2009 Γραφείο Τύπου του ΥΕΝΑΝΠ

“O λιμένας της Κορίνθου θα έχει χαρακτήρα τουριστικό- επιβατικό και στη συνέχεια εμπορικό και θα προσαρμοστεί στις ανάγκες της επιβατικής και εμπορικής κινήσεως όπως αυτό προδιαγράφεται από το ολοκληρωμένο Γενικό Προγραμματικό Σχέδιο (Master Plan) του Λιμένα της Κορίνθου, το οποίο θα συνταχθεί από την αρχή του λιμένα”.

Λιμάνι …. Α.Ε. ή Λιμενικό ταμείο στον Δήμο;

Συμφέροντα με απευθείας σύνδεση ….ή συμφέροντα με ενδιάμεσους ελεγχόμενους κρίκους;.

Νταβατζίδικες αποφάσεις επιβολής ….ή παραπέτασμα καπνού για το επερχόμενο;.

Ποιος ανακάλυψε ξαφνικά πάλι το …..λιμάνι της Κορίνθου (μετά την έκθεση);

Γιατί πρώην (και νυν) προωθούν μελέτες εφαρμογών θαλάσσιων επεκτάσεων και συνεχίζουν να τις σχεδιάζουν σε συνδυασμό με το χωροταξικό, γενικό πολεοδομικό, διοικητήριο κ.λ.π. στα σημερινά όρια του παραλιακού Β.Α. μετώπου της πόλης;

Λιμενικό ταμείο στον Δήμο όπως επιβάλει ο νόμος; ή βολεύει η Α,Ε. με καινούριο νόμο…….;

Ψευτοδίλημα; Αλήθειες; Παραπέτασμα καπνού; κάτι άλλο θέλουμε; κάτι άλλο θα έλθει; κάτι άλλο θα φέρουν ως αποτέλεσμα της αντίδρασης, των « διαβουλεύσεων»;

Μας ρωτήσατε κύριοι αν θέλουμε λιμάνι,
μας ρωτήσατε αν πρέπει να έχουμε ένα τέτοιο λιμάνι,
μας ρωτήσατε αν θέλουμε όλη την παραλιακή ζώνη και το παραλιακό μέτωπο για καθημερινή χρήση λουομένων πολιτών, δημοτών παραθεριστών, αναψυχής και ποιότητας ζωής, ρωτήσαμε τα παιδιά μας για το αύριο που ονειρεύονται να ζήσουν σε αυτόν τον τόπο;.
Προστατεύουμε το παρελθόν και την Ιστορία μας όταν δεν καταστρέφουμε τα Αρχαία (αρχαίο λιμάνι Λεχαίου), προστατεύουμε όμως το παρόν και το μέλλον μας όταν συζητάμε για λιμάνι στο κέντρο της πόλης;
θα έχουν κάποιο λόγο οι απόγονοί μας να θέλουν να διατηρήσουν αυτό που επιλέγουμε;
θα θέλουν να μας θυμούνται ή θα μας διαγράψουν από τις σελίδες της ιστορίας τους;.

Μπορούν να ειπωθούν χιλιάδες λόγοι για τους οποίους κάποιος θα ήθελε να αναδείξει το θέμα απ’ την άλλη την αντίθετη πλευρά, την πλευρά που δεν θέτει ψευτοδιλήματα, δεν βάζει αδιέξοδα, ειδικά στον επιχειρηματικό κόσμο μέσω του Επιμελητηριακού θεσμού. Την πλευρά αυτή, που οι επιχειρηματίες γνωρίζουν πολύ καλά ότι στηρίχθηκε το παρελθόν, βασίζεται το παρόν και επενδύεται το μέλλον του τόπου αυτού και της ευρύτερης περιφέρειας του Κορινθιακού κόλπου.

Μεγαλώνοντας τους Δήμους τις Νομαρχίες, τις Περιφέρειες, τα κέντρα αποφάσεων (που θα γίνει σύντομα και πρέπει), δεν σημαίνει ότι μεγαλώνουμε τα σπίτια μας, τους δρόμους και τα λιμάνια μέσα στην πόλη. Δεν εγκλωβίζουμε το μικρό στον βωμό του μεγαλύτερου, του ευκαιριακού του εφήμερου κέρδους. Μεγάλοι Δήμοι σημαίνει, πλατύτερο σκεπτικό, ευρύτερες λύσεις, μεγαλύτερες δυνατότητες, αλλού τα ….λιμάνια, αλλού οι ανθρωποκεντρικές συνθήκες ποιοτικής διαβίωσης.

Καταμετρούμε λοιπόν τα διακυβεύματα των ενεργειών μας και τα οφέλη ανταπόδοσης, με ορίζοντα το βάθος των αιώνων που έρχονται (τους απογόνους μας), ερευνούμε το επιθυμητό, μελετούμε το εφικτό, σχεδιάζουμε με όραμα το αισθητικό, συναισθηματικό και ιστορικό ….. μέλλον του τόπου. Αποποιούμαστε αγκυλώσεις κοντόφθαλμου ατομικού συμφέροντος, εσωστρεφή κατεύθυνση ευκαιριακής ωφέλειας, πιεστικές υστερόβουλες πρακτικές οικονομοκεντρικού ενδιαφέροντος, μικροπολιτικές φιλοδοξίες και, μόνον τότε με μεγάλη διάθεση αυτοκριτικής εκτελούμε.

Θα επιτρέψουμε να μας παγιδεύσουν για μια ακόμη φορά με το Λιμάνι; θα διευκολύνουμε την βίαιη αστικοποίηση της Κορινθίας στα πρότυπα της κορεσμένης Αττικής; Θα επιτρέψουμε να μας επηρεάσουν τα παρωχημένα διλήμματα των σωτήρων του Κορινθιακού οικονομικού μέλλοντος και πνεύματος;.

Όχι άλλα ψεύτικα διλήμματα με αποφάσεις που έχουν …. ληφθεί, όχι άλλη στάχτη στα μάτια.

Χρήστος Ντούσικος
Μέλος Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Κορινθίας
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Το ψευτοδίλημμα (για το «κατεψυγμένο Λιμάνι»)"