Εκκρεμούν πάνω από 460.000 δίκες

2.11.09 Αναρτήθηκε από diogenis
Το Δημόσιο δεν είναι μόνο «ο μεγάλος ασθενής» -όπως συνήθως χαρακτηρίζεται-, αλλά και ο μεγάλος δικομανής, αφού «γεννά» χιλιάδες άσκοπες δίκες, είτε λόγω της κακοδιοίκησης είτε λόγω της εμμονής του να ταλαιπωρεί τους πολίτες ακόμα και για λυμένα νομικά ζητήματα.
Στο πλαίσιο των προσπαθειών για να ανακουφιστεί η διοικητική δικαιοσύνη από τον τεράστιο όγκο των εκκρεμών υποθέσεων (πάνω από 460.000) και να επιταχυνθεί η απονομή της, η Ενωση Διοικητικών Δικαστών πρότεινε δέσμη μέτρων στον υπουργό Δικαιοσύνης, Χ. Καστανίδη.
Στη συνάντησή τους επισήμαναν την αδήριτη ανάγκη να εξυγιανθεί και αναδιοργανωθεί η δημόσια διοίκηση, αλλά και να κωδικοποιηθεί η νομοθεσία, γιατί σε αυτούς τους παράγοντες οφείλεται μια μεγάλη μερίδα δικών.
Είναι άλλωστε γνωστό ότι έναν μεγάλο όγκο υποθέσεων «γεννούν» οι παράνομες προσλήψεις, προαγωγές, μεταθέσεις και σημαντικό μερίδιο ευθύνης για την υπερφόρτωση των πινακίων φέρουν η στρεβλή «επανίδρυση του κράτους», η «αμαρτωλή» προφορική συνέντευξη, οι αλλεπάλληλες αδικίες ή αυθαιρεσίες της κρατικής μηχανής σε διάφορους τομείς (χωροταξία, πολεοδομία, ασφαλιστικό, φορολογία, μισθοδοσία - επιδόματα κ.λπ.) που οδηγούν σε νέες δίκες.
Μάλιστα το ΔΣ της Ενωσης, υπό τον πρόεδρο Γ. Φαλτσέτο (πρόεδρο Εφετών) και τη γ.γ. Θεώνη Λειβαδίτη (εφέτη), ζήτησε νομοθετικές ρυθμίσεις για να επιλύονται αμέσως από τη διοίκηση οι υποθέσεις εκείνες που έχουν κριθεί από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ) ή το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) με πάγια νομολογία, ώστε να αποσυμφορηθούν τα πινάκια των διοικητικών δικαστηρίων από όμοιες υποθέσεις.
Είναι απογοητευτική η διαπίστωση ότι ακόμα και σήμερα υπάρχουν εκκρεμείς δίκες για λυμένα εδώ και χρόνια θέματα (επιδόματα οικογενειακά, ΛΑΦΚΑ κ.λπ., «πλαφόν» στο εφάπαξ, ακυρότητες εξαιτίας της πολεοδόμησης από νομάρχες κ.λπ.).
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Εκκρεμούν πάνω από 460.000 δίκες"