Βρήκαν τα τείχη της Βεργίνας

27.11.09 Αναρτήθηκε από diogenis
Ενας χείμαρρος, που όταν «φούσκωσε» κατά την αρχαιότητα προκάλεσε καταστροφές, αποδείχθηκε σωτήριος ύστερα από χιλιάδες χρόνια, αφού έσωσε σημαντικό μέρος του τείχους της Βεργίνας, μεγάλο μέρος του οποίου ανακάλυψαν πρόσφατα οι αρχαιολόγοι!
Ο μεγάλος όγκος των φερτών υλών που παρέσυρε κάποτε ο χείμαρρος έδρασε καταστροφικά κατά την αρχαιότητα. Σήμερα όμως οι
αρχαιολόγοι μαζί με τους φοιτητές που εργάζονται στη Βεργίνα ανακαλύπτουν έκπληκτοι ότι το τείχος βρίσκεται σε άριστη κατάσταση εξαιτίας των μεγάλων επιχώσεων από το χείμαρρο, οι οποίες προστάτευσαν το τείχος από τη φυσική και την ανθρώπινη φθορά!
Η πανεπιστημιακή ανασκαφή του ΑΠΘ στο τείχος της Βεργίνας υπό τον αναπληρωτή καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας Παναγιώτη Φάκλαρη κατά τη φετινή ανασκαφική περίοδο έφερε στο φως νέα σημαντικά τμήματα του τείχους της αρχαίας πόλης, τα οποία αποτελούν την καλύτερη σωζόμενη οχύρωση της Μακεδονίας.
Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα ιδιαίτερα σημαντικό μνημείο για την ιστορία της Μακεδονίας, το οποίο μάλιστα είναι ένα από τα πλέον αξιόλογα σε κατάσταση διατήρησης τμήματα του τείχους της αρχαίας πόλης. Οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν διατηρημένο σε εξαιρετική κατάσταση και σημαντικό ύψος έως 1,90 μ. το τείχος, το οποίο προσπαθούν να αποκαλύψουν στο σύνολό του αφού βρέθηκε σε βάθος που υπερβαίνει τα 4,5 μέτρα, θαμμένο από τα χώματα που παρέσυρε κάποτε ένας ορμητικός χείμαρρος.
Οι επιστήμονες διαπιστώνουν ότι το τείχος ήταν σαφώς κατασκευασμένο με πρόνοια για την αντιμετώπιση, αλλά και την εγκατάσταση πολεμικών μηχανών.
«Ολα τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του τείχους οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η κατασκευή του ανάγεται στα χρόνια της βασιλείας του Κασσάνδρου και συγκεκριμένα μετά τις αρχές του 3ου αι. π.Χ., εποχή κατά την οποία η Μακεδονία γνωρίζει μια ταραχώδη περίοδο εμφύλιων συγκρούσεων και εξωγενών επεμβάσεων» παρατηρεί ο καθηγητής Αρχαιολογίας. ESPRESSO
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Βρήκαν τα τείχη της Βεργίνας"