Συνεδρίασαν, χθες, εκτάκτως οι πρυτάνεις σε αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών, συζητώντας τις διατάξεις του νομοσχεδίου, που κατέθεσε στη Βουλή η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου.

Σύμφωνα με όσα είπαν στους δημοσιογράφους, συζητήθηκαν διατάξεις του νομοσχεδίου που «οδηγούν στη διάλυση των σπουδών και σε υποβαθμισμένα πτυχία». Ως παράδειγμα ανέφεραν την καθιέρωση της σχολής ως ακαδημαϊκής μονάδας και την μετατροπή των τμημάτων σε ομάδες διδασκόντων γνωστικών αντικειμένων, κάτι που , όπως τόνισαν, δεν μπορεί να λειτουργήσει στην πράξη. Ανέφεραν ότι οι ρυθμίσεις περί συγγραμμάτων, που θα περάσουν όλα στο διαδίκτυο, μετακυλίουν το κόστος από το κράτος στην ελληνική οικογένεια και τον φοιτητή. Επίσης, για τη δημιουργία ταχύρρυθμων σπουδών τριετίας, φαίνεται τώρα από το τελικό σχέδιο ότι δεν είναι απαραίτητο να συμφωνούν τα ιδρύματα για να τις δημιουργήσουν, αλλά το θέμα αυτό βρίσκεται στη διάθεση του εκάστοτε υπουργού.

Υποστήριξαν ακόμη ότι «το νομοσχέδιο βρίθει αντισυνταγματικών διατάξεων» και γι αυτό τον λόγο είπαν πως έχουν στο πλευρό τους ομάδα συνταγματολόγων, που έχει μελετήσει τις διατάξεις και έχει αποφανθεί περί αντισυνταγματικότητας ορισμένων εξ αυτών.
Ειδικά για το θέμα των αντιδράσεών τους, οι πρυτάνεις αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσφύγουν στα δικαστήρια για την ακύρωση διατάξεων, αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου. Ωστόσο, τονίζουν ιδιαίτερα ότι η εφαρμογή των διατάξεων στην πράξη δεν είναι ούτε εύκολη ούτε απλή. Ορισμένοι απ΄αυτούς δεν διστάζουν, πάντως, να πουν ότι ορισμένες διατάξεις είναι ανεφάρμοστες.

Οι πρυτάνεις θα δώσουν σήμερα συνέντευξη Τύπου στην οποία θα ανακοινώσουν τις λεπτομέρειες για τη στάση που θα κρατήσουν απο εδώ και πέρα.


Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Συνέντευξη δίνουν σήμερα οι πρυτάνεις αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων"