Ρεκόρ 1,95 δισ. ευρώ στις ακάλυπτες

18.8.09 Αναρτήθηκε από diogenis
Εκρηκτική είναι η κατάσταση στην οικονομία, καθώς τα στοιχεία για την εξέλιξη των ακάλυπτων επιταγών και των απλήρωτων συναλλαγματικών στο τέλος Ιουλίου, δείχνουν εκτίναξη στα 2,1 δισ. ευρώ περίπου, καταγράφοντας αύξηση κατά 194% σε σχέση με τα 714 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό επτάμηνο.

Οι εκτιμήσεις για περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης, το τρίτο τρίμηνο, είναι σε άμεση σχέση με τις εξελίξεις στον τουρισμό και το κατά πόσο τελικώς θα επαληθευτεί το σενάριο για συγκράτηση των απωλειών στο 15%. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης προοιωνίζεται ένα ακόμη δυσκολότερο τρίμηνο για την αγορά.

Το ύψος των επιταγών που σφραγίστηκαν είναι πρωτοφανές και σύμφωνα με τα στοιχεία της Τειρεσίας, έφτασε στο τέλος Ιουλίου το 1,95 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 140 εκατ. ευρώ είναι οι απλήρωτες συναλλαγματικές. Πρόκειται για τη χειρότερη «επίδοση» που έχει καταγραφεί ποτέ όχι μόνο σε επίπεδο επταμήνου, αλλά και σε ετήσια βάση, αφού αντίστοιχο ύψος δεν είχε υπάρξει ποτέ μέχρι σήμερα και η χειρότερη χρονιά ήταν το 2005, όταν το σύνολο των ακάλυπτων επιταγών και απλήρωτων συναλλαγματικών στο σύνολο του έτους είχε φτάσει το 1,6 δισ. ευρώ.

Το πρόβλημα πλέον δεν εξαντλείται στις επιταγές που σφραγίζονται, αλλά κυρίως σε αυτές που ανταλλάσσονται χωρίς να σφραγίζονται. Οπως σημειώνουν στελέχη από την αγορά, το γενικευμένο πρόβλημα στην οικονομία συντηρεί ένα είδος «ομερτά» για το πραγματικό ύψος των επιταγών χωρίς κάλυμμα που ανταλλάσσονται, σε μια προσπάθεια να μη «σκάσει» η φούσκα της πίστωσης. Συνολικά πάντως το ύψος των μεταχρονολογημένων επιταγών, που κυκλοφορούν στην αγορά, υπολογίζεται μεταξύ 100 και 120 δισ. ευρώ - ίσως και υψηλότερα μέχρι τα 300 δισ. σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις. Τα φέσια στην αγορά, εάν συνυπολογιστούν και οι καθυστερήσεις δανείων, που το πρώτο τρίμηνο διαμορφώθηκαν σε 14,1 δισ. ευρώ, φθάνουν σήμερα, σύμφωνα με τις πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις, στα 16,2 δισ. ευρώ, με τάση περαιτέρω επιδείνωσης τα επόμενα τρίμηνα.

Αν και τα στοιχεία της Τειρεσίας δείχνουν μείωση τόσο των τεμαχίων όσο και των ποσών των ακάλυπτων επιταγών σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι δεν πρόκειται για εκτόνωση της κατάστασης, αλλά για παράταση της αγωνίας της αγοράς ενόψει των τελικών στοιχείων για την πορεία του τουρισμού. Η μείωση άλλωστε κατά 10% αφορά τη σύγκριση με τον μήνα Ιούνιο του τρέχοντος έτους, ενώ η σύγκριση με τον Ιούνιο του 2008 δείχνει αύξηση κατά 192,8% και 181,8% τόσο στα τεμάχια όσο και στα ποσά. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αριθμός των τεμαχίων που σφραγίστηκε τον περσινό Ιούλιο ήταν μόλις 10.361, ενώ φέτος έφτασαν τα 30.342 και αντίστοιχα τα ποσά από 105,2 εκατ. ευρώ εκτινάχθηκαν στα 296,5 εκατ. ευρώ. Δραματικότερη είναι η εικόνα που προκύπτει από τη σύγκριση των στοιχείων του επταμήνου αθροιστικά, καθώς ο αριθμός των τεμαχίων που σφραγίστηκαν, εκτινάχθηκε κατά 238,7% και από 57.986 ανήλθε σε 196.431, ενώ το ποσό αυξήθηκε κατά 217,7% και από 616,3 εκατ. ευρώ έφτασε το 1,95 δισ. ευρώ.

You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Ρεκόρ 1,95 δισ. ευρώ στις ακάλυπτες"