Η γλώσσα των αριθμών είναι αποκαλυπτική και τη φετινή χρονιά των πανελλαδικών εξετάσεων. Περισσότερες από 16.000 θέσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ έμειναν κενές.
Πρόκειται για τμήματα ΑΕΙ και κυρίως ΤΕΙ, με γνωστικό αντικείμενο που δεν πείθει ότι μπορεί να εγγυηθεί την επαγγελματική αποκατάσταση των φοιτητών, με προγράμματα σπουδών ελάχιστα ελκυστικά στους υποψηφίους, και με έδρα κάποια περιοχή, η οποία συχνά επελέγη με γνώμονα τοπικούς μικροανταγωνισμούς ή και ακαδημαϊκά συμφέροντα. Το πλασματικό φαινόμενο η ζήτηση για τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα να είναι μικρότερη της προσφοράς, συντηρήθηκε και φέτος.
Συνεχής υποβάθμιση
«Είτε ψηλά είτε χαμηλά διαμορφώνονται οι βάσεις, ο λαός γνωρίζει από πρώτο χέρι ότι η μόρφωση των παιδιών του κάθε χρόνο ''κατεβαίνει'' χαμηλότερα», σχολιάζει το ΚΚΕ προσθέτοντας ότι «οι χιλιάδες νέοι που ''απορρίφθηκαν'' θα οδηγηθούν, και από το αδιέξοδο της ανυπαρξίας δημόσιων δομών επαγγελματικής εκπαίδευσης, να γίνουν πελατεία των σχολαρχών και των ψευτοκολεγίων, ιδιαίτερα σήμερα που η κυβέρνηση και η Ε.Ε τα νομιμοποιούν με το δήθεν κύρος της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης».
«Οι περισσότεροι νέοι, που σήμερα εισάγονται στην ανώτατη εκπαίδευση, θα βρεθούν σε τμήματα προθάλαμους της ελαστικής απασχόλησης και ανεργίας και οι οικογένειες τους θα ακριβοπληρώσουν την ανυπαρξία υποδομών στέγασης και σίτισης», προσθέτει στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας ότι «αυτό είναι το αποτέλεσμα των διαδοχικών αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ».
Σε ό,τι αφορά την αλλαγή του εξεταστικού συστήματος, επισημαίνει πως «δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα της παιδείας, αφού εντάσσεται στους σχεδιασμούς του κεφαλαίου και στις ανάγκες αναπαραγωγής και κερδοφορίας του. Το εξεταστικό δεν είναι παρά μόνον ο καπνός από την πολιτική που κατακαίει τα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα των νέων, προπάντων εκείνων που προέρχονται από τα λαϊκά στρώματα».
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ
0 Response to "Χιλιάδες θέσεις έμειναν άδειες"