Σε μία προσπάθεια να πάψει το πόθεν έσχες των βουλευτών να αποτελεί κάθε χρόνο μνημείο υποκρισίας και αντί για «έσχες» να κάνουμε λόγο για «αίσχος», ο πρόεδρος της Βουλής Δ. Σιούφας και ο αντιπρόεδρος του Σώματος και αρμόδιος για τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» των βουλευτών Αν. Νεράντζης προτείνουν την τροποποίηση προς το αυστηρότερο του ισχύοντος καθεστώτος και θέτουν υπόψη κομμάτων και βουλευτών δέκα προτάσεις προς συζήτηση.
Κάποιες εξ αυτών είναι ρεαλιστικές, κάποιες άλλες όχι. Ορθό κρίνεται να υποχρεούται ο βουλευτής που εκλέγεται για πρώτη φορά να υποβάλλει λεπτομερή κατάλογο της κινητής και ακίνητης περιουσίας του, προσδιορίζοντας και την πηγή προέλευσης του εισοδήματος κτήσεως καθενός από αυτά. Μοιάζει όμως εξωπραγματικό να καλείται ο βουλευτής να δηλώσει τη συμμετοχή του σε offshore εταιρεία!
Κανείς δεν θα προέβαινε σε μία τέτοια δήλωση και ο λόγος που περιλαμβάνεται αυτή η πρόταση είναι μόνο για τον... φόβο των Ιουδαίων. Να φοβάται δηλαδή ο βουλευτής ότι στην περίπτωση που αποκαλυφθεί κάτι τέτοιο θα υποστεί κυρώσεις. Στις προτάσεις που θέτει υπόψη των βουλευτών ο πρόεδρος της Βουλής περιλαμβάνονται ακόμη:
-Η τροποποίηση της σύνθεσης της Επιτροπής Ελέγχου Οικονομικών με την αύξηση του αριθμού των δικαστών από 3 σε 7, ώστε να αποτελούν την πλειοψηφία και τη συμμετοχή των αρχαιότερων βουλευτών (ένας από κάθε κόμμα).
-Η επέκταση της απαγόρευσης και στις συζύγους των βουλευτών να προβαίνουν σε χρηματιστηριακές συναλλαγές ή να συμμετέχουν σε offshore εταιρείες.
-Η θέσπιση αυστηρών κυρώσεων για όσους υποβάλλουν εν γνώσει τους ανακριβή στοιχεία. (Το «εν γνώσει» αφήνει και πάλι περιθώρια ατιμωρησίας, καθώς δίνει την ευχέρεια στον βουλευτή να επιρρίψει τις ευθύνες στον... λογιστή του).
Οι βουλευτές δεν θα υποβάλλουν κάθε χρόνο δήλωση «πόθεν έσχες» πάρα μόνο στην περίπτωση που έχει αυξομειωθεί η περιουσιακή τους κατάσταση, ενώ υποχρεούνται να ανοίγουν χωριστό λογαριασμό για τις προεκλογικές τους δαπάνες.
0 Response to "Αυστηρότερο πόθεν έσχες για τους βουλευτές"