Τη σημασία της θερμικής επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων με παραγωγή ενέργειας ως λύση στο πρόβλημα των αποβλήτων στην Αττική και την Ελλάδα γενικότερα ανέδειξαν, σήμερα, μέλη της ελληνικής και παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας, στελέχη αρμόδιων οργανισμών και εκπρόσωποι του πολιτικού στερεώματος και του ελληνικού επιχειρηματικού κόσμου στο πρώτο φόρουμ που διοργανώθηκε από το Συμβούλιο Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων Ελλάδας (ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ). Το συνέδριο, το οποίο φιλοξενήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών, τελεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του ΣΕΒ και στηρίζεται από τον Διεθνή Οργανισμό Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων.

Το Συμβούλιο Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων Ελλάδας ιδρύθηκε, τον Ιούλιο του 2008, από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Columbia της Ν. Υόρκης, και από τα μέλη του Εργαστηρίου Θερμοδυναμικής και Φαινομένων Μεταφοράς της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, του Εργαστηρίου Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ και από την ελληνική εταιρία INTRAKAT. Στη ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ συμμετέχουν επίσης καθηγητές από όλα τα πανεπιστήμια της Ελλάδας καθώς και η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία των Μονάδων Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων (CEWEP).

«Θέμα κοινωνικό, καθώς δημιουργεί θέσεις εργασίας και, κυρίως, θέμα ηθικό είναι το ζήτημα της διαχείρισης στερεών αποβλήτων», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Ευάγγελος Μπαλτάς στον χαιρετισμό του που αναγνώστηκε στο συνέδριο ενώ, στον δικό του χαιρετισμό, ο πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής και βουλευτής της ΝΔ κ. Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα το ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων υπήρξε αντικείμενο προκαταλήψεων και απόψεων που εκ των υστέρων αποδείχθηκαν ξεπερασμένες. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συμβουλίου του ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη κ. Ευθύμιος Βιδάλης στάθηκε στο έλλειμμα διαλόγου στη χώρας μας, προκειμένου να πεισθούν οι τοπικές κοινωνίες και η ελληνική κοινωνία στο σύνολό της. Το μέλος στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασία του Περιβάλλοντος της Βουλής και βουλευτής της ΠΑΣΟΚ κ.Βασίλης Οικονόμου ζήτησε την αλλαγή του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου για να προστεθεί η θερμική επεξεργασία στην ανακύκλωση και κομποστοποίηση, εφόσον στα 6 χρόνια που ισχύει «δεν έχει πείσει τους πολίτες και δεν έχει εφαρμοστεί ούτε στο ελάχιστο».

Η Αττική είναι πολύ πιο πίσω από την υπόλοιπη Ελλάδα στο ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, τόνισε ο κ. Κ. Μητσοτάκης, ανοίγοντας τον κύκλο των ομιλιών του φόρουμ. «Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Σε δύο χρόνια από τώρα η Αττική δεν θα έχει πού να πάει τα σκουπίδιά της», τόνισε. Παρουσίασε τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασία του Περιβάλλοντος της Βουλής και τάχθηκε υπέρ της άμεσης εφαρμογής του περιφερειακού σχεδιασμού στο σύνολό του. «Ως προς τους δύο ΧΥΤΑ στο Γραμματικό και την Κερατέα, δεν σημαίνει ότι θα επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος που έγιναν στον ΧΥΤΑ της Φυλής», εκτιμά ο πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής. Ο ίδιος προειδοποίησε, ωστόσο, ότι «δεν θα δουλέψει το σημερινό μοντέλο, το οποίο συνίσταται σε εφαρμογή του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου και ενσάρκωση των κοινοτικών οδηγιών από το ΥΠΕΧΩΔΕ, παραπομπή στη συνέχεια του προβλήματος στο υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο με τη σειρά του το παραπέμπει στη τοπική αυτοδιοίκηση».

