτης;"