Ελλάδα όπως λέμε …Ρουάντα, Γκάνα και Κένυα! Ή, μάλλον, ακόμη χειρότερα, αφού η χώρα μας βρίσκεται πίσω από τις συγκεκριμένες αφρικανικές χώρες στην λίστα της Παγκόσμιας Τράπεζας με τους ελκυστικότερους επενδυτικούς προορισμούς.
Για την ακρίβεια, είμαστε στην 109η θέση επί 183 χωρών, εννέα θέσεις χαμηλότερα σε σχέση με πέρσι και πίσω και από χώρες την Ρουάντα που βρίσκεται 67η θέση την Ζάμπια (90η) την Γκάνα (92η) την Κένυα ( 95η) την Νέα Γουϊνέα (102η) την (Αιθιοπία107η) και την Αίγυπτο (106η). Κοντά μας είναι η Ουγκάντα η οποία κατατάσσεται στην 112η θέση και η Γουατεμάλα που βρίσκεται στην 110η θέση αμέσως μετά από εμάς!


Και βεβαίως πολύ ψηλότερα από εμάς κατατάσσονται οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες της Ευρωζώνης αλλά και πολλές από τις γειτονικές μας αναπτυσσόμενες οικονομίες. Για παράδειγμα τα Σκόπια βρίσκονται πολύ ψηλά στην 32η θέση μεταξύ των 183 χώρων που εξετάζονται. Η Βουλγαρία βρίσκεται στην 44η, η Ουγγαρία στην 47η θέση, η Τουρκία στην 74η και η Αλβανία στην 82 θέση.
Η νέα κατρακύλα της χώρας μας αποδίδεται κυρίως στην δυσκολία έναρξης μίας εταιρείας (140η θέση που είναι η τελευταία στην Ε.Ε.), στο ασταθές φορολογικό περιβάλλον (76η θέση) και στην ευελιξία στην αγορά εργασίας (147η θέση).
Όσον αφορά τα προβλήματα έναρξης, υπολογίζεται ότι απαιτούνται 15 «κινήσεις» για να αρχίσει η λειτουργία μίας εταιρείας έναντι 6 κατά μέσο όρο στα κράτη του ΟΟΣΑ και η διαδικασία κατά μέσο όρο διαρκεί 19 ημέρες, έναντι 13 στον ΟΟΣΑ.
Το δε κόστος που πληρώνει ο υποψήφιος επιχειρηματίας για όλες αυτές τις συναλλαγές υπολογίζεται στο 21,4% του κατά κεφαλήν ΑΕΠ, έναντι του 5,1% κατά μέσο όρο.
Όσον αφορά την έκδοση αδειών ιδρύσεως μικρομεσαίας επιχείρησης είμαστε στην 50η θέση - πραγματικός θρίαμβος!- καθώς απαιτούνται 15 διαδικασίες και 169 ημέρες.
Στην καταχώρηση της ακίνητης περιουσίας (προφανώς κτηματολόγια κ.λπ.), η θέση μας είναι 93η, αφού χρειάζονται 12 διαδικασίες με χρόνο διάρκειας 23 ημέρες. Στην πρόσβαση στην τραπεζική πίστη παραμένουμε στην 84η θέση.
Ως προς την προστασία των ξένων επενδυτών, η θέση μας παραμένει στην 154η θέση, κυρίως λόγω της προσπάθειας μπλοκαρίσματος της εισόδου της MIG στον ΟΤΕ.
Και εις ανώτερα!!!



You can leave a response, or trackback from your own site.

1 Response to "Ελλάδα, όπως λέμε …Ρουάντα, Γκάνα και Κένυα!"

  1. Ανώνυμος Said,

    Πρέπει να καταλάβουμε πως πρέπει να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Πιστεύω πως δεν προχωράμε επειδή φοβόμαστε την ταμπέλα "Φιλελεύθερη Οικονομία" ενώ στην ουσία ο φιλελευθερισμός είναι η ιδεολογία που παράγει πολιτικές οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας. Δε λέω ότι είναι πανάκεια αλλά οπωσδήποτε μία φιλελεύθερη οικονομική πολιτική θα μας ωφελούσε περισσότερο από ότι θα μας έβλαπτε.

    Posted on 11 Σεπτεμβρίου 2009 στις 6:21 μ.μ.