O Πρωθυπουργός με την επιστροφή του στην Αθήνα, από την τετραήμερη «απόδρασή» του σε φιλικό σπίτι στη Χαλκιδική και μετά τη σημερινή περιοδεία τουπροεκλογικής χροιάς- στη Ροδόπη θα αρχίσει να προετοιμάζεται για τη ΔΕΘ (5-6 Σεπτεμβρίου), μέσω της οποίας θα επιδιώξει να αλλάξει το κλίμα και να μεταδώσει θετική εικόνα, μετά το περυσινό Βατερλό. Τις τελευταίες ημέρες έχει συναντηθεί με πάρα πολλούς υπουργούς, μεταξύ των οποίων η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και οι κκ. Ευ. Μεϊμαράκης, Ι. Παπαθανασίου , Αρ. Σπηλιωτόπουλος, Π. Παυλόπουλος, Αντ. Σαμαράς, Κ. Μαρκόπουλος, Ν. Δένδιας, με τους οποίους συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις και άκουσε αποκλίνουσες απόψεις, ζυγίζοντας τα υπέρ και τα κατά μιας εκλογικής αναμέτρησης- αν και η θέση των περισσοτέρων είναι αρνητική για εκλογές.

Η αίσθηση των υπουργών είναι ότι ο κ. Καραμανλής δεν φέρεται να υποστηρίζει ένθερμα τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, παρά το γεγονός ότι κυβέρνηση και κόμμα έχουν εγκλωβιστεί σε ακατάσχετη εκλογολογία. Η προοπτική όμως για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες έχει διαφανεί, αφού για τις πρωθυπουργικές αποφάσεις θα ληφθούν υπ΄ όψιν αστάθμητοι παράγοντες όπως η υπόθεση της Siemens, ο κοινοτικός επίτροπος κ. Χοακίν Αλμούνια , αλλά και οι απρόβλεπτοι βουλευτές, όπως προ ημερών ο κ. Ι. Μανώλης. Παράλληλαρυθμιστικό ρόλο στις όποιες αποφάσεις θα παίξουν και οι ημερομηνίες-«κλειδιά» που θα επηρεάσουν τα κυβερνητικά σχέδια.

Οσον αφορά την πλειονότητα των στελεχών ο Σεπτέμβριος απορρίπτεται ως μήνας εκλογικής αναμέτρησης, αλλά για τους περισσοτέρους οριοθετείται εντός του φθινοπώρου και αφού σημειωθούν συγκεκριμένες αλλαγές σε ΔΕΚΟ, περιφέρειες και γενικούς γραμματείς υπουργείων. Παράλληλα θεωρούνται αναγκαίες και ορισμένες διορθωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα, για τις οποίες λέγεται ότι ο καλύτερος χρόνος είναι δύο ή τρία εικοσιτετράωρα μετά την έναρξη της ΔΕΘ, δηλαδή την ημέρα που θα ανακοινωθεί η παραίτηση του κ. Μανώλη από το βουλευτικό αξίωμα και πριν από την εμφάνιση του προέδρου του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη.

Κρίσιμο στοιχείο για τον εκλογικό χρόνο αποτελεί η 26η Οκτωβρίου, οπότε ο υπουργός Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου θα παρουσιάσει στις Βρυξέλλες και στον κ. Αλμούνια το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης το οποίο θα καταρτισθεί τον Σεπτέμβριο, με την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα έχει μετά την 15η Σεπτεμβρίου σχηματίσει σαφή εικόνα για την πορεία των εσόδων και γενικά για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Σε εκείνη την ημερομηνία θα κριθεί αν η Επιτροπή, διαπιστώνοντας τη διατήρηση του υψηλού ελλείμματος, δώσει τελικά την ετήσια παράταση που επιζητεί διακαώς η ελληνική πλευρά.

Μια κρίσιμη ημερομηνία είναι και η Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου, οπότε ο κ. Παπαθανασίου θα καταθέσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού στη Βουλή, η Ολομέλεια της οποίας αρχίζει τις εργασίες της. Ο φόβος των «απρόβλεπτων» βουλευτών παραμένει και η φράση που κυριαρχεί μετά την πρόσφατη έκρηξη του κ. Μανώλη είναι ότι «δεν ξέρουμε τι άλλο θα μας ξημερώσει». Ως εκ τούτου η εκλογική αναμέτρηση δεν αποκλείεται, αφού οι ανεξέλεγκτοι βουλευτές τον κρατούν «όμηρο». Ωστόσο η ηγεσία της ΝΔ θα θελήσει μια «καθαρή σύνθεση» της ΚΟ, η οποία προοιωνίζεται και «καθαρά ψηφοδέλτια».
www.tovima.gr

You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Οι ημερομηνίες-«κλειδιά» για τις πρόωρες εκλογές"