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας των Μονάδων Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων (CEWEP) κ. Γιαν Μάντερς επεσήμανε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί σημαντικά οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου καθώς και τα προβλήματα υγείας από τη λειτουργία μονάδων θερμικής επεξεργασίας στερεών αποβλήτων, τονίζοντας, παράλληλα, ότι πολλές μονάδες έχουν ενσωματωθεί στον αστικό ιστό ευρωπαϊκών πόλεων (Σπιταλάου στη Βιέννη και AVR στο Ρότερνταμ). Συνέστησε, τέλος, για την περίπτωση μιας χώρας με υψηλές θερμοκρασίες όπως η Ελλάδα, την εφαρμογή ατμού, από τη λειτουργία των εν λόγω μονάδων, για την ψύξη συνοικιών αφενός και, αφετέρου, για παραγωγή πόσιμου ύδατος υψηλής ποιότητας ή απεσταγμένου ύδατος στα νησιά.

Την αναγκαιότητα ανάπτυξης εφαρμογών συμπαραγωγής για την επιτυχή διείσδυση των μονάδων θερμικής επεξεργασίας στην αξιοποίηση δευτερογενών καυσίμων ανέδειξε, μεταξύ άλλων, ο διευθυντής Ερευνας και Ανάπτυξης στην ΗΛΕΚΤΩΡ κ. Ιωάννης Μπούκης.

Στο συνδυασμό ανακύκλωσης και θερμικής επεξεργασίας ως προϋπόθεση επιτυχούς διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων, όπως έχει δείξει η μέχρι σήμερα διεθνής εμπειρία, στάθηκε ο διευθυντής στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο πανεπιστήμιο της Κολούμπια καθηγητής κ. Νικόλαος Θέμελης. Η κατασκευή φθηνότερων μονάδων είναι αναγκαία για την επέκταση της χρήσης θερμικής επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων με παραγωγή ενέργειας ως λύση στο πρόβλημα των αποβλήτων, τόνισε ο κ. Ν. Θέμελης.

Παράδειγμα ένταξης μονάδων θερμικής επεξεργασίας στον αστικό ιστό ευρωπαϊκών πόλεων έφερε το στέλεχος του τμήματος Προγράμματα Διαχείρισης Λημμάτων στη Suez Environnment κ. Στέφανο Γκουαλτιέρι, παρουσιάζοντας λεπτομερώς τη μονάδα στο Ισεάν, η οποία λειτουργεί σε απόσταση 2,5 χλμ από τον πύργο του Αϊφελ.

Σε συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος στην Ελλάδα προχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ δρ. Χημικός Μηχανικός Ευστράτιος Καλογήρου: ολοκληρωμένο σύστημα ανακύκλωσης στην πηγή, αποφυγή λαθών και παραλήψεων του παρελθόντος, πρόκριση περιβαλλοντικά φιλικής θερμικής επεξεργασίας στερεών απορριμμάτων και, τέλος, να ακολουθηθεί το παράδειγμα ευρωπαϊκών χωρών. «Οι 'πράσινες' πρωτεύουσες της Ευρώπης -Στοκχόλμη, Οσλο, Αμβούργο, που βραβεύθηκαν προσφάτως από τον Ευρωπαίο επίτροπο για θέματα περιβάλλοντος κ. Σταύρο Δήμα - χρησιμοποιούν αυτή την τεχνολογία», τόνισε ο κ. Ευ. Καλογήρου.

Η Αττική χρειάζεται μια μονάδα που να είναι περιβαλλοντικά φιλική, να χωροθετείται κοντά ή μέσα στην πόλη, να διαχειρίζεται μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων, να αξιοποιεί το ενεργειακό περιεχόμενό τους, να εφαρμόζει δοκιμασμένη τεχνολογία, να δίνει λύση στα απορρίμματα, χωρίς να παράγει υποπροϊόντα και να ικανοποιεί τις οδηγίες της ΕΕ, υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής της INTRAKAT κ. Χαράλαμπος Καλής. Προχώρησε σε συγκεκριμένη πρόταση για την Αθήνα (μονάδα ενεργειακής αξιοποίησης οικιακών απορριμμάτων μέσω καύσης, ύστερα από ανακύκλωση, δυναμικότητας 700.000 τόνων ανά έτος) και για τη Θεσσαλονίκη (αντίστοιχη μονάδα δυναμικότητας 400.000 τόνων ανά έτος).

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ


You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Η διαχείριση των στερεών αποβλήτων στο προσκήνιο"