
Δύο παράλληλες έρευνες, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος και του Πανεπιστημίου Πατρών, φέρνουν στο φως ένα εν πολλοίς άγνωστο πρόβλημα που απειλεί την ελληνική ακτογραμμή: τη διάβρωση. Στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη η θάλασσα εισχώρησε τα τελευταία είκοσι χρόνια, από 50 έως 150 μέτρα στη γη, ενώ αντίστοιχη απώλεια αιγιαλού έχει παρατηρηθεί στην Αχαΐα. Ωστόσο, είναι ένα φαινόμενο που πλήττει πολλές ελληνικές ακτές, και όχι μόνο.
Μελέτη που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Ε.Ε. έδειξε ότι οι παράκτιες περιοχές της Ευρώπης αντιμετωπίζουν όλο και μεγαλύτερα προβλήματα διάβρωσης, δηλαδή σταδιακής καταστροφής του εδάφους από τη θάλασσα. Η διάβρωση των παράκτιων ζωνών έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις για το περιβάλλον και τις ανθρώπινες δραστηριότητες και μπορεί να καταστρέψει κατοικίες και υποδομές, απειλώντας την ασφάλεια του πληθυσμού και την ανάπτυξη οικονομικών δραστηριοτήτων, όπως του τουρισμού, ενώ παράλληλα αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τους φυσικούς οικοτόπους.
Η διάβρωση προκαλείται σε μεγάλο βαθμό από την ανθρώπινη παρέμβαση, κυρίως από τις υπερβολικές κατασκευαστικές και άλλες αναπτυξιακές δραστηριότητες, ενώ η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και η μεγάλη συχνότητα καταιγίδων και πλημμυρών ως συνέπεια του φαινομένου του θερμοκηπίου έχει επιδεινώσει το πρόβλημα, για την αντιμετώπιση του οποίου απαιτούνται νέες, περισσότερο βιώσιμες μορφές διαχείρισης των ακτών.
0 Response to "Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΡΩΕΙ ΤΙΣ ΑΚΤΕΣ"