Πολλά τα πλεονεκτήματα της χώρας μας για την προσέλκυση των επενδύσεων
Επενδύσεις που μπορεί να φθάσουν στα 20 δισ. ευρώ για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε επιφάνεια 200.000 στρεμμάτων που θα νοικιαστεί με μακροχρόνιες μισθώσεις (25 ετών) στους υποψήφιους επενδυτές προβλέπει το σχέδιο «Ήλιος» που παρουσίασε σήμερα σε ενεργειακό συνέδριο στη Γερμανία ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Μιλώντας, συγκεκριμένα, στο 26ο Συνέδριο για την Ηλιακή Ενέργεια (26th Photovoltaic Solar Energy Conference and Exhibition), που πραγματοποιείται στο Αμβούργο, ο κ. Παπακωνσταντίνου παρουσίασε τα βασικά μεγέθη και τα πλεονεκτήματα του προγράμματος "Ήλιος" τόσο για τη χώρα μας όσο και για την ΕΕ.

Στόχος του προγράμματος είναι η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ισχύος 3.000 - 10.000 μεγαβάτ με την ανάπτυξη μηχανισμών συνεργασίας με άλλες χώρες της ΕΕ, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής Οδηγίας για τις ανανεώσιμες πηγές. Με μέσο κόστος επένδυσης 2 εκατ. ευρώ ανά μεγαβάτ, η εγκατάσταση 10.000 μεγαβάτ συνεπάγεται επένδυση 20 δισ.. ευρώ.

Τα πλεονεκτήματα της χώρας μας για την προσέλκυση των επενδύσεων αυτών περιλαμβάνουν:

-Την υψηλή ηλιοφάνεια (300 ημέρες το χρόνο), που εξασφαλίζει αυξημένη παραγωγή ενέργειας σε σχέση με την ίδια επένδυση που θα γινόταν σε χώρα του Βορρά. Συγκεκριμένα ένα τ.μ. φωτοβολταϊκού στην Ελλάδα παράγει 1800 κιλοβατώρες το χρόνο, έναντι 1285 στη Γερμανία.

-Το γεγονός ότι ήδη η Ελλάδα καταλαμβάνει την 6η θέση μεταξύ 35 χωρών ως προς το βαθμό ελκυστικότητας για επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά, σύμφωνα με τον οίκο Ernst & Young.

-Τα ειδικά μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση για τις επενδύσεις αυτές. Όπως τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, οι επενδύσεις θα γίνουν από εταιρίες ειδικού σκοπού σε συγκεκριμένες δημόσιες εκτάσεις, που θα έχουν εξασφαλίσει το σύνολο των απαιτούμενων αδειών, και με έτοιμες συμφωνίες διασύνδεσης με το δίκτυο. Έτσι, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα μπορέσουν να δραστηριοποιηθούν χωρίς διοικητικά ή γραφειοκρατικά εμπόδια.

Σε ό,τι αφορά τις απαιτούμενες διεθνείς διασυνδέσεις, για τη μεταφορά της παραγόμενης ενέργειας στις χώρες του Ευρωπαϊκού Βορρά, εκτιμάται ότι αυτή τη στιγμή είναι τεχνικά δυνατή η μεταφορά ισχύος 2.000-2.500 μεγαβάτ με πιθανό σημείο συμφόρησης τα σύνορα Ιταλίας - Σλοβενίας - Ουγγαρίας. Αυτό σημαίνει ότι για την πλήρη ανάπτυξη του σχεδίου θα απαιτηθεί ενίσχυση των διασυνδέσεων μεταξύ Ελλάδας και γειτονικών χωρών όπως επίσης η διασύνδεση των νησιών με το ηπειρωτικό δίκτυο.

Αναφερόμενος στα οφέλη του προγράμματος, ο κ. Παπακωνσταντίνου επεσήμανε ότι οι επενδυτές εξασφαλίζουν καλύτερες ενεργειακές αποδόσεις για το ίδιο ύψος επένδυσης ενώ η Ελλάδα κερδίζει ξένες επενδύσεις, θέσεις εργασίας, αύξηση των φορολογικών εσόδων, ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών, ώθηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και της ανάπτυξης της οικονομίας.

Για τη Γερμανία και τις άλλες χώρες - μέλη που θα ενδιαφερθούν το όφελος συνίσταται στο ότι θα μπορέσουν να πετύχουν το στόχο συμμετοχής των ΑΠΕ κατά 20% στο ενεργειακό ισοζύγιο με μικρότερο κόστος από ό,τι αν έκαναν τις επενδύσεις στο Βορρά ενώ συνολικά για την ΕΕ το σχέδιο μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την ανάπτυξη διασυνδέσεων και την πρόοδο της τεχνολογίας.

Στο συνέδριο στο οποίο απευθύνθηκε σήμερα ο κ. Παπακωνσταντίνου συμμετέχουν 4.000 άτομα, μεταξύ των οποίων σημαντικοί ερευνητές και επιστήμονες στον τομέα της ηλιακής ενέργειας. Στην έκθεση συμμετέχουν 999 εκθέτες από 75 χώρες, ενώ οι επισκέπτες ξεπερνούν τους 40.000.
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Επενδύσεις 20 δισ. ευρώ από το σχέδιο «Ήλιος»"