Σχέδιο ανασύνταξης

25.12.09 Αναρτήθηκε από diogenis
Οταν ο πρωθυπουργός παρουσίαζε τις «φιλόδοξες» προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης στη Βουλή, οι βασικοί συνεργάτες του είχαν ήδη «ακροβολιστεί» στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η εκλογική νίκη των 10 και πλέον μονάδων ήταν ακόμη νωπή και ικανή να επισκιάσει τις δυσοίωνες προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας.
Η Ιπποκράτους «άδειαζε» από τους ανθρώπους που πανηγύριζαν «δικαιωμένοι» την 4η Οκτωβρίου, ενώ Μαξίμου και υπουργεία άνοιγαν τις πόρτες αναμένοντας τους νέους «ενοίκους». Μαζί με φακέλους, μεγαλόπνοα σχέδια και «αντιλήψεις» για ριζικές αλλαγές στο κράτος.
Στην «ομάδα κρούσης», που επιχειρείται να δημιουργηθεί από τους βασικούς κρίκους κυβέρνησης και κόμματος θα συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, και οι Χρ. Παπουτσής, Ν. Αθανασάκης, και ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ,

Ουδείς αμφισβητούσε την πολιτική βούληση της κυβέρνησης Παπανδρέου να σπάσει το «σύστημα αναξιοπιστίας και διαφθοράς». Αντιθέτως, η πλειονότητα των πολιτών διεκδικούσε «υψηλές ταχύτητες» για την υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων.
Η «χιονοστιβάδα» με την αποκάλυψη του δημόσιου χρέους και του υπερβολικού ελλείμματος «φρέναρε» τις προσδοκίες και των ίδιων των κυβερνώντων, ενώ το διάστημα «προσαρμογής» των πρώτων 100 ημερών άρχισε να εξαντλείται.

Η διαδικασία στελέχωσης του κράτους από νέα πρόσωπα, η «διαγραφή» μισθών τύπου... golden boys και η προοπτική μιας καλά συντονισμένης και αποτελεσματικής κυβέρνησης εξακολουθεί να αποτελεί «ζητούμενο» για το πρωθυπουργικό επιτελείο παρ’ ότι πέρασε το «φράγμα» των δύο μηνών.
«Επεισόδια» μεταξύ υπουργών, κόντρες μεταξύ υπουργών και υφυπουργών, υφυπουργοί χωρίς αρμοδιότητες, κενές θέσεις γενικών γραμματέων και διοικητών οργανισμών και νοσοκομείων στραπατσάρουν ακόμη την εικόνα του θριάμβου και κάνουν επιτακτική την ανάγκη να τεθεί από το Μέγαρο Μαξίμου η «κόκκινη γραμμή» στην ασυνεννοησία και στην εμφανή αδυναμία για αποτελεσματική λειτουργία, τόσο των «κέντρων εξουσίας» όσο και των δημόσιων υπηρεσιών.

Η εκ Βρυξελλών και διεθνών οίκων απαίτηση δε, για «σκληρά μέτρα», ανέσυρε στην επιφάνεια τις δύο «γραμμές» στο υπουργικό συμβούλιο για την αντιμετώπιση της τραγικής κατάστασης στην οικονομία. Ο πρωθυπουργός ανέλαβε να απαντήσει από το «Ζάππειο» στα νέα διλήμματα, επιλέγοντας να ισορροπήσει ανάμεσα στις προεκλογικές δεσμεύσεις και τις νέες επιταγές
Αμέτρητες ώρες συσκέψεων στον πρωινό καφέ, στα άτυπα και «επίσημα» υπουργικά συμβούλια, στη Βουλή και στην Ιπποκράτους οδήγησε σε συμπεράσματα και αποφάσεις για μια νέα επανεκκίνηση.
Η κατάθεση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης υπό την «αιγίδα» του υπουργείου Οικονομικών εκτιμάται ότι θα «σφραγίσει» την πορεία του 2010 και θα εμφανίσει τον προσανατολισμό της κυβέρνησης προς τους δύσκολους στόχους.
Ο κ. Παπανδρέου έχει δώσει ήδη σαφείς εντολές προς τους υπουργούς του πάντως και στην κατεύθυνση να μην ακυρωθούν οι βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις από το «ασφυκτικό πλαίσιο» της οικονομικής συγκυρίας.
Παρ’ όλα αυτά ο σχεδιασμός για το νέο φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα (και χωρίς να αποκλείονται νέοι έμμεσοι φόροι, π.χ. στα καύσιμα) προβλέπεται ότι θα προκαλέσει αναταράξεις και ίσως κινητοποιήσεις.
Είναι αυτονόητο ότι το Μέγαρο Μαξίμου και το αρμόδιο υπουργείο φιλοδοξούν με το Πρόγραμμα Σταθερότητας να πείσουν αφενός τις Βρυξέλλες για τις «εγγυήσεις» ανάκαμψης της οικονομίας που θα παρουσιάσουν και αφετέρου τα χαμηλά και τα μεσαία στρώματα ότι δεν θα σηκώσουν το βάρος των αναγκαίων μέτρων.

«Πρέπει να τους πείσουμε ότι θα πληρώσουν οι φοροφυγάδες και όχι οι... γνωστοί άγνωστοι μισθωτοί», επισημαίνει χαρακτηριστικά έμπειρος βουλευτής, που τάσσεται υπέρ της πολιτικής Παπακωνσταντίνου, ιδίως αυτής που αφορά την πραγματική μείωση των δαπανών και την ορθή διαχείριση του δημόσιου «ταμείου». Οι «ενστάσεις» βουλευτών (και υπουργών), οι οποίες κατεγράφησαν και στις ομιλίες τους και κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, «μιλούν» επίσης για την ανάγκη άμεσης απόδοσης μέτρων, χωρίς να αμφισβητούν το τριετές σχέδιο ανάπτυξης που θα ανοίξει τον δρόμο στο επενