Συνθήκες ασφυξίας προκαλεί στις εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας η έλλειψη ρευστότητας, λόγω της μείωσης της ζήτησης και της αύξησης των ακάλυπτων και μεταχρονολογημένων επιταγών. Ηδη στον κλάδο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχουν χαθεί δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και αναμένεται ότι έως το 2010 θα χαθούν πολλές ακόμη, ενώ από το ερχόμενο φθινόπωρο αναμένονται και αρκετά «λουκέτα».

Tο πρόγραμμα του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) για την ενίσχυση της ρευστότητας, το οποίο ξεκίνησε να «τρέχει» από τα τέλη του περασμένου Δεκέμβρη, απέτρεψε τα χειρότερα. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού έχουν εγκριθεί δάνεια για 45.218 επιχειρήσεις, 27.069 στο πλαίσιο της α΄ φάσης και 18.149 στο πλαίσιο της β΄ φάσης, η οποία είναι ακόμη σε εξέλιξη. Η ενίσχυση των επιχειρήσεων αυτών είχε ως αποτέλεσμα να διασφαλιστούν 193.403 θέσεις εργασίας, ενώ η συνολική ρευστότητα που προφέρεται στις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανέρχεται σε 9,5 δισ. ευρώ.

Το επόμενο διάστημα αναμένονται τέσσερις ακόμη πρωτοβουλίες από το υπ. Ανάπτυξης, οι οποίες με τη σειρά τους εκτιμάται πως θα βοηθήσουν στην καλύτερη λειτουργία των μικρομεσαίων. Θα πρέπει, βεβαίως, να επισημάνουμε ότι αρκετές από τις πρωτοβουλίες αυτές είχαν ήδη εξαγγελθεί από το 2004, για διάφορες όμως αιτίες δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμη. Μέσα στον Σεπτέμβριο αναμένεται να λειτουργήσει το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ), το οποίο σε συνδυασμό με τη λειτουργία υπηρεσίας μιας στάσης (one stop shop) στα επιμελητήρια θα δώσει τη δυνατότητα για ταχεία, με σαφώς λιγότερη γραφειοκρατική διαδικασία, ίδρυση εταιρειών μορφής ΕΠΕ και Α. Ε.

Επιπλέον, τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ανακοινωθεί η καθιέρωση του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Προμηθειών (ΕΣΗΔΠ), μέσω της δημιουργίας της κατάλληλης υποδομής στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και στους φορείς του Ενιαίου Προγράμματος Προμηθειών, έτσι ώστε πλέον οι διαγωνισμοί να διενεργούνται ηλεκτρονικά, αλλά και οι συμβάσεις να παρακολουθούνται ηλεκτρονικά.

Το επόμενο διάστημα, εξάλλου, το υπουργείο Ανάπτυξης αναμένεται να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση, στόχος της οποίας θα είναι η διευκόλυνση της μεταβίβασης μικρομεσαίων, κάτι που πρόσφατα παρουσιάστηκε στο Εθνικό Συμβούλιο Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Οι ενέργειες αυτές που αναμένονται, καθώς και άλλες που έχουν ήδη ανακοινωθεί, εντάσσονται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας «Small Business Act» (Πράξη για τις Μικρές Επιχειρήσεις).

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε πριν από λίγο καιρό η UEAPME (Ευρωπαϊκή Ενωση Βιοτεχνιών και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων - MμΕ), με αντικείμενο την αποτελεσματικότητα των μέτρων που λαμβάνονται στο πλαίσιο της «Πράξης για τις Μικρές Επιχειρήσεις» στην Ελλάδα τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα έχουν εφαρμόσει σε ποσοστό 40,5% τις πολιτικές εκείνες που καθορίζονται από τις προτεραιότητες της εν λόγω πρωτοβουλίας. Ωστόσο, μόλις σε ποσοστό 11,5% τα μέτρα αυτά έχουν επιφέρει αποτελέσματα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Ενίσχυση ρευστότητας μέσω ΤΕΜΠΜΕ σε 45.218 επιχειρήσεις"