ΜΑΖΕΥΟΥΜΕ ΤΑ ΚΑΜΜΕΝΑ ΛΑΔΙΑ

15.11.08 Αναρτήθηκε από diogenis
Για την ενημέρωση του Κου Λ. Κωστάρα, (τον οποίο ευχαριστώ) αλλά και των υπολοίπων αναγνωστών που έτυχε να μην το γνωρίζουν.
Το πρώτο θέμα που με απασχόλησε αμέσως μετά την δημιουργία του Σ.Ε.Γ.Ε.Σ. ήταν να βρω τρόπο και να οργανώσω αυτό μεγάλο εγχείρημα. Εδώ και δύο χρόνια το σύστημα λειτουργεί έχουμε 276 σημεία περισυλλογής σε όλο τον νομό, με ειδικά δοχεία, και συστηματική επαφή για ενημέρωση και πιστοποιήσεις. Έχουν περισυλλεχθεί έως τώρα, τόσες ποσότητες, όσες θα μπορούσαν να μολύνουν δισεκατομμύρια λίτρα νερού !!!!!!!!!!!!!!!! (αυτό κάνουμε και για τον λόγο αυτό ίσως κάποιοι να μην μας θέλουν;;;)
Πάντα στην διάθεσή σας για όποια πληροφόρηση, αλλά και βοήθεια
Ευχαριστώ

Ο Πρόεδρος του Σ.Ε.Γ.Ε.Σ.
Χρ. Ντούσικος


Τεράστια κινητοποίηση και προσπάθεια
του Σ.Ε.Γ.Ε.Σ.
για ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ του ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΕΝΑ ΛΙΤΡΟ ΚΑΜΕΝΟΥ ΛΑΔΙΟΥ ΜΟΛΥΝΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΛΙΤΡΑ ΝΕΡΟΥ
Τα καμένα λάδια ανακυκλώνονται... δεν πετιούνται.

Τα περισσότερα καμένα τηγανόλαδα από καταστήματα και οικίες έως πρότινος, κατέληγαν στις αποχετεύσεις. Αυτό ήταν και είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε. Γιατί το κάνουμε; Γιατί πολύ απλά ως τώρα δεν υπήρχε κανείς να μας κατευθύνει οργανωμένα στον τρόπο περισυλλογής και ανακύκλωσης.Γιατί δεν λειτουργούσαμε για το κοινό συμφέρον αλλά ατομικά και εγωιστικά.

Η περισυλλογή των καμένων τηγανόλαδων, εκτός από την τεράστια σημασία της για την προστασία του περιβάλλοντος, του υδροφόρου ορίζοντα και την παραγωγή βιοκαυσίμου, έχει ακόμη μία ωφέλεια. Δεν καταλήγουν στις αποχετεύσεις και έτσι δεν προκαλούνται προβλήματα στη λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών.
Σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, πολλά χρόνια τώρα το νομικό καθεστώς υποχρεώνει τους επαγγελματίες της μαζικής εστίασης να στέλνουν με δικά τους έξοδα και ειδικό τρόπο τα καμένα λάδια προς ανακύκλωση.
Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, είναι υποχρεωτική η σταδιακή μείωση της διάθεσης των βιοαποδομήσιμων αστικών αποβλήτων (δηλαδή των οικιακών οργανικών απορριμμάτων και τα λάδια) στους ΧΥΤΑ
Με την τεράστια κινητοποίηση και προσπάθεια του Σωματείου των Επαγγελματιών Εστίασης και Συμποσίου του νομού Κορινθίας Σ.Ε.Γ.Ε.Σ., τώρα πλέον τα καμένα λάδια υφίστανται ειδική επεξεργασία και ανακυκλώνονται.
Έγινε ενημέρωση πόρτα πόρτα και συνεχίζεται σχεδόν σε όλα τα καταστήματα., από ανθρώπους του Σ.Ε.Γ.Ε.Σ. που είναι εντεταλμένοι για το μεγάλο αυτό έργο προστασίας του περιβάλλοντος σε όλο τον Νομό. Οι καταστηματάρχες μέλη και μη του σωματείου αδειάζουν πλέον όλα τα καμένα λάδια (ελαιόλαδο, σπορέλαιο, ηλιέλαιο), ότι γενικώς μπαίνει στο τηγάνι, ακόμη και αν έχει χρησιμοποιηθεί για να τηγανιστούν κρέατα ή ψάρια, σε ειδικά δοχεία. Τα δοχεία τους τα προμηθεύει πιστοποιημένη εταιρεία με την οποία το Σ.Ε.Γ.Ε.Σ. συνεργάζεται, τα παραλαμβάνει και τα προωθεί για ειδική επεξεργασία σε εργοστάσιο όπου μετατρέπονται σε καύσιμο – βιοντίζελ.

Από τις επισκέψεις μας σε ταβέρνες, εστιατόρια και ξενοδοχεία διαπιστώνουμε ότι οι επιχειρηματίες δέχθηκαν ευχαρίστως και με ανακούφιση την πρωτοβουλία από το σωματείο, και αφού τοποθέτησαν στους χώρους εργασίας τα δοχεία χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, όταν αυτά γεμίζουν, οι επιχειρηματίες τηλεφωνούν και άμεσα γίνεται η παραλαβή του καμένου λαδιού με αντικατάσταση του δοχείου.
Πρόκειται για μια τελείως απλή διαδικασία, που όμως χρειάζεται οργάνωση και σωστό συντονισμό, κυρίως για να συγκεντρωθούν όλες αυτές οι ποσότητες από τα εστιατόρια και τους χώρους μαζικής εστίασης
Μέχρι στιγμής, τους έξι μήνες περίπου απ’ όταν άρχισε η προσπάθεια, είναι πολύ μεγάλες οι ποσότητες που περισυλλέξαμε και 500 περίπου επαγγελματίες της εστίασης μετέχουν σε αυτή την Τιτάνια για τα δεδομένα του νεοσύστατου φορέα πρωτοβουλία.


Το σημαντικότερο είναι ότι η εταιρία με την οποία συνεργαζόμαστε τηρεί όλες της προδιαγραφές που απαιτούνται βάση της νομοθεσίας της Ε.Ε., και χορηγεί στα μέλη πιστοποίηση για την περισυλλογή. Το ανακυκλώσιμο υλικό που προκύπτει από τα καμένα λίπη της κουζίνας χρησιμοποιείται για την παραγωγή του βιοντίζελ, ενός καθαρότερου καύσιμου.

Η προσθήκη του βιοντίζελ στο συνηθισμένο ντίζελ κίνησης είναι πιο φιλική στο περιβάλλον κι έχει σαν αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των εκπομπών ρύπων και καπνού.Το Βιοντίζελ είναι μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα οχήματα ή μηχανές που καταναλώνουν πετρέλαιο. Για την παραγωγή του, χρησιμοποιούνται κυρίως φυτά αγροτικής παραγωγής αλλά και ζωικά λίπη, παραπροϊόντα καλλιεργειών, ακόμα και τηγανισμένα λάδια. Το βιοντίζελ δεν επαναφέρει στην ατμόσφαιρα διοξείδιο του άνθρακα που η φύση έχει «αποσύρει» εδώ και χιλιάδες χρόνια, παρά μόνο όσο δέσμευσαν, στην εποχή μας, οι οργανισμοί από τους οποίους παράγεται.

Γι όλους αυτούς τους λόγους, το εγχείρημα αυτό θα συνεχιστεί με μεγαλύτερο ζήλο και οργάνωση, αντιμετωπίζοντας τα όποια προβλήματα προκύπτουν εν τη γενέσει τους. Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι που συνεργάζονται με περιστασιακούς συλλέκτες, που όμως δεν είναι σε θέση να πιστοποιήσουν την κατάληξη των λαδιών, και αυτό δεν μπορεί να είναι παρά ένα μεγάλο ρίσκο που δεν αποδεικνύει την χρησιμότητα και το αποτέλεσμα της πράξης.
Μόνο πιστοποιημένα λοιπόν και για την περισυλλογή αλλά και για την τελική τους χρήση.

Το σωματείο έχει τοποθετήσει αναγνωριστικό αυτοκόλλητο ανακύκλωσης σε κάθε κατάστημα και φροντίζει να υπάρχουν πιστοποιητικά για όλους όσους συνεργάζονται και ανακυκλώνουν τα καμένα λάδια τους.
Επίσης έχουμε σε εξέλιξη σχέδιο ενημέρωσης και περισυλλογής των λαδιών ακόμη και από τις κατοικίες. Με τα οικιακά λάδια το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε προς το παρόν, είναι να τοποθετούμε το λάδι σε ένα μπουκάλι (νερού, αναψυκτικού), να το κλείνουμε καλά και να εντοπίσουμε στη γειτονιά μας (πάντα υπάρχει) ένα κατάστημα εστίασης, όπου σε συνεννόηση με τον επιχειρηματία να τα αποθέτουν στα δοχεία συλλογής.Ακόμα και αν δεν τηγανίζουμε πολύ, όταν το κάνουμε, να μην ρίχνουμε ως συνήθως το χρησιμοποιημένο λάδι στο νεροχύτη της κουζίνας.
Γενικότερα δεν πρέπει να πετάμε χημικές ουσίες, όλα αυτά μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στο σύστημα επεξεργασίας των αποβλήτων καταστρέφοντας το οικοσύστημα ή φράσσοντας τις σωληνώσεις.
Από την άλλη πρόκειται για μια πράξη αμιγώς οικολογική, καθώς είναι κρίμα να πετάμε στη φύση όλα αυτά τα λιπαρά κατάλοιπα, αφού μπορούμε να τα ανακυκλώσουμε Ανακυκλώστε τα καμένα λάδια και σπορέλαια της κουζίνας σας, αντί να τα πετάτε στο νεροχύτη σας.

Χρήστος Ντούσικος
Για το Σ.Ε.Γ.Ε.Σ.
You can leave a response, or trackback from your own site.

1 Response to "ΜΑΖΕΥΟΥΜΕ ΤΑ ΚΑΜΜΕΝΑ ΛΑΔΙΑ"

  1. Angelos Said,

    Δε μπορεί να μη ξέρετε πως αυτό που μολύνει είναι το λάδι μηχανής.
    Μπορεί και αυτό που κάνετε να είναι χρήσιμη ανακύκλωση για παραγωγή βιοκαυσίμων, αλλά να κοροϊδεύετε τον κόσμο ότι το καμένο μαγειρικό λάδι μολύνει τόσο, δεν επιτρέπεται;

    Posted on 15 Μαρτίου 2010 στις 9:54 μ.μ.