ΕΒΑΛΕ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΟ ΙΕΡΟ..!

20.10.08 Αναρτήθηκε από diogenis
Στη Ρουμανία στις 30 Νοεμβρίου ο Μητροπολίτης μας
Θα μεταβεί στο Γαλάτσι με λείψανα του Αγίου Σωφρονίου για την γιορτή του Αγίου Ανδρέα
Κατά τις θρησκευτικές τελετές στον Άσσο επέτρεψε να μπουν στο Ιερό και να προσκυνήσουν κι οι γυναίκες

Μοναδικές τελετές για κάθε ναό αποτελούν τα εγκαίνια και η σαλευθείσα Αγία Τράπεζα , τελετές που πραγματοποιήθηκαν στο δήμο Άσσου-Λεχαίου από το Μητροπολίτη μας κ. Διονύσιο το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε στους ναούς της Οσίας Υπομονής και του Απ. Παύλου του Άσσου αντίστοιχα. Οι τελετές αυτές γίνονται μόνο μια φορά για κάθε ναό . Ενδιαφέρουσες θρησκευτικές πληροφορίες έδωσε ο Μητροπολίτης μας για τις δύο τελετές Στα εγκαίνια, κάτω από την Αγία Τράπεζα τοποθετούνται Αγία Λείψανα, πλένεται η Άγια Τράπεζα και καθαγιάζεται με Άγιο Μύρο και καθιερώνονται τα Αντιμήνσια που περιγράφουν την ταφή του Χριστού προκειμένου να τελείται πάνω στα αυτά η Θεία Λειτουργία. Στη σαλευθείσα Αγία Τράπεζα αφού επέρχονται αναγκαστικά κτιριακές επεμβάσεις στο Ιερό, απαιτείται και η μετακίνηση της στήλης που βρίσκεται κάτω από το Ιερό για να είναι ασάλευτη η Αγία Τράπεζα. Η Αγία Τράπεζα είναι τάφος μάρτυρος και ο μάρτυς μένει χωρίς να ξεθάβεται. Ο Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος ανταποκρίθηκε ωστόσο θετικά στην πρόσκληση του Πατριάρχου Ρουμανίας να επισκεφτεί την περιοχή του Κάτω Δούναβη και το Μητροπολιτικό της ναό , το αυθεντικό Γαλάτσι στις 30 Νοεμβρίου , εορτή του Αγίου Ανδρέα. Θα μεταβεί εκεί με την κάρα του Αγίου Σωφρονίου Επισκόπου Ιεροσολύμων η οποία φιλοξενείται στη Μονή Χιλιομοδίου, τη Φανερωμένη. Η καρά θα εκτεθεί για προσκύνηση στους πιστούς.

Ο κ. Διονύσιος στο σημείο αυτό μίλησε και για την εντύπωση που προκαλεί στον κόσμο ορισμένες φορές η συνήθεια να διατίθενται για προσκύνηση τα λείψανα των Αγίων λέγοντας τα εξής: «Αυτή είναι συνήθεια που υπάρχει πολλά χρόνια …εδώ μόλις ακούνε ότι θα πάμε ένα λείψανο κάπου, λένε, πάλι για λεφτά πάνε...Η παράδοση της εκκλησίας μας είναι να ευλογείται ο κόσμος με τα λείψανα των Αγίων και εμείς τα μεταφέρουμε ότι και να μας πουν…».
Αναφορικά με τα εγκαίνια του ναού της Οσίας Υπομονής ο κ. Διονύσιος ανέφερε ότι επέτρεψε την ημέρα εκείνη να μπουν στο Ιερό και οι γυναίκες και να προσκυνήσουν , κάτι που δεν συνηθίζεται στη χώρας μας , (ισχύει στη Ρουμανική εκκλησία όπως διαπίστωσε από τις συνομιλίες με τον Πατριάρχη της Ρουμανίας) και επειδή του άρεσε και δεν είναι αντίθετο με την παράδοση αλλά την εδραιώνει , ο κ. Διονύσιος αποτόλμησε κάτι τέτοιο και εδώ αφού είναι η μόνη φορά που οι γυναίκες θα ασπαστούν την Αγία Τράπεζα.
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "ΕΒΑΛΕ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΟ ΙΕΡΟ..!"