«Να μην κοπεί ούτε ένα δέντρο»

28.8.09 Αναρτήθηκε από diogenis



Σημαντικά σοβαρότερες επιπτώσεις για την πανίδα των περιοχών που παραδόθηκαν στις φλόγες θα έχουν οι εξελίξεις μετά την κατάσβεση του πύρινου μετώπου απ ό,τι η ίδια η πυρκαγιά, επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Πολλά από τα πουλιά και τα ζώα που εγκατέλειψαν τις φλεγόμενες εκτάσεις θα επιστρέψουν ξανά στο δάσος και η διαχείριση της καμένης γης μαζί με την ενδεχόμενη επέκταση της δόμησης συνιστούν τους παράγοντες που θα καθορίσουν το τελικό μέγεθος της καταστροφής.
«Να μην κοπεί ούτε ένα δέντρο»

Οπως εξηγεί ο κ. Κώστας Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ως υπεύθυνος προγράμματος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας για τις περιοχές της Αιγιαλείας διαθέτει πλούσια πείρα σε σχετικά ζητήματα, «τα πουλιά που φώλιαζαν στις καμένες περιοχές τις εγκατέλειψαν αμέσως και κατέφυγαν σε γειτονικούς τόπους για να σωθούν. Ωστόσο σε μερικές εβδομάδες και μέχρι την επόμενη άνοιξη θα επιστρέψουν εκεί όπου ζούσαν και πολλά από αυτά θα καταφέρουν με επιτυχία να εγκατασταθούν ξανά στα καμένα δάση. Οσα μάλιστα φωλιάζουν σε τρύπες δέντρων, όπως οι παπαδίτσες και οι δρυοκολάπτες, μπορούν να φωλιάσουν στα καμένα δέντρα».

Αν τα πουλιά αυτά κατορθώσουν να επιβιώσουν εκεί για μερικούς μήνες, τότε στη συνέχεια μπορούν να βρουν στις καμένες περιοχές ένα ικανοποιητικό οικοσύστημα για να ζήσουν...

Ο κ. Παπακωνσταντίνου εξηγεί πως τα είδη που προτιμούν τις ανοιχτές περιοχές, όπως ο λαγός, οι κορυδαλλοί και οι πέρδικες, αμέσως μετά τις πρώτες φθινοπωρινές βροχές θα βρουν στις αποτεφρωμένες εκτάσεις έναν ιδανικό βιότοπο, καθώς εκεί θα έχει αναπτυχθεί πλούσια χαμηλή βλάστηση, την οποία και προτιμούν. Αλλωστε, η χαμηλή βλάστηση και οι θάμνοι δημιουργούν μια αφθονία από σπόρους, βοσκή και έντομα που προσελκύουν πολλά πουλιά.

«Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να προστατευθούν οι άκαυτοι θύλακες, ακόμη και τα μεμονωμένα άκαυτα δέντρα και θάμνοι, όπως και η φυσική αναγέννηση», λέει. «Η βιασύνη για αντιπλημμυρικά που παρατηρήθηκε στην Πελοπόννησο το 2007 οδήγησε στην κοπή πολλών δέντρων και θάμνων, στην καταστροφή μικρών οικοσυστημάτων, όπως ρεματιές, και στο μπάζωμα ή στο ανηλεές ποδοπάτημα που κατέστρεψε τη φυσική αναγέννηση. Γι αυτό πρέπει να αποφευχθεί οποιαδήποτε κοπή δέντρου πέραν των βεβαιωμένα νεκρών δέντρων», συνεχίζει. «Στις καμένες περιοχές της Αιγιαλείας διαπιστώσαμε πως αρκεί να υπάρχουν ένα ή δύο άκαυτα δέντρα μέσα σε έκταση δεκάδων στρεμμάτων για να φωλιάσει ένα ζευγάρι τρυγόνια».
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "«Να μην κοπεί ούτε ένα δέντρο»"