Παρέμβαση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στις υπηρεσίες υγείας του ΙΚΑ, με αφορμή την ενημέρωση των μελών της Επιτροπής από τον Διοικητική του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ κ. Ροβέρτο Σπυρόπουλο για θέματα του Ταμείου. Σχετικά με την παρέμβασή του ο κ. Κόλλιας δήλωσε:
«Η αποδυνάμωση που υφίστανται οι υπηρεσίες υγείας του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου της χώρας μας, εξαιτίας της ανάλγητης μνημονιακής πολιτικής της Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, υποβάλλουν καθημερινά χιλιάδες συμπολίτες μας σε ταλαιπωρία και εξευτελισμό. Το αγαθό της δημόσιας υγείας, που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο δικαίωμα σε κάθε ευνομούμενο κοινωνικό κράτος δικαίου, στην Ελλάδα έχει γίνει προνόμιο των ολίγων. Οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας και, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες ιατρών και υπαλλήλων, οι ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές προβάλλουν μία τριτοκοσμική εικόνα απαράδεκτη και ανάρμοστη για ευρωπαϊκή χώρα.

Στην παρέμβασή μου στην Επιτροπή μετέφερα ακριβώς αυτήν την εικόνα στον κ. Διοικητή και τους εκπροσώπους της Κυβέρνησης, εξειδικεύοντας την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί στην Κορινθία.
Αυτή τη στιγμή, το ΙΚΑ Κορίνθου, μιας πόλης με 30.000 κατοίκους, έχει σοβαρότατες ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες.
Η Νομαρχιακή Μονάδα Υγείας, η οποία μέχρι πρότινος εξυπηρετούνταν από τρεις ιατρούς παθολόγους, αυτή τη στιγμή εξυπηρετείται από μόλις έναν ιατρό κατά το πρωινό ωράριο. Δεν υπάρχει ούτε ένας μικροβιολόγος, ακτινολόγος και οφθαλμίατρος. Οι ασφαλισμένοι, προκειμένου να κάνουν μία μικροβιολογική εξέταση, σπεύδουν να πάρουν σειρά από τα χαράματα με την ελπίδα να καταφέρουν να πάρουν παραπεμπτικό μέσα στην ημέρα. Αφού περάσουν αυτόν τον άθλο, πηγαίνουν στο νοσοκομείο όπου με λίγη τύχη κλείνουν ραντεβού για μετά από δύο μήνες. Είναι αυτονόητο ότι, για εξετάσεις που επείγουν, η μόνη διέξοδος είναι να καταφύγουν σε ιδιωτικά ιατρεία.

Αυτή η κατάσταση δημιουργεί προβλήματα στο σύνολο της υγειονομικής περίθαλψης στο Νομό. Μέχρι πρόσφατα, ένας γιατρός του ΙΚΑ Κορίνθου μετακινούνταν στους Αγίους Θεοδώρους για την κάλυψη των αναγκών των εκεί ασφαλισμένων του ΙΚΑ. Από τον Δεκέμβριο 2010, και μετά την αποχώρηση των δύο εκ των τριών παθολόγων από το ΙΚΑ Κορίνθου, η μετακίνηση ιατρού καθίσταται, όπως είναι φυσικό, αδύνατη, διότι η πόλη της Κορίνθου θα έμενε χωρίς ούτε έναν παθολόγο. Οι ασφαλισμένοι των Αγίων Θεοδώρων είναι αναγκασμένοι να μετακινούνται στην Κόρινθο, το Λουτράκι ή τα Μέγαρα, με κόστος, ταλαιπωρία και, βεβαίως, περαιτέρω επιβάρυνση των εκεί υπηρεσιών, οι οποίες ήδη λειτουργούν οριακά λόγω έλλειψης προσωπικού.
Υποτίθεται ότι η Υγεία θα εξαιρούνταν από τις επιταγές του Μνημονίου, κι ωστόσο στο τρίτο μνημόνιο ξεκαθαρίζεται ότι το «5 προς 1» ισχύει κανονικότατα και στις δημόσιες υγειονομικές υπηρεσίες. Επίσης, τίθεται στόχος μείωσης των δαπανών για την υγεία κατά 1,25 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα στο 2011, με προοπτική περαιτέρω περικοπών εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος.

Όλα αυτά έχουν άμεσο αντίκτυπο στις υπηρεσίες υγείας των ταμείων, χωρίς καν να συνυπολογίσουμε τις περικοπές στα ίδια τα ταμεία. Γι’ αυτούς τους λόγους, δεν συμμερίζομαι την αισιοδοξία του κ. Διοικητή και της Κυβέρνησης ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί. Διότι είναι ξεκάθαρη η πολιτική βούληση του ΠΑΣΟΚ όχι απλά να υποκύψει στις απαιτήσεις της Τρόικας, αλλά να συνδράμει ενεργά στην καταστροφή του κοινωνικού κράτους. Θα επανέλθω επί του θέματος την επόμενη εβδομάδα, καταθέτοντας σχετική ερώτηση στη Βουλή.»
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Κόλλιας: «Αποδυναμωμένες οι υπηρεσίες υγείας του ΙΚΑ, ταλαιπωρία και εξευτελισμός για τους ασφαλισμένους»"