Τις απόψεις των επικεφαλής των παρατάξεων του ΠΕΣΥ στο θέμα των υδάτινων πόρων ζήτησε στην συνεδρίαση του ΠΕΣΥ Πελοποννήσου ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, θέτοντας σε συζήτηση το θέμα της αρμοδιότητας των υποδομών που δεν έχουν αποδοθεί στην Περιφέρεια λόγω εκπόνησης της Κοινοτικής Οδηγίας προ της εφαρμογής του Καλλικράτη.
Από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της νέας αιρετής Διοίκησης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ξεκαθάρισε ότι είναι προσωπικά σε συνεχή επικοινωνία με το ΥΠΕΚΑ το οποίο έχει και τη σχετική αρμοδιότητα και χωρίς να παραγνωρίζει το ρόλο και την προσφορά του ΙΓΜΕ και του ΓΕΩΤΕ έχει θέσει την ανάγκη αλλαγής του μοντέλου διαχείρισης των υδάτινων πόρων.«Έχουμε πίστη στο όραμά μας για τη δημιουργία μιας Περιφέρειας πρότυπο και αειφορίας και για το λόγο αυτό είμαστε έξω από μικροπολιτικές και μικροκομματικές λογικές», δήλωσε ο κ. Τατούλης και συνέχισε λέγοντας, «ότι κάνουμε θέλουμε να είναι φερέγγυο, αποτελεσματικό, με διαφάνεια και να στοχεύει στην πρόοδο της Περιφέρειας Πελοποννήσου».
Ο Πέτρος Τατούλης τόνισε στην συνέχεια ότι «είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε στην ωρίμανση της μελέτης του Υπουργείου για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων και είναι γνωστή στο Υπουργείο η βαθιά μας θέληση για ουσιαστική διαβούλευση, η οποία θα ξεκινήσει το Νοέμβριο».
Ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε επίσης ότι έχει ετοιμαστεί ήδη ένα μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΥΔΑΠ, και κάλεσε τους επικεφαλείς των παρατάξεων του ΠΕΣΥ να συμβάλουν με τις προτάσεις και τις απόψεις τους, προκειμένου να βελτιωθούν οι κανόνες διαχείρισης των υφισταμένων υδάτινων πόρων, όπως οι βιολογικοί καθαρισμοί. Αυτό μάλιστα σε συνάρτηση με τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων που προωθείται, με ταχείς ρυθμούς από την Περιφέρεια, θα συντελέσει ουσιαστικά στην άνοδο της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Στη νέα αυτή λογική, σύμφωνα με τον κ. Τατούλη, δεν έχουν θέση τεράστια έργα χωρίς ώριμες μελέτες και μετρήσιμα αποτελέσματα. "Προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι είναι απαραίτητη η μελέτη των υδάτινων πόρων και η μεθοδολογία διαχείρισης" κατέληξε ο Περιφερειάρχης.
Στο περιθώριο της συζήτησης ο κος Τατούλης αναφέρθηκε και στην απάντηση της Ειδικής Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, η οποία δια επιστολής της κας Καραβασίλη, ανέφερε ότι η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου σχετικά με την αποθήκη χημικών στο Σουσάκι, είναι απολύτως σύννομη. Στις 17 Οκτωβρίου μάλιστα η κα Καραβασίλη θα παρευρεθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο προκειμένου να γίνει ευρεία συζήτηση για το περιβάλλον και την αειφορία, όπως ανακοίνωσε ο κ. Τατούλης, προκειμένου να καταρτιστεί ένας χάρτης πορείας ενεργειών.
Το λόγο πήραν ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΚΑ, κος Παντελόπουλος, ο σύμβουλος της Ειδικής Υπηρεσίας Υδάτων κος Παναγόπουλος, το μέλος της μελετητικής ομάδας για την Πελοπόννησο κος Τσιάλας Θεόδωρος, και ο Γενικός Διευθυντής της ΕΥΔΑΠ κος Γεωργιάδης Στέφανος, οι οποίοι αφού εξέφρασαν τη χαρά τους για το επίπεδο διαβούλευσης, ανέλυσαν τη σχετική κοινοτική οδηγία, το σχέδιο διαχείρισης για την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την αξιοποίηση των υφισταμένων έργων διαχείρισης υδάτινων πόρων.
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Υπάρχει ανάγκη αλλαγής του μοντέλου διαχείρισης των υδάτινων πόρων και απόδοση των αρμοδιοτήτων στην Περιφέρεια"