Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 3690/2009 απόφασή της έκανε δεκτή την αίτηση έξι δικηγόρων του Δήμου Αθηναίων, που ζητούσαν να ακυρωθεί η από 19.12.2007 απόφαση του γενικού γραμματέα της περιφέρειας Αττικής, με την οποία εγκρίθηκε η από 17.12.2007 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων.
Με την τελευταία αυτή απόφαση του ΔΣ του Δήμου Αθηναίων αποφασίστηκε η τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Αθηναίων. Ειδικότερα, με την τροποποίηση προβλέφθηκαν 40 θέσεις δικηγόρων (20 δικηγόρων και 20 δικηγόρων -νομικών συμβούλων), όπως επίσης προβλέφθηκε η θέσπιση του 65ου έτους της ηλικίας για την αποχώρηση των δικηγόρων και δικηγόρων-νομικών συμβούλων του εν λόγω Δήμου, ανεξαρτήτων του συνολικού χρόνου προϋπηρεσίας τους και κατ΄ εξαίρεση για όσους δεν αποκτούν δικαίωμα σύνταξης από φορέα κυρίας και επικουρικής ασφάλισης των δημοτικών υπαλλήλων, το 65ο έτος της ηλικίας τους.

Στην απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ αναφέρεται ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία δεν παρέχεται εξουσιοδότηση στον γενικό γραμματέα περιφέρειας να «θεσπίζει εγκύρως όριο ηλικίας εξόδου από την υπηρεσία των δικηγόρων που υπηρετούν με σχέση εμμίσθου εντολής στους οικείους Δήμους». Και αυτό γιατί, το μόνο θέμα για το οποίο παρέχεται εξουσιοδότηση από τη νομοθεσία στο γενικό γραμματέα περιφέρειας για τους δικηγόρους είναι «η σύσταση των θέσεων τους και η αντίστοιχη κατάργηση τους και όχι θέματα που αφορούν την υπηρεσιακή τους κατάσταση, στην οποία περιλαμβάνεται και το θέμα της εξόδου από την υπηρεσία, λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας». Επιπρόσθετα, αναφέρει η απόφαση της Ολομέλειας, ότι οι δικηγόροι που «προσλαμβάνονται και υπηρετούν με έμμισθη εντολή στους οργανισμούς αυτούς, δεν αποτελούν διοικητικό προσωπικό των νομικών αυτών προσώπων».
Ακόμη, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι για το ζήτημα της θέσπισης ορίου ηλικίας για την έξοδο από την υπηρεσία των δικηγόρων των Δήμων και των Κοινοτήτων ισχύουν οι σχετικές διατάξεις του Δικηγορικού Κώδικα (άρθρο 63Α).
Κατόπιν αυτών η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έκρινε ότι η προσβαλλόμενη απόφαση του γενικού γραμματέα περιφέρειας Αττικής «έχει εκδοθεί άνευ νομοθετικής εξουσιοδότησης κατά το σκέλος με το οποίο θεσπίζει όριο ηλικίας για την αποχώρηση των δικηγόρων που υπηρετούν με σχέση έμμισθης εντολής στον Δήμο Αθηναίων». Δηλαδή, από καμία διάταξη νόμου δεν παρέχεται η νομοθετική δυνατότητα στους γενικούς γραμματείς περιφέρειας να καθορίζουν το όριο εξόδου από την ενεργό υπηρεσία των δικηγόρων που απασχολούνται με έμμισθη εντολή στους Δήμους και τις Κοινότητες.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "ΣτΕ: Παράνομο το όριο ηλικίας για δικηγόρους στους ΟΤΑ"