Τ. Γκάιτνερ: Η κρίση πλήττει την ανάπτυξη παντού
Ο κόσμος ολόκληρος μετέφερε στους Ευρωπαίους ηγέτες το μήνυμα ότι αποτελεί δική τους ευθύνη η ανάσχεση της κρίσης χρέους, δήλωσε χθες το βράδυ στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ, προσθέτοντας ότι εκείνοι ανταποκρίθηκαν.

Κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων της Ουάσινγκτον το Σαββατοκύριακο, στο πλαίσιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ομάδας των 20, οι Ευρωπαίοι επέμειναν να υπερασπίζονται το σχέδιο που εκπονήθηκε στις 21 Ιουλίου: εκτός του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, ύψους 160 δισεκατομμυρίων ευρώ, προβλέπει διεύρυνση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο εξουσιοδοτείται για την αγορά δημοσίου χρέους.

Πολλοί, όμως, πιστεύουν ότι υπάρχει επίσης ανάγκη για την ενίσχυση των πόρων του, οι οποίοι περιορίζονται σήμερα στα 440 δισεκατομμύρια ευρώ, πράγμα που θεωρείται δύσκολο εξαιτίας της αντίθεσης γερμανών αξιωματούχων, σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Άλλο πρόβλημα που ενισχύει την νευρικότητα στις αγορές είναι το γεγονός ότι το σχέδιο της 21ης Ιουλίου δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή και θα τεθεί, όπως διαβεβαίωσαν οι Ευρωπαίοι την Ουάσιγκτον, μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον Τίμοθι Γκάιτνερ, η ευρωπαϊκή κρίση «έχει αρχίσει να πλήττει την οικονομική ανάπτυξη παντού, σε χώρες τόσο απομακρυσμένες όπως η Κίνα, η Βραζιλία, η Ινδία και η Κορέας: οι Ευρωπαίοι άκουσαν από εμάς το μήνυμα που ακούν από παντού: ότι είναι καιρός να αναλάβουν δράση».

«Τους ακούσαμε να διακηρύττουν σε συνεδριάσεις και δημόσια ότι το αναγνωρίζουν, ότι έχουν αναγνωρίσει την ανάγκη για την ενίσχυση των ενεργειών τους. Θα χρειαστεί να το υποστηρίξουν αυτό με ένα πολύ πιο ισχυρό οικονομικό πλαίσιο», δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών.
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Όλοι περιμένουν τους Ευρωπαίους να δράσουν"