Η μετανάστευση ως μοχλός ανάπτυξης είναι το θέμα του Παγκόσμιου Φόρουμ του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη που ολοκληρώνεται σήμερα το βράδυ στην Αθήνα. Τις δύο πρώτες ημέρες συνεδρίασης της Κοινωνίας των Πολιτών διαδέχθηκαν οι διαβουλεύσεις των εκπροσώπων των κυβερνήσεων. Δυστυχώς, οι απόψεις των δύο πλευρών απέχουν παρασάγγας και πολλοί αναρωτιούνται πόσα τέτοια διεθνή φόρουμ θα χρειαστούν για να πλησιάσουν οι κυβερνητικές πολιτικές τις διαπιστώσεις της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, τα αιτούμενα των οργανώσεων και τις ανάγκες των μεταναστών.
Σημαντική ήταν η δέσμευση του Ελληνα πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου για τη χορήγηση ελληνικής ιθαγένειας σε κάθε παιδί αλλοδαπών που θα γεννιέται στη χώρα μας, καθώς και στην υπάρχουσα δεύτερη γενιά μεταναστών. Από την πλευρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε τη χορήγηση πολλαπλής βίζας για το 2010 στους νόμιμους αλλοδαπούς, ώστε να ταξιδεύουν ελεύθερα στη χώρα προέλευσης. Για την παροχή κάθε βοήθειας στη χώρα μας εφόσον αποφασίσει να δημιουργήσει ένα αξιόπιστο σύστημα πολιτικού ασύλου, για λογαριασμό όλης της Ε. Ε., δεσμεύθηκε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζακ Μπαρό. Με το βλέμμα στραμμένο στις διεθνείς εξελίξεις ο γ. γ. του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι Μουν εξέφρασε τις ανησυχίες του για τον τεράστιο αριθμό περιβαλλοντικών προσφύγων τα επόμενα χρόνια.
Αν με τη μετακίνηση του 3% του παγκόσμιου πληθυσμού (εκτοπισμένοι, πρόσφυγες, μετανάστες) έχουν δημιουργηθεί τόσο σοβαρά προβλήματα, τι θα συμβεί όταν άλλο ένα 10% χάσει τις εστίες του;
Η Δύση επιλέγει να βοηθήσει -αν και με ισχνά μέσα- τον αναπτυσσόμενο κόσμο, ώστε να ανακόψει ενδεχόμενη ροή προς τα εδάφη της. Την ίδια στιγμή, θέλει τους μετανάστες -επιλεκτικά- για να έχει εξασφαλισμένο φθηνό εργατικό δυναμικό, να αντιμετωπίσει τις ασφαλιστικές της ανάγκες και το δημογραφικό της πρόβλημα, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζει το μεταναστευτικό ως απειλή για την ασφάλειά της.
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Ιθαγένεια στη δεύτερη γενιά μεταναστών"