Δεν μπαίνουν λεφτά στα ταμεία

3.8.11 Αναρτήθηκε από diogenis

Προβλήματα ρευστότητας αντιμετωπίζουν τα Ταμεία εξαιτίας κυρίως της μείωσης των εσόδων λόγω της ύφεσης, της ανεργίας και της μείωσης των αμοιβών.

Το ΙΚΑ, το οποίο ήδη αντιμετωπίζει μείωση των εσόδων κατά 16,5% το α' δίμηνο του έτους, καταφεύγει στο δανεισμό 400 εκατ., για να καλύψει τις ανάγκες του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου.

Μάλιστα, το Ίδρυμα αναμένεται να προχωρήσει στην ρευστοποίηση ομολόγων αξίας 200 εκατ. ευρώ μέσω συναλλαγών repos 70 ημερών από τράπεζες, οι οποίες θα επιλεγούν.

Προχωρά επίσης στο δανεισμό 100 εκατ. ευρώ από τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης και 100 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού της ΔΕΗ, κάνοντας χρήση της δυνατότητας δανεισμού μεταξύ των ασφαλιστικών ταμείων.

Τα δάνεια θα είναι έντοκα και θα έχουν διάρκεια 15 ημερών (από 18 Αυγούστου έως 2 Σεπτεμβρίου).

Δεν είναι όμως ο μόνος οργανισμός, το μοναδικό ταμείο το οποίο αντιμετωπίζει τόσο μεγάλο πρόβλημα.

Προβλήματα αντιμετωπίζει και ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, και η διοίκηση του Οργανισμού ζητά επιπλέον επιχορήγηση ύψους 360 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από τους 700.000 "ενεργούς" ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, μόνο οι 540.000 καταβάλλουν τις τρέχουσες εισφορές.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε πρόσφατα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης στη Διαρκή Επιτροπή Παρακολούθησης του Ασφαλιστικού, το ποσό οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία ανέρχεται στα 11 δισ. ευρώ για το σύνολο των Ταμείων, από το οποίο τα 6,2 δισ. ευρώ αφορούν το ΙΚΑ, τα 3,7 δισ. ευρώ τον ΟΑΕΕ και το υπόλοιπο ποσό τα άλλα ταμεία.

Το 2010 εισπράχτηκαν 940 εκ. ευρώ από τα οφειλόμενα παρελθόντων ετών, ενώ για το 2011 ο στόχος που έχει τεθεί είναι να εισπραχθούν πάνω από 1.150 εκ. ευρώ.

Στελέχη του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν ότι θα υπάρξει αναστροφή της τάσης μετά την επιβολή των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης στους οφειλέτες το οποίο θα οδηγήσει σε ρύθμιση των οφειλών.

Από την ένταξη των οφειλετών στις νέες ρυθμίσεις αναμένεται η είσπραξη τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ το επόμενο διάστημα.

You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Δεν μπαίνουν λεφτά στα ταμεία"