Τρία σενάρια για το θρίλερ του χρέους

23.9.11 Αναρτήθηκε από diogenis
Στήριξη ζήτησε από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος
Πυξίδα «φυγής» από τα αδιέξοδα της οικονομίας, με ασφαλείς προτάσεις για τα τρία βασικά σενάρια που παραμένουν ισχυρά στον ορίζοντα, αναζητεί η κυβέρνηση.

Το καλό, το κακό και το τρίτο σενάριο της «έκπληξης» για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αρχίζει και καλλιεργείται τουλάχιστον στο πεδίο της κυβερνητικής παράταξης. Εκεί όπου χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, περιέγραψε με ενάργεια την κατάσταση της οικονομίας απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που συμμετείχαν στον διευρυμένο ΚΤΕ Οικονομίας.

Ο κ. Βενιζέλος, αν και απέφυγε να χρησιμοποιήσει λέξεις που ως κορυφαίος κρίκος της κυβέρνησης εκ των πραγμάτων συνήθως πρέπει να ξεχνά, προχώρησε στη δευτερολογία του ένα βήμα παρακάτω και εξήγησε χωρίς περιστροφές στους βουλευτές ποια είναι η κατάσταση, τα αδιέξοδα και οι πιθανές, αλλά το ίδιο σκληρές λύσεις. Δεν επιχείρησε να εξωραΐσει την κατάσταση, αλλά έθεσε, όπως και ο πρωθυπουργός νωρίτερα στη συνάντησή του με βουλευτές, τα διλήμματα για τους «κολασμένους" μήνες που ακολουθούν, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Έθνους.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέλυσε τρία σενάρια που έχει μπροστά της η κυβέρνηση, ζητώντας από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να στηρίξουν το καλύτερο! Το καλύτερο υπό την έννοια ότι θα βρεθεί, κάπως, κάποτε, πάτος στο βαρέλι του χρέους και θα ξεκινήσει ένας νέος κύκλος ανάπτυξης.

Το πρώτο σενάριο αφορά τη χωρίς αρνητικές εκπλήξεις εφαρμογή των μέτρων, την ψήφιση τον Οκτώβριο του προϋπολογισμού του 2012 και φυσικά την έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια χωρών της Ε.Ε. του ελληνικού πλάνου που θα ενεργοποιήσει τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου.

Το δεύτερο πλάνο φέρνει χιονοστιβάδα εξελίξεων, όπου ο «σκηνοθέτης» παρακολουθεί την Κοινοβουλευτική Ομάδα να μην ψηφίζει και τον κίνδυνο της χρεοκοπίας να πλησιάζει με τελεσίδικο τρόπο εννοείται ότι η 6η δόση, βάσει αυτού του σεναρίου, εξατμίζεται.

Το τρίτο πλάνο είναι αυτό για το οποίο δεν μιλά δημοσίως η κυβέρνηση, αλλά τουλάχιστον το ψελλίζουν στις κυβερνητικές συνεδριάσεις. Τι συμπεριλαμβάνει; Κατ' αρχάς την εφαρμογή και την ψήφιση των μέτρων και του προϋπολογισμού και μετά διαδικασίες για μεγαλύτερο κούρεμα (η 21η Ιουλίου μιλά για 20%) στο 50%.

Λέγεται ότι ο κ. Βενιζέλος, μιλώντας χθες στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ξεκίνησε ζητώντας εχεμύθεια και τονίζοντας ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να ζητεί κάτι που αποτελεί απόφαση πολλών. Βουλευτές που άκουσαν τη δευτερολογία του, υποστηρίζουν ότι αντί του 20%, συζητείται ενδεχομένως διαδικασία υπέρ της βιωσιμότητας του χρέους (δηλαδή κατά 50%). Τονίζουν μάλιστα ότι ο κ. Βενιζέλος υπονόησε πως εάν και εφόσον ψηφιστεί ο προϋπολογισμός, τότε ανοίγει ο δρόμος για τη διαδικασία που αφορά την αντιμετώπιση του χρέους, για την οποία η συζήτηση αν εξελιχθεί άναρχα θα καταστεί επικίνδυνη, τώρα.

Σε κάθε περίπτωση, οι βουλευτές άκουσαν, ρώτησαν, πρότειναν και σημείωσαν φράσεις που αναπαράγει τις τελευταίες μέρες ο διεθνής Τύπος. Έβαλαν δε πολλούς αστερίσκους σε μια αναφορά του αντιπροέδρου, όπου υπονόησε ξανά ότι υπάρχει ένα αρκετά καλύτερο σενάριο, το οποίο δεν έχει (προφανώς) εξασφαλιστεί (αποτελεί απόφαση πολλών...) και προσεγγίζει διέξοδο π.χ. με πρωτογενή πλεονάσματα εντός του 2012.

Το δίλημμα του... Γολγοθά ή της χρεοκοπίας έθεσε νωρίτερα ο Γ. Παπανδρέου στη συνάντησή του με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από Κρήτη και Ιόνιο, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Εχουμε μια ακόμη προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε για να μπορέσουμε να κλειδώσουμε τις σημαντικές αποφάσεις του Ιουλίου, που μας δίνουν και ένα νέο πακέτο διάσωσης, αλλά και ελαφραίνουν το χρέος για τον ελληνικό λαό, για όλους, και επιτέλους με τις δικές μας αποφάσεις πηγαίνουμε σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα».
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Τρία σενάρια για το θρίλερ του χρέους"