Του Κώστα Ρομπόρα

Αγαπητέ κε Λάμπρου
Με αφορμή άρθρο που φιλοξενήσατε την προηγούμενη εβδομάδα (φύλλο Κυριακής 26 Ιουλίου 2009, σελ.5) με τίτλο «Πως κατάφερε η ΟΝΝΕΔ να γίνει πανίσχυρη δύναμη» και πιο συγκεκριμένα «με τη δύναμη της στο Διαδίκτυο» αλλά και στο blog σας (http://diogenis-press.blogspot.com/2009/07/h-onne.html) εχθές, θα ήθελα να κάνω το παρακάτω σχόλιο από τη στιγμή που αναφέρεται το όνομα της ιστοσελίδας που διευθύνω, το isthmos.gr

Αναφέρει ο ΟΝΝΕΔίτης (πιθανότατα) «αρθρογράφος» :
«Στην παγκόσμια μηχανή μέτρησης Alexa που είναι και η πλέον φερέγγυα η κατάταξη για τα Κορινθιακά sites είναι η εξής .. 1η ΟΝΝΕΔ (θέση 1882 στην Ελλάδα) και έπονται όλοι οι υπόλοιποι.
Κατʼ αρχάς ας δούμε ποια είναι αυτή η μηχανή μέτρησης.
Πρόκειται για ένα λογισμικό που πρέπει να εγκατασταθεί στον υπολογιστή και καταγράφει στοιχεία κυρίως από αυτούς τους υπολογιστές, . Δεν μετράει δηλ. από (σχεδόν) όλους τους υπόλοιπους που είναι και η πλειοψηφία των χρηστών στο Ίντερνετ. Τα δείγματά της δε (για να βγάλει τουλάχιστον ένα αποτέλεσμα κατά προσέγγιση) είναι πλήρως αμφισβητούμενα (κοίτα την ανοιχτή εγκυκλοπαίδεια Wikipedia στη λέξη Alexa).
Και γιατί αυτοί δεν το εγκαταστούν;
Γιατί κατά καιρούς το πρόγραμμα αυτό έχει κατηγορηθεί ότι προκαλεί ζημιές στον υπολογιστή, λειτουργεί ως spyware (δηλ. συλλέγει στοιχεία από τον υπολογιστή σας εν αγνοία σας βέβαια τα οποία διανέμονται άγνωστο που) μπορεί δε να απεγκατασταθεί πλήρως αλλά πάρα πολύ δύσκολα.
Την ίδια στιγμή κυκλοφορούν πολλά λογισμικά τα οποία προσφέρουν έναντι αμοιβής τη βελτίωση των αποτελεσμάτων μιας ιστοσελίδας στους σχετικούς καταλόγους με την κατάταξη των ιστοσελίδων, με διάφορους τρόπους (δείτε εδώ τρυκ που έκαναν ελληνικά blogs για να αυξήσουν την επισκεψιμότητα http://olympia.gr/2009/06/04/fake-alexa-rank , και στο εξωτερικό http://www.dailyblogtips.com/alexa-is-becomeing-completely-worthless ). Αυτά για το πόσο φερέγγυα είναι η Alexa και πόσο «φερέγγυο» το άρθρο που εξυμνεί την ΟΝΝΕΔ σε αυτό το κομμάτι του άρθρου. Ας ψάξει όποιος θέλει στις μηχανές αναζήτησης με τις λέξεις «Alexa spyware ή Alexa απάτη» για να δει τι αποτελέσματα θα βγάλει.
Δυστυχώς όμως, όπως έχει παρατηρηθεί και στο παρελθόν, κουταμάρες που μπορεί να γραφούν στο Ιντερνετ μεταφέρονται σε κοινό εφημερίδας (που σε πολλές περιπτώσεις είναι άσχετο με τα του Διαδικτύου) με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εντυπώσεις πλήρως μα πλήρως εσφαλμένες.
Και για να καταλάβετε πόση σχέση έχει το άρθρο με την πραγματικότητα δείτε το παρακάτω: Ίστοσελίδα με 100 επισκέπτες που έχουν εγκαταστημένο το λογισμικό της Alexa μπορεί να είναι πολύ υψηλότερο στην κατάταξη των ιστοσελίδων από άλλη ιστοσελίδα με 5000 επισκέπτες εκ των οποίων μόνο 20 έχουν εγκαταστημένο το λογισμικό στον υπολογιστή τους.
Γιʼ αυτό όταν βγαίνει κάποιος να γράψει ότι του κατέβει στο κεφάλι, π.χ. «είμαστε πρώτοι εδώ και πρώτοι εκεί» ή «μας βλέπουν 25.000 χρήστες» ας ελέγξει πρώτα κάποια πράγματα και μετά ας γράψει οπουδήποτε ότι θέλει.
Τέλος για να δείτε ότι ο συγγραφέας δεν έχει ιδέα του τι γράφει υπάρχουν και άλλες Κορινθιακές ιστοσελίδες, πάνω από αυτή της ΟΝΝΕΔ (θέση 1882 στην Ελλάδα σύμφωνα με την «φερέγγυα» Alexa). Μία π.χ. έχει να ανανεωθεί τουλάχιστον 3 χρόνια παρόλα αυτά έχει θέση πάνω από την ΟΝΝΕΔ (θέση 500 στην Ελλάδα), μία άλλη, εταιρείας συστημάτων προστασίας στο Λουτράκι (θέση 976) κοκ.
Και πάνω από το «Διογένη» (θέση 2.569 στην Ελλάδα) που λέει ότι έχει κάποιες χιλιάδες κόσμο τον μήνα. Να υποθέσουμε δηλαδή ότι την εταιρεία με τα συστήματα προστασίας στο Λουτράκι την βλέπουν τουλάχιστον 35.000 κόσμος τον μήνα. Θα τρελαθούμε εντελώς δηλαδή.
Υπό αυτή τη λογική σας παρακαλούμε την επόμενη φορά που θα φιλοξενήσετε ένα άρθρο με οποιαδήποτε μέτρηση της Alexa ως μέτρο σύγκρισης, να διευκρινήσετε ποια είναι και τι κάνει αυτή η «μηχανή μέτρησης» για να μην εμφανίζετε αποτελέσματα που πιθανώς να επιθυμείτε αλλά απέχουν της πραγματικότητας έτη φωτός.
Θέλω πάντως να πω ότι και εσείς με τον τρόπο σας έχετε βοηθήσει στην ανάπτυξη του Ιντερνετ στην Κορινθία και πιστεύω ότι επειδή δεν είστε γνώστης τεχνικών λεπτομερειών του Διαδικτύου δεν θα παραπληροφορήσετε πάλι (εν αγνοία σας πιστεύω) τους αναγνώστες σας, θα προβείτε δε σε διόρθωση των όσων έχετε αναγράψει μέχρι τώρα. Γιατί τα μόνα αξιόπιστα στατιστικά είναι αυτά που καταγράφουν αξιόπιστα προγράμματα των οποίων όμως τα αποτελέσματα γνωρίζει μόνο ο ιδιοκτήτης
Φιλικά
Κώστας Ρομπόρας

www.isthmos.gr

You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Response to "Επιστολή για την Alexa και τις μετρήσεις των ιστοσελίδων"

  1. Ανώνυμος Said,

    Γιατί βγάζετε στο Διογένη κομπλεξικούς ; Είμαστε υποχρεωμένοι να διαβάζουμε τέτοιες μικρότητες ;

    Posted on 31 Ιουλίου 2009 στις 11:38 π.μ.

     
  2. Ανώνυμος Said,

    Αγαπητοί φίλοι,

    Το θέμα των analytics είναι μέρος ενός γενικότερου debate που κρατά τουλάχιστον τα τελευταία δέκα χρόνια σε όλο τον κόσμο.

    Σαν πιο αξιόπιστη πηγή για τις σταθερές και συνιστώσες μέτρησης επισκεψιμότητας θα σας πρότεινα το Interactive Advertising Bureau (www.iab.gr)το οποίο είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για όλους όσους ασχολούνται με το διαδίκτυο με ρόλο πέραν του απλού χρήστη.

    Έχοντας λοιπόν αυτό ως βάση, μπορούμε να μετράμε και να συγκρίνουμε την επισκεψιμότητα μέσω των στοιχείων που προέρχονται από τα Google Analytics ή από άλλες παρεμφερείς πλατφόρμες.

    Πάντως, και ενώ δε διαφωνώ πως η alexa δεν θα πρέπει να θεωρείτε ως ευαγγέλιο της επισκεψιμότητας, με βάση την εμπειρία μου στο θέμα (επαγγελματικής φύσεως) πιστεύω πως αποτυπώνει μία γενικότερη πορεία (trend).

    Κλείνοντας θα ήθελα να πω πως το internet είναι ένας διαβλητός κόσμος όπου για παράδειγμα υπάρχει μία αγορά δισεκατομυρίων € για θέματα ασφάλειας και προστασίας προσωπικών δεδομένων. Έχοντας αυτό κατά νου θα πρέπει να είμαστε πάντοτε επιφυλακτικοί για κάθε στοιχείο επισκεψιμότητας που βλέπουμε.

    Φιλικά,

    Αλέξανδρος Σκούρας

    Posted on 31 Ιουλίου 2009 στις 2:22 μ.μ.