ΓΝΩΡΙΣΤΗΚΑΝ πριν από οκτώ χρόνια σε μια καφετέρια στο Περιστέρι. Εκείνη 27 χρόνων, χωρισμένη τότε, με δύο κορίτσια. Εκείνος 25 χρόνων και «ελεύθερος». Στη Σούλα άρεσε ο ευγενικός του τρόπος, η προσοχή που της έδειχνε, η στοργή του. Ο Αλκης, όπως «βάφτισαν» οι φίλοι επί το... ελληνοπρεπέστερον τον Αλκέτ, έβρισκε στη Σούλα μια φίλη, μια σύντροφο, έναν συμπαραστάτη σε κάθε δύσκολη στιγμή του, ό,τι και αν σήμαινε αυτό.
Από τότε ο Αλκης- δηλαδή ο διαβόητος συνεργάτης τού Κ. Πάσσαρη, ο σκληρός αλβανός κακοποιός Αλκέτ Ριζάι - σκότωσε τρεις ανθρώπους, πυροβόλησε πολλές φορές αστυνομικούς και απέδρασε με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού.
Η Σούλα Μητροπία, η φίλη του- η οποία τον πρόδωσε άθελά της γιατί μιλούσε στο τηλέφωνο με τα παιδιά της στο Περιστέρι από το εξοχικό κρησφύγετό τους στο Ανω Σούλι Γραμματικού όπου συνελήφθησαν μαζί-, όλα αυτά τα χρόνια τον περίμενε πάντα καρτερικά· στις ημέρες της ελευθερίας του, στα επισκεπτήρια των φυλακών, στις αίθουσες των δικαστηρίων.
Τα πολυσέλιδα κατηγορητήρια σε βάρος του Αλκη για συμβόλαια θανάτου, για φόνο που έκανε για τα μάτια μιας άλλης γυναίκας- λόγοι ερωτικής αντιζηλίας-, για τις σχέσεις του με νονούς της νύχτας φαίνονταν σ΄ εκείνη άκυρα, άσκοπα, δίχως νόημα. Και όταν έφθασε η ώρα δεν δίστασε ούτε στιγμή. Εξαφανίστηκε από το σπίτι της και έκανε τη μεγάλη υπέρβαση. Οργάνωσε με εκπληκτική
ακρίβεια και με επιχειρησιακή δεινότητα, που θα ζήλευαν εκπαιδευμένοι «κομάντο», την... απελευθέρωση του Αλκη με ελικόπτερο μέσα από τις φυλακές Κορυδαλλού. Σαν να ήταν το απλούστερο πράγμα στον κόσμο, μια απλή εκδήλωση αγάπης και προσήλωσης στον σύντροφό της.
Οταν οι αστυνομικοί άρχισαν να ερευνούν τον περασμένο Φεβρουάριο την ταυτότητα της μυστηριώδους, πάνοπλης «Αλεξάντροβα»- αυτό ήταν το όνομα με το οποίο συστήθηκε στον πιλότο- που εκτέλεσε με αποφασιστικότητα ολόκληρη πειρατεία ελικοπτέρου, ήταν αδύνατον να πιστέψουν ότι δεν είχαν να κάνουν με κάποιο εκπαιδευμένο μέλος του ελληνικού οργανωμένου εγκλήματος, αλλά με την ταπεινή Σούλα, την πιστή συμβία του Αλκη, από το Περιστέρι.
Oι «Μπόνι και Κλάιντ του ελληνικού εγκληματικού στερεώματος», ο αλβανός κακοποιός Αλκέτ Ριζάι και η Ασπασία (Σούλα) Μητροπία, συνελήφθησαν την περασμένη Τρίτη στο Ανω Σούλι Γραμματικού έπειτα από ανθρωποκυνηγητό δέκα ατέλειωτων για την Αστυνομία μηνών, που άρχισαν να «τρέχουν» στις 22 Φεβρουαρίου 2009, την ημέρα της δεύτερης απόδρασης με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού, στο οποίο επιβιβάστηκε ο Αλκέτ μαζί με τον Β. Παλαιοκώστα.
Ο Αλκέτ Ριζάι απασχόλησε για πρώτη φορά τις διωκτικές αρχές στις αρχές της δεκαετίας του ΄90, όταν πληροφορίες υπεδείκνυαν τη συμμετοχή του σε κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών. Συνελήφθη και έμεινε στις φυλακές από το 1996 ως το 1999, όπου φαίνεται να δημιούργησε νέο κύκλο «γνωριμιών». Αργότερα οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής είχαν πληροφορίες ότι την περίοδο 1999-2001 τον χρησιμοποιούσαν μέλη της «μαφίας της Ηλιούπολης» στον πόλεμο αλληλοεξόντωσής τους. Τα τελευταία χρόνια εθεωρείτο από την ΕΛ.ΑΣ. ο πιο δραστήριος και ο πιο επικίνδυνος αλβανός κακοποιός στην Ελλάδα, ο άνθρωπος που είχε οργανώσει έναν πραγματικό «στρατό αλλοδαπών ποινικών».
▅ Οπλο ανά χείρας
Στις μετακινήσεις του ο Αλκέτ φρόντιζε να έχει πάντα μαζί του όπλο και χειροβομβίδες για την περίπτωση που πέσει σε αστυνομικό μπλόκο. Είχε αποκτήσει επαφές με όλους σχεδόν τους «νονούς» της νύχτας στην παραλία και στα δυτικά προάστια. Στους στενούς του φίλους συγκαταλέγονταν ο Γιώργος Αναγνωστόπουλος- ο επιχειρηματίας που δολοφονήθηκε τον περασμένο Ιούνιο στο Γαλάτσι- και ο Β. Στεφανάκος, ο ποινικός που κατηγορήθηκε μαζί με άλλα 11 άτομα, ανάμεσά τους και ένας αστυνομικός, ότι είχε οργανώσει την προηγούμενη απόδραση του Ριζάι από τις φυλακές.
Ο ίδιος σε ένα από τα απολογητικά υπομνήματά του είχε υποστηρίξει μια διαφορετική εκδοχή για τη δραστηριότητά του: «Στην Ελλάδα βρίσκομαι συνεχώς από το 1991 και το αντικείμενο της επαγγελματικής μου δραστηριότητας είναι έμπορος, εισαγωγέας αυτοκινήτων από Γερμανία και Βέλγιο. Τα διαθέτω σε διάφορες μάντρες».
▅ Για τα μάτια της Οξάνα
Τον Φεβρουάριο του 2003 κατηγορήθηκε ότι οργάνωσε τη δολοφονία του 30χρονου ηλεκτρολόγου Θανάση Κορωπιώτη επειδή θεώρησε ότι είχε συνάψει ερωτική σχέση με την αλλοδαπή φίλη του, την περιώνυμη Οξάνα. Ολα αυτά την περίοδο που είχε ήδη γνωρίσει τη Σούλα. Οταν διαπιστώθηκε ότι είχε κάνει λάθος, ότι επρόκειτο για παρεξήγηση, ήταν αργά. Για την υπόθεση αυτή κατηγορήθηκε και συγγενής του φίλου του επιχειρηματία Γιώργου Αναγνωστόπουλου . Ενας άλλος συγγενής του ίδιου επιχειρηματία κατηγορείται τώρα ότι παραχώρησε στον Ριζάι ένα θωρακισμένο αυτοκίνητο, το οποίο ανήκε άλλοτε στον νεκρό επιχειρηματία.
Η δεύτερη σύλληψη του Ριζάι έγινε στις 15 Απριλίου 2003 σε διαμέρισμα στη Νέα Φιλαδέλφεια όπου τον φιλοξενούσαν δύο Αλβανοί, τους οποίους φαίνεται ότι τους είχε γνωρίσει σε ένα ταξίδι του στην Πάρο. Εμεινε κρατούμενος σε διάφορες φυλακές, από τον Κορυδαλλό ως την Κέρκυρα. Απέδρασε μαζί με τον Β. Παλαιοκώστα στις 4 Ιουνίου 2006 με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού. Εκείνη την πρώτη απόδραση με ελικόπτερο στην Ελλάδα την οργάνωσαν μέλη συμμορίας κακοποιών των δυτικών προαστίων, προκειμένου ο Ριζάι να βγει από τη φυλακή και να εκτελέσει συμβόλαια θανάτου που είχε αναλάβει.
▅ Πλαστικές επεμβάσεις
Ο δραπέτης φιλοξενήθηκε σε σπίτια συγγενών ενός επιχειρηματία στο Αίγιο και στο Πάσσιο Κορινθίας. Η πρόταση του εισαγγελέα, στη σχετική δίκη, περιγράφει γλαφυρά τις συνθήκες. «Ο Ριζάι καθόταν την ημέρα στο σαλόνι. Το βράδυ κοιμόταν στο πλυσταριό. Με τον παραμικρό θόρυβο έπιανε στο χέρι του μια χειροβομβίδα. Εδινε σε αυτούς που τον φιλοξενούσαν 100 ευρώ τη φοράγια να του αγοράσουν ένα πακέτο τσιγάρα, χωρίς να παίρνει ρέστα. Μοίραζε χρήματα απλόχερα. Και αυτοί του συμπεριφέρονταν σαν να πρόκειται για έναν “ιππότη των ορέων”, για έναν φυγάδα, προστάτη των φτωχών και των ταπεινών». ▅ Συμβόλαια θανάτου
Ο Ριζάι ήξερε ότι παρακολουθείται. Φαίνεται ότι είχε ενημερωθεί από αστυνομικούς πως βρίσκεται στο στόχαστρο της Ασφάλειας Αττικής και εξαφανίστηκε. Στις 26 Αυγούστου 2006 σκότωσε εν ψυχρώ στο Περιστέρι τον 43χρονο Κωνσταντίνο Κουτελιέρη και τον 36χρονο Ιωάννη Κάτσιο έπειτα από εντολή- όπως αναφέρεται Η Ασφάλεια Αττικής είχε και τότε παγιδεύσει με τη χρήση φορητής συσκευής της ΕΥΠ τα τηλέφωνα του Ριζάι. Από τις υποκλαπείσες συνομιλίες είχε προκύψει ότι ο αλβανός κακοποιός σχεδίαζε να κάνει πλαστικές επεμβάσεις στο πρόσωπό του για να μην αναγνωρίζεται. Τελικά φαίνεται ότι δεν το έκανε. Μετά την τελευταία του σύλληψη διαπιστώθηκε ότι είχε ξεβάψει μόνο τα μαλλιά του, τα είχε αφήσει να μακρύνουν και είχε γίνει ξανά μελαχρινός. Από τις ίδιες συνομιλίες διαπιστώθηκε ότι κάποιες από τις σχέσεις του με «νονούς της νύχτας είχαν κλονιστεί λόγω των ερωτικών σχέσεων που είχε συνάψει με γυναίκες από το προσωπικό περιβάλλον τους.
στο κατηγορητήριο- άλλου επιχειρηματία. Ο Ριζάι συνελήφθη στις 8 Σεπτεμβρίου στο παραλιακό χωριό Σαράντι Βοιωτίας. Για μία ακόμη φορά φιλοξενούνταν από αλβα νούς και για τον εντοπισμό του είχαν και πάλι χρησιμοποιηθεί συσκευές εντοπισμού τηλεφωνικών κλήσεων. Απέδρασε για δεύτερη φορά με ελικόπτερο τον περασμένο Φεβρουάριο, πάλι από τις φυλακές Κορυδαλλού και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η δίκη του για την πρώτη απόδραση. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση δεν χρειάστηκε η συνδρομή της συμμορίας των δυτικών προαστίων. Ο Ριζάι ήξερε πια τα κόλπα και η Σούλα αρκούσε και με το παραπάνω.
ΗΣούλα κατάγεται από τον Βόθωνα, ένα γραφικό χωριό σε κοιλάδα της Σαντορίνης. Ο πατέρας της ήταν οικοδόμος. Εκανε περιστασιακά διάφορες δουλειές: καθαρίστρια, υπάλληλος σε κατάστημα, ό,τι έβρισκε. Οι διωκτικές αρχές κατάλαβαν τη σχέση της με τον Ριζάι όταν εντόπισαν, μετά την προηγούμενη απόδρασή του, ότι επικοινωνούσε συχνά μαζί της. Στις 11 Σεπτεμβρίου 2006 η Σούλα κλήθηκε για κατάθεση στην Ασφάλεια Αττικής. Δεν έκρυψε τη σχέση της: «Διαμένω με τους γονείς μου και τα δύο ανήλικα παιδιά μου στο Περιστέρι. Πριν από έξι χρόνια χώρισα με τον άνδρα μου γιατί έμπλεξε με γυναίκες. Από τότε μεγαλώνω μόνη μου τα δύο μου παιδιά. Με τον Αλκέτ γνωρίστηκα πριν από πέντε χρόνια σε μια καφετέρια. Βγαίναμε μαζί δυο-τρία χρόνια και μετά κάναμε σχέση. Δεν μου είχε δημιουργήσει κανένα πρόβλημα.Επειτα από έναν χρόνο άκουσα στις ειδήσεις ότι τον κατηγορούν για φόνο.Οταν μπήκε στη φυλακή σταμάτησαν οι μεταξύ μας επικοινωνίες. Μετά από πολλούς μήνες άρχισε να μου τηλεφωνεί. O σο καιρό ήταν στη φυλακή, στο Ναύπλιο, τον είχα επισκεφθεί δύο φορές. Απ΄ όταν ήρθε στον Κορυδαλλό δεν τον είχα επισκεφθεί ποτέ γιατί δεν με άφηναν οι δεσμοφύλακες. Για την απόδραση με το ελικόπτερο (σ.σ.: την πρώτη, το καλοκαίρι του 2006) δεν μου είχε πει τίποτε και το έμαθα από τις ειδήσεις. Μετά βρεθήκαμε μια φορά στα Goody΄s στο Χαϊδάρι. Με το που τον είδα δεν τον γνώρισα, γιατί είχε βάψει τα μαλλιά του ξανθά. Μιλήσαμε για κανένα δεκάλεπτο και μετά έφυγε...».
▅ Εστειλε τα κανάλια
Η Σούλα συνέχιζε να επικοινωνεί με τον Ριζάι στις φυλακές όπου κρατούνταν την περίοδο 2007-2009. Μάλιστα εκείνη την περίοδο ο κακοποιός από τη φυλακή ενημέρωσε τηλεφωνικά τηλεοπτικό σταθμό για μια κλοπή που έγινε σε βάρος της Σούλας και τους ζήτησε να «καλύψουν» με ρεπορτάζ το γεγονός!
Στις αρχές Ιανουαρίου 2009 η Σούλα Μητροπία είχε καθημερινή παρουσία στο δικαστήριο του Πειραιά, όπου εξελισσόταν η δίκη με κατηγορουμένους τον Αλκέτ Ριζάι, τον Β. Παλαιοκώστα και «νονούς» του Πειραιά σχετικά με την πρώτη απόδραση με ελικόπτερο των δύο κακοποιών τον Ιούνιο του 2006. Δήλωνε αρραβωνιαστικιά τού Αλκέτ και ζητούσε από τους δικηγόρους να δίνουν στον «Αλκη», όπως τον έλεγε, διάφορα μικροπράγματα. Ηταν τα «δωράκια» της. Ανάμεσα σε αυτά και το ρολόι- που ήταν και κινητό τηλέφωνο- με το οποίο έγιναν οι τελικές συνεννοήσεις για την οργάνωση της δεύτερης απόδρασης. Η Σούλα είχε πάρει τη μεγάλη απόφαση. Θα τον βοηθούσε. Και από εδώ και στο εξής θα ακολουθούσε κατά γράμμα τις εντολές του για την πειρατεία του ελικοπτέρου.
Στις 22 Φεβρουαρίου η Σούλα εξαφανίστηκε από το σπίτι της στο Περιστέρι. Οπως κατέθεσε λίγες ημέρες αργότερα η μητέρα της στην Αστυνομία, η Σούλα είχε αφήσει σ΄ ένα τραπέζι τα κλειδιά της, την ταυτότητα και το διαβατήριό της. Δεν πήρε ούτε το αυτοκίνητό της- εγκατέλειπε ό,τι θα μπορούσε να προδώσει τον νέο ρόλο της. Δηλώνοντας το όνομα Ιλιαν Αλεξάντροβα οργάνωσε, με τη βοήθεια ενός σεσημασμένου Αλβανού, φίλου του Ριζάι, την αρπαγή του ελικοπτέρου και την απελευθέρωση του συντρόφου της. Από τότε άλλαζε πολλά ονόματα- «Ελένη Φωτιάδη», «Χριστίνα Πετρίδη» και πολλά άλλα-, όποτε έπρεπε να κάνει κάποια δουλειά, να νοικιάσει ένα καινούργιο κρησφύγετο ή όποια άλλη αποστολή τής ανέθετε ο Ριζάι. Οταν χρειάστηκε να αγοράσει ένα πολυτελές τζιπ, εμφανίστηκε στον ιδιοκτήτη του, ένα πρώην μοντέλο που ήθελε να πουλήσει το αυτοκίνητό του, μόνο με το υποκοριστικό «Σία» και του είπε ότι ήθελε να πάρει στον εξάδελφό της «ένα αυτοκίνητο που σκίζει»! Εμεινε στο πλευρό τού Αλκη της ως το τέλος. Οταν συνελήφθη, δεν είπε ούτε μία λέξη για να απαρνηθεί τις επιλογές της, ούτε μία δικαιολογία. Μίλησε μόνον ο Αλκης, για τα πάρει όλα επάνω του. Στον ανακριτή την Παρασκευή εκείνος απολογούνταν επί ώρες. Εκείνη μόλις ένα τέταρτο.
ΤΟ ΒΗΜΑ
Από τότε ο Αλκης- δηλαδή ο διαβόητος συνεργάτης τού Κ. Πάσσαρη, ο σκληρός αλβανός κακοποιός Αλκέτ Ριζάι - σκότωσε τρεις ανθρώπους, πυροβόλησε πολλές φορές αστυνομικούς και απέδρασε με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού.
Η Σούλα Μητροπία, η φίλη του- η οποία τον πρόδωσε άθελά της γιατί μιλούσε στο τηλέφωνο με τα παιδιά της στο Περιστέρι από το εξοχικό κρησφύγετό τους στο Ανω Σούλι Γραμματικού όπου συνελήφθησαν μαζί-, όλα αυτά τα χρόνια τον περίμενε πάντα καρτερικά· στις ημέρες της ελευθερίας του, στα επισκεπτήρια των φυλακών, στις αίθουσες των δικαστηρίων.
Τα πολυσέλιδα κατηγορητήρια σε βάρος του Αλκη για συμβόλαια θανάτου, για φόνο που έκανε για τα μάτια μιας άλλης γυναίκας- λόγοι ερωτικής αντιζηλίας-, για τις σχέσεις του με νονούς της νύχτας φαίνονταν σ΄ εκείνη άκυρα, άσκοπα, δίχως νόημα. Και όταν έφθασε η ώρα δεν δίστασε ούτε στιγμή. Εξαφανίστηκε από το σπίτι της και έκανε τη μεγάλη υπέρβαση. Οργάνωσε με εκπληκτική
ακρίβεια και με επιχειρησιακή δεινότητα, που θα ζήλευαν εκπαιδευμένοι «κομάντο», την... απελευθέρωση του Αλκη με ελικόπτερο μέσα από τις φυλακές Κορυδαλλού. Σαν να ήταν το απλούστερο πράγμα στον κόσμο, μια απλή εκδήλωση αγάπης και προσήλωσης στον σύντροφό της.
Οταν οι αστυνομικοί άρχισαν να ερευνούν τον περασμένο Φεβρουάριο την ταυτότητα της μυστηριώδους, πάνοπλης «Αλεξάντροβα»- αυτό ήταν το όνομα με το οποίο συστήθηκε στον πιλότο- που εκτέλεσε με αποφασιστικότητα ολόκληρη πειρατεία ελικοπτέρου, ήταν αδύνατον να πιστέψουν ότι δεν είχαν να κάνουν με κάποιο εκπαιδευμένο μέλος του ελληνικού οργανωμένου εγκλήματος, αλλά με την ταπεινή Σούλα, την πιστή συμβία του Αλκη, από το Περιστέρι.
Oι «Μπόνι και Κλάιντ του ελληνικού εγκληματικού στερεώματος», ο αλβανός κακοποιός Αλκέτ Ριζάι και η Ασπασία (Σούλα) Μητροπία, συνελήφθησαν την περασμένη Τρίτη στο Ανω Σούλι Γραμματικού έπειτα από ανθρωποκυνηγητό δέκα ατέλειωτων για την Αστυνομία μηνών, που άρχισαν να «τρέχουν» στις 22 Φεβρουαρίου 2009, την ημέρα της δεύτερης απόδρασης με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού, στο οποίο επιβιβάστηκε ο Αλκέτ μαζί με τον Β. Παλαιοκώστα.
Ο Αλκέτ Ριζάι απασχόλησε για πρώτη φορά τις διωκτικές αρχές στις αρχές της δεκαετίας του ΄90, όταν πληροφορίες υπεδείκνυαν τη συμμετοχή του σε κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών. Συνελήφθη και έμεινε στις φυλακές από το 1996 ως το 1999, όπου φαίνεται να δημιούργησε νέο κύκλο «γνωριμιών». Αργότερα οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής είχαν πληροφορίες ότι την περίοδο 1999-2001 τον χρησιμοποιούσαν μέλη της «μαφίας της Ηλιούπολης» στον πόλεμο αλληλοεξόντωσής τους. Τα τελευταία χρόνια εθεωρείτο από την ΕΛ.ΑΣ. ο πιο δραστήριος και ο πιο επικίνδυνος αλβανός κακοποιός στην Ελλάδα, ο άνθρωπος που είχε οργανώσει έναν πραγματικό «στρατό αλλοδαπών ποινικών».
▅ Οπλο ανά χείρας
Στις μετακινήσεις του ο Αλκέτ φρόντιζε να έχει πάντα μαζί του όπλο και χειροβομβίδες για την περίπτωση που πέσει σε αστυνομικό μπλόκο. Είχε αποκτήσει επαφές με όλους σχεδόν τους «νονούς» της νύχτας στην παραλία και στα δυτικά προάστια. Στους στενούς του φίλους συγκαταλέγονταν ο Γιώργος Αναγνωστόπουλος- ο επιχειρηματίας που δολοφονήθηκε τον περασμένο Ιούνιο στο Γαλάτσι- και ο Β. Στεφανάκος, ο ποινικός που κατηγορήθηκε μαζί με άλλα 11 άτομα, ανάμεσά τους και ένας αστυνομικός, ότι είχε οργανώσει την προηγούμενη απόδραση του Ριζάι από τις φυλακές.
Ο ίδιος σε ένα από τα απολογητικά υπομνήματά του είχε υποστηρίξει μια διαφορετική εκδοχή για τη δραστηριότητά του: «Στην Ελλάδα βρίσκομαι συνεχώς από το 1991 και το αντικείμενο της επαγγελματικής μου δραστηριότητας είναι έμπορος, εισαγωγέας αυτοκινήτων από Γερμανία και Βέλγιο. Τα διαθέτω σε διάφορες μάντρες».
▅ Για τα μάτια της Οξάνα
Τον Φεβρουάριο του 2003 κατηγορήθηκε ότι οργάνωσε τη δολοφονία του 30χρονου ηλεκτρολόγου Θανάση Κορωπιώτη επειδή θεώρησε ότι είχε συνάψει ερωτική σχέση με την αλλοδαπή φίλη του, την περιώνυμη Οξάνα. Ολα αυτά την περίοδο που είχε ήδη γνωρίσει τη Σούλα. Οταν διαπιστώθηκε ότι είχε κάνει λάθος, ότι επρόκειτο για παρεξήγηση, ήταν αργά. Για την υπόθεση αυτή κατηγορήθηκε και συγγενής του φίλου του επιχειρηματία Γιώργου Αναγνωστόπουλου . Ενας άλλος συγγενής του ίδιου επιχειρηματία κατηγορείται τώρα ότι παραχώρησε στον Ριζάι ένα θωρακισμένο αυτοκίνητο, το οποίο ανήκε άλλοτε στον νεκρό επιχειρηματία.
Η δεύτερη σύλληψη του Ριζάι έγινε στις 15 Απριλίου 2003 σε διαμέρισμα στη Νέα Φιλαδέλφεια όπου τον φιλοξενούσαν δύο Αλβανοί, τους οποίους φαίνεται ότι τους είχε γνωρίσει σε ένα ταξίδι του στην Πάρο. Εμεινε κρατούμενος σε διάφορες φυλακές, από τον Κορυδαλλό ως την Κέρκυρα. Απέδρασε μαζί με τον Β. Παλαιοκώστα στις 4 Ιουνίου 2006 με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού. Εκείνη την πρώτη απόδραση με ελικόπτερο στην Ελλάδα την οργάνωσαν μέλη συμμορίας κακοποιών των δυτικών προαστίων, προκειμένου ο Ριζάι να βγει από τη φυλακή και να εκτελέσει συμβόλαια θανάτου που είχε αναλάβει.
▅ Πλαστικές επεμβάσεις
Ο δραπέτης φιλοξενήθηκε σε σπίτια συγγενών ενός επιχειρηματία στο Αίγιο και στο Πάσσιο Κορινθίας. Η πρόταση του εισαγγελέα, στη σχετική δίκη, περιγράφει γλαφυρά τις συνθήκες. «Ο Ριζάι καθόταν την ημέρα στο σαλόνι. Το βράδυ κοιμόταν στο πλυσταριό. Με τον παραμικρό θόρυβο έπιανε στο χέρι του μια χειροβομβίδα. Εδινε σε αυτούς που τον φιλοξενούσαν 100 ευρώ τη φοράγια να του αγοράσουν ένα πακέτο τσιγάρα, χωρίς να παίρνει ρέστα. Μοίραζε χρήματα απλόχερα. Και αυτοί του συμπεριφέρονταν σαν να πρόκειται για έναν “ιππότη των ορέων”, για έναν φυγάδα, προστάτη των φτωχών και των ταπεινών». ▅ Συμβόλαια θανάτου
Ο Ριζάι ήξερε ότι παρακολουθείται. Φαίνεται ότι είχε ενημερωθεί από αστυνομικούς πως βρίσκεται στο στόχαστρο της Ασφάλειας Αττικής και εξαφανίστηκε. Στις 26 Αυγούστου 2006 σκότωσε εν ψυχρώ στο Περιστέρι τον 43χρονο Κωνσταντίνο Κουτελιέρη και τον 36χρονο Ιωάννη Κάτσιο έπειτα από εντολή- όπως αναφέρεται Η Ασφάλεια Αττικής είχε και τότε παγιδεύσει με τη χρήση φορητής συσκευής της ΕΥΠ τα τηλέφωνα του Ριζάι. Από τις υποκλαπείσες συνομιλίες είχε προκύψει ότι ο αλβανός κακοποιός σχεδίαζε να κάνει πλαστικές επεμβάσεις στο πρόσωπό του για να μην αναγνωρίζεται. Τελικά φαίνεται ότι δεν το έκανε. Μετά την τελευταία του σύλληψη διαπιστώθηκε ότι είχε ξεβάψει μόνο τα μαλλιά του, τα είχε αφήσει να μακρύνουν και είχε γίνει ξανά μελαχρινός. Από τις ίδιες συνομιλίες διαπιστώθηκε ότι κάποιες από τις σχέσεις του με «νονούς της νύχτας είχαν κλονιστεί λόγω των ερωτικών σχέσεων που είχε συνάψει με γυναίκες από το προσωπικό περιβάλλον τους.
στο κατηγορητήριο- άλλου επιχειρηματία. Ο Ριζάι συνελήφθη στις 8 Σεπτεμβρίου στο παραλιακό χωριό Σαράντι Βοιωτίας. Για μία ακόμη φορά φιλοξενούνταν από αλβα νούς και για τον εντοπισμό του είχαν και πάλι χρησιμοποιηθεί συσκευές εντοπισμού τηλεφωνικών κλήσεων. Απέδρασε για δεύτερη φορά με ελικόπτερο τον περασμένο Φεβρουάριο, πάλι από τις φυλακές Κορυδαλλού και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η δίκη του για την πρώτη απόδραση. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση δεν χρειάστηκε η συνδρομή της συμμορίας των δυτικών προαστίων. Ο Ριζάι ήξερε πια τα κόλπα και η Σούλα αρκούσε και με το παραπάνω.
ΗΣούλα κατάγεται από τον Βόθωνα, ένα γραφικό χωριό σε κοιλάδα της Σαντορίνης. Ο πατέρας της ήταν οικοδόμος. Εκανε περιστασιακά διάφορες δουλειές: καθαρίστρια, υπάλληλος σε κατάστημα, ό,τι έβρισκε. Οι διωκτικές αρχές κατάλαβαν τη σχέση της με τον Ριζάι όταν εντόπισαν, μετά την προηγούμενη απόδρασή του, ότι επικοινωνούσε συχνά μαζί της. Στις 11 Σεπτεμβρίου 2006 η Σούλα κλήθηκε για κατάθεση στην Ασφάλεια Αττικής. Δεν έκρυψε τη σχέση της: «Διαμένω με τους γονείς μου και τα δύο ανήλικα παιδιά μου στο Περιστέρι. Πριν από έξι χρόνια χώρισα με τον άνδρα μου γιατί έμπλεξε με γυναίκες. Από τότε μεγαλώνω μόνη μου τα δύο μου παιδιά. Με τον Αλκέτ γνωρίστηκα πριν από πέντε χρόνια σε μια καφετέρια. Βγαίναμε μαζί δυο-τρία χρόνια και μετά κάναμε σχέση. Δεν μου είχε δημιουργήσει κανένα πρόβλημα.Επειτα από έναν χρόνο άκουσα στις ειδήσεις ότι τον κατηγορούν για φόνο.Οταν μπήκε στη φυλακή σταμάτησαν οι μεταξύ μας επικοινωνίες. Μετά από πολλούς μήνες άρχισε να μου τηλεφωνεί. O σο καιρό ήταν στη φυλακή, στο Ναύπλιο, τον είχα επισκεφθεί δύο φορές. Απ΄ όταν ήρθε στον Κορυδαλλό δεν τον είχα επισκεφθεί ποτέ γιατί δεν με άφηναν οι δεσμοφύλακες. Για την απόδραση με το ελικόπτερο (σ.σ.: την πρώτη, το καλοκαίρι του 2006) δεν μου είχε πει τίποτε και το έμαθα από τις ειδήσεις. Μετά βρεθήκαμε μια φορά στα Goody΄s στο Χαϊδάρι. Με το που τον είδα δεν τον γνώρισα, γιατί είχε βάψει τα μαλλιά του ξανθά. Μιλήσαμε για κανένα δεκάλεπτο και μετά έφυγε...».
▅ Εστειλε τα κανάλια
Η Σούλα συνέχιζε να επικοινωνεί με τον Ριζάι στις φυλακές όπου κρατούνταν την περίοδο 2007-2009. Μάλιστα εκείνη την περίοδο ο κακοποιός από τη φυλακή ενημέρωσε τηλεφωνικά τηλεοπτικό σταθμό για μια κλοπή που έγινε σε βάρος της Σούλας και τους ζήτησε να «καλύψουν» με ρεπορτάζ το γεγονός!
Στις αρχές Ιανουαρίου 2009 η Σούλα Μητροπία είχε καθημερινή παρουσία στο δικαστήριο του Πειραιά, όπου εξελισσόταν η δίκη με κατηγορουμένους τον Αλκέτ Ριζάι, τον Β. Παλαιοκώστα και «νονούς» του Πειραιά σχετικά με την πρώτη απόδραση με ελικόπτερο των δύο κακοποιών τον Ιούνιο του 2006. Δήλωνε αρραβωνιαστικιά τού Αλκέτ και ζητούσε από τους δικηγόρους να δίνουν στον «Αλκη», όπως τον έλεγε, διάφορα μικροπράγματα. Ηταν τα «δωράκια» της. Ανάμεσα σε αυτά και το ρολόι- που ήταν και κινητό τηλέφωνο- με το οποίο έγιναν οι τελικές συνεννοήσεις για την οργάνωση της δεύτερης απόδρασης. Η Σούλα είχε πάρει τη μεγάλη απόφαση. Θα τον βοηθούσε. Και από εδώ και στο εξής θα ακολουθούσε κατά γράμμα τις εντολές του για την πειρατεία του ελικοπτέρου.
Στις 22 Φεβρουαρίου η Σούλα εξαφανίστηκε από το σπίτι της στο Περιστέρι. Οπως κατέθεσε λίγες ημέρες αργότερα η μητέρα της στην Αστυνομία, η Σούλα είχε αφήσει σ΄ ένα τραπέζι τα κλειδιά της, την ταυτότητα και το διαβατήριό της. Δεν πήρε ούτε το αυτοκίνητό της- εγκατέλειπε ό,τι θα μπορούσε να προδώσει τον νέο ρόλο της. Δηλώνοντας το όνομα Ιλιαν Αλεξάντροβα οργάνωσε, με τη βοήθεια ενός σεσημασμένου Αλβανού, φίλου του Ριζάι, την αρπαγή του ελικοπτέρου και την απελευθέρωση του συντρόφου της. Από τότε άλλαζε πολλά ονόματα- «Ελένη Φωτιάδη», «Χριστίνα Πετρίδη» και πολλά άλλα-, όποτε έπρεπε να κάνει κάποια δουλειά, να νοικιάσει ένα καινούργιο κρησφύγετο ή όποια άλλη αποστολή τής ανέθετε ο Ριζάι. Οταν χρειάστηκε να αγοράσει ένα πολυτελές τζιπ, εμφανίστηκε στον ιδιοκτήτη του, ένα πρώην μοντέλο που ήθελε να πουλήσει το αυτοκίνητό του, μόνο με το υποκοριστικό «Σία» και του είπε ότι ήθελε να πάρει στον εξάδελφό της «ένα αυτοκίνητο που σκίζει»! Εμεινε στο πλευρό τού Αλκη της ως το τέλος. Οταν συνελήφθη, δεν είπε ούτε μία λέξη για να απαρνηθεί τις επιλογές της, ούτε μία δικαιολογία. Μίλησε μόνον ο Αλκης, για τα πάρει όλα επάνω του. Στον ανακριτή την Παρασκευή εκείνος απολογούνταν επί ώρες. Εκείνη μόλις ένα τέταρτο.
ΤΟ ΒΗΜΑ
0 Response to "Kρυβόταν και στο Πάσιο ο Αλκέτ Ριζάι"