Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται επίσημα το σχέδιο νόμου για την «Οπτική Ίνα στο Σπίτι» (Fiber to the Home), το οποίο έρχεται να συνδέσει δύο εκατομμύρια σπίτια σε 54 πόλεις με οπτικές ίνες και να γεφυρώσει το ψηφιακό χάσμα μεταξύ κέντρου και περιφέρειας. Ο επενδυτικός προϋπολογισμός του έργου αγγίζει καταρχήν τα 2,1 δισ. ευρώ.
Δύο εκατομμύρια ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε 54 πόλεις της Ελλάδος, σε συνολικά 186 Δήμους της χώρας, συνδέονται με καλώδιο οπτικής ίνας, δημιουργώντας νέες ψηφιακές λεωφόρους της πληροφορίας. Αυξάνεται θεαματικά η ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων, μειώνεται το κόστος, βελτιώνεται η ποιότητα και η αξιοπιστία σε σχέση με τις υπάρχουσες υποδομές.
Θα δημιουργηθούν μέχρι και τρεις εταιρίες ειδικού σκοπού, οι οποίες θα συγκροτηθούν για να αναλάβουν η κάθε μια ένα από τα τρία κομμάτια του έργου και η διάρκεια σύμπραξης θα είναι 30 ετών.
Παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Ευριπίδης Στυλιανίδης τόνισε ότι αποτελεί το βασικό εργαλείο που θα οδηγήσει την Ελλάδα από τη θέση του ουραγού στην πρωτοπορία των νέων τεχνολογιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο υπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι το πρώτο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναπτύσσει ένα τέτοιο δίκτυο στο σύνολο της επικράτειας.
Ο στόχος είναι το έργο να προχωρήσει με το μοντέλο της σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα. Ειδικότερα 700 εκατομμύρια θα είναι η εθνική συμμετοχή, 100 εκατομμύρια ανά έτος με βάση την εξέλιξη των υποδομών, ενώ 1,4 δισ. θα προσελκύσουμε από ιδιώτες επενδυτές, είτε μέσα από τη χώρα, είτε έξω από τη χώρα.
Η πρωτοβουλία αυτή του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών συνιστά κρίσιμη υποδομή για τα επόμενα 30 χρόνια, υπογράμμισε ο υπουργός, καθώς γεφυρώνει το ψηφιακό χάσμα μεταξύ κέντρου και περιφέρειας, διασφαλίζει την ισότητα ευκαιριών σε όλους τους Έλληνες, αποκτά την ίδια αξία ακριβώς που είχε ο εξηλεκτρισμός τον 20ο αιώνα.
Αναλογικά το κράτος ουσιαστικά καταβάλλει χρηματοδοτική συμβολή ύψους 350 ευρώ ανά νοικοκυριό ή επιχείρηση για τη διάθεση της οπτικής ίνας. Και κάθε πάροχος δικτυακών ή ηλεκτρονικών υπηρεσιών θα καταβάλλει μηνιαίο μίσθωμα για τη χρήση της ίνας στον «ΕΦΟΔΙΑ», δηλαδή στο φορέα διαχείρισης.
Την Τετάρτη αναρτάται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών το σχέδιο νόμου και ξεκινά και επισήμως η δημόσια διαβούλευση.
Η διαγωνιστική διαδικασία θα έχει ξεκινήσει εντός του πρώτου εξαμήνου του 2010. Ο χρόνος υλοποίησης του εγχειρήματος, σε πρώτη φάση είναι επτά χρόνια, η κρατική συμμετοχή είναι 100 εκατομμύρια κάθε χρόνο και είναι το 1/3, αλλά προχωράει παράλληλα με την εξέλιξη και την ταχύτητα υλοποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου.
«Η κυβέρνηση θέτει σε διαβούλευση σχέδιο νόμου με το οποίο ουσιαστικά εκποιούνται τα δίκτυα επόμενης γενιάς και δεσμεύεται η τεχνολογική εξέλιξη της χώρας για τα επόμενα τριάντα χρόνια. Το ίδιο σχέδιο νόμου αγνοεί επιδεικτικά το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μετά τον ΟΤΕ η κυβέρνηση ξεπουλά και τις νέες υποδομές για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες υπονομεύοντας το Δημόσιο Συμφέρον, με αδιαφανείς τρόπους» σχολιάσε από το ΠΑΣΟΚ ο αρμόδιος πολιτικός εκπρόσωπος κ. Νίκος Σηφουνάκης.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
0 Response to "Διαβούλευση για τις οπτικές ίνες"