Φως στα Καβείρια Μυστήρια

21.6.09 Αναρτήθηκε από diogenis

Η Μαντόνα στη Σαμοθράκη στο τέλος του μήνα. Η είδηση έκανε τον γύρο του νησιού, αλλά αποδείχτηκε τελικά ψευδής. Η φήμη ωστόσο είχε βάση, καθώς στο νησί των Μεγάλων Θεών θα γίνει στις 26, 27 και 28 Ιουνίου ένα συνέδριο για τα Καβείρια Μυστήρια και μεταξύ άλλων ομιλητές θα επιχειρήσουν να τα συνδέσουν με την Καμπαλά, τη νέα μόδα των σταρ του Χόλιγουντ (με τη βασίλισσα της ποπ πρώτη διδάξασα), που είναι κάτι μεταξύ θρησκευτικού και φιλοσοφικού ρεύματος.

«Η Καμπαλά, αυτή η ηθικοφιλοσοφική σχολή του εβραϊκού εσωτερισμού, χωρίς να μας ενδιαφέρει να την κατατάξουμε σαν θρησκεία ή φιλοσοφία, αποτελεί για εμάς έναν ενδιαφέροντα εσωτερικό κώδικα, αντίστοιχα με τους εσωτερικούς κώδικες όλων των άλλων θρησκευτικών και φιλοσοφικών ρευμάτων απανταχού της Γης. Τίποτε περισσότερο», δήλωσε στο «Εθνος» ο Θεόδωρος Κατσιφής, πρόεδρος του ελληνικού παραρτήματος της Θεοσοφικής Εταιρείας, η οποία διοργανώνει το συνέδριο στη Σαμοθράκη, με θέμα «Καβείρια Μυστήρια».

Ο Θ. Κατσιφής, πρόεδρος της Θεοσοφικής Εταιρείας Ελλάδας
Οπως μάλιστα διευκρίνισε ο κ. Κατσιφής, «η σχέση Καβείριων Μυστηρίων και Καμπαλά αποτελεί απλά το αντικείμενο μίας ομιλίας με προσωπικές απόψεις του ομιλητή και θα δοθεί η ευκαιρία με τη σχετική συζήτηση να εξηγηθεί περισσότερο η αξιοπιστία της».

Το συνέδριο και ειδικά αυτή η ενότητα προκαλούν το ενδιαφέρον των λιγοστών Ελλήνων Καμπαλιστών, ενώ μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι «Μια μύηση στα Καβείρια Μυστήρια», «Καβείρια Μυστήρια και αυτογνωσία σήμερα», «Η ουσία των Καβείριων Μυστηρίων» κ.ά.

Σύμφωνα με τα μέλη της Θεοσοφικής Εταιρείας Ελλάδας, τα Καβείρια είχαν έναν έντονο ιδιότυπο θρησκευτικό τόνο. Στόχευαν στη γέννηση και στην επίγειο ζωή, σε αντίθεση με τα Ελευσίνια Μυστήρια που αλληγορούσαν τον θάνατο και τη μεταθανάτια ζωή.

Ανάγκες
«Η διαχρονικότητα των Καβειρίων στηρίζεται στην κάλυψη σημαντικών αναγκών του ανθρώπινου πνεύματος. Οσο ο άνθρωπος θα συνεχίσει να ενδιαφέρεται για αξίες που καλύπτουν όχι μόνο υλιστικές, αλλά και πνευματικές και ψυχικές ανάγκες, η επιβίωση των Καβείριων Μυστηρίων είναι δεδομένη», τόνισε ο κ. Κατσιφής.

Τα Καβείρια Μυστήρια ήταν θρησκευτικές τελετές που γίνονταν προς τιμήν των Κάβειρων ή Μεγάλων Θεών, θεοτήτων της ελληνικής μυθολογίας που είχαν την εστία της λατρείας τους στη Σαμοθράκη και σε μερικά ακόμη νησιά του βορείου Αιγαίου (Λήμνος, Θάσος, Ιμβρος), αργότερα ωστόσο ιερά τους βρέθηκαν και στη γη της Βοιωτίας.

Η μύηση ήταν ελεύθερη για άντρες, γυναίκες και παιδιά, ανεξαρτήτως φυλής και κατάστασης (ελεύθεροι ή δούλοι).

Οι τελετές ήταν δημόσιες και δεν διέφεραν από αυτές των άλλων ιερών, γίνονταν δηλαδή θυσίες ζώων, σπονδές, προσευχές και αφιερώματα στους θεούς.

Οι μυημένοι κατατάσσονταν σε δύο βαθμούς: στους «μύστες» και στους «επόπτες», ενώ κυρίαρχη μορφή ήταν η «Μεγάλη Μητέρα» που ονομαζόταν Αξίερος και ταυτιζόταν με τη Δήμητρα και σύζυγός της φερόταν ο Καδμήλος ή Κάσμιλος που ταυτιζόταν με τον Ερμή.

Ερωτήματα
«Τα Καβείρια Μυστήρια ήταν η έκφραση των προσπαθειών σοφών ανθρώπινων όντων να δώσουν απάντηση στα αρχέγονα βασανιστικά ερωτήματα του σκεπτόμενου ανθρώπου, ώστε τελικά να τον βοηθήσουν στους πνευματικούς, ψυχικούς, αλλά και υλιστικούς προβληματισμούς του», μας είπε ο κ. Κατσιφής.

Η επιλογή της Σαμοθράκης δεν ήταν τυχαία, λοιπόν, όταν αποφασίστηκε το ετήσιο συνέδριο της Θεοσοφικής Εταιρείας να έχει ως θέμα τα Καβείρια Μυστήρια.

Στην Παλαιάπολη, σε απόσταση 6,5 χιλιομέτρων από το λιμάνι της Καμαριώτισσας, βρίσκεται το ιερό των μεγάλων θεών, έκτασης 50 στρεμμάτων. Σε αυτήν υπάρχει μία σειρά από κτίσματα που μαρτυρούν τη μεγάλη θρησκευτική δραστηριότητα που για χρόνια αναπτυσσόταν στον χώρο.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΜΠΑΛΑ
«Πρεσβευτής» η Μαντόνα

Την είπαν αίρεση, φιλοσοφικό ρεύμα ή απλώς μια μόδα των σταρ του Χόλιγουντ. Η Καμπαλά -όπως είναι η σωστή προφορά της (Kabbahal) κι όχι Καμπάλα όπως επικράτησε και γίνεται σύγχυση με την πρωτεύουσα της Ουγκάντας- είναι ένα σώμα θεωριών σχετικά με τα θεία, τη δημιουργία του κόσμου, τον προορισμό της ψυχής και του ανθρώπου.

Πνευματικός της πατέρας είναι ο ραβίνος Σιμόν Γιοχάι που κατέγραψε τα κείμενά της τον 2ο μ.Χ. αιώνα σε ένα βιβλίο που λέγεται Ζοχάρ κι ο πολύς κόσμος την έμαθε όταν μυήθηκε σε αυτήν η Μαντόνα.

Το παράδειγμα της ποπ σταρ ακολούθησαν η Μπρίτνεϊ Σπίαρς, ο Μικ Τζάγκερ, η Ντέμι Μουρ, η Ναόμι Κάμπελ, ο Ντέιβιντ και η Βικτόρια Μπέκαμ και εσχάτως ο Στράτος Τζώρτζογλου -από την εγχώρια σκηνή.

Καμπαλά σημαίνει «να δέχεσαι» και έμβλημά της είναι το δέντρο της ζωής, ενώ το σύμβολό της είναι ένα κόκκινο βραχιολάκι που φοριέται στον αριστερό καρπό κι εκπέμπει γαλήνη.

ΘΕΟΣΟΦΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Στόχος η μελέτη των θρησκειών

Η Θεοσοφική Εταιρεία Ελλάδας ιδρύθηκε το 1876 στην Κέρκυρα με το όνομα Ιονική Θεοσοφική Εταιρεία, σήμερα πάντως η έδρα της βρίσκεται στην Αθήνα.

Αποτελεί τμήμα της μητρικής εταιρείας που ιδρύθηκε το 1875 στη Νέα Υόρκη, ενώ η παγκόσμια έδρα της μεταφέρθηκε το 1878 στο Αντιαρ της Ινδίας, όπου και παραμένει.

Σκοπός της είναι να σχηματιστεί ένας πυρήνας παγκόσμιας αδελφότητας, να ενθαρρυνθεί η συγκριτική μελέτη των θρησκειών, της φιλοσοφίας και της επιστήμης και να ερευνώνται ανερμήνευτοι νόμοι της φύσης και κρυμμένες δυνάμεις του ανθρώπου.

Η αποδοχή αυτών των τριών όρων είναι ο μοναδικός όρος για να γίνει κανείς μέλος της.

ΠΗΓΗ΅: ΕΘΝΟΣ
ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ
ritzal@pegasus.gr



You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Φως στα Καβείρια Μυστήρια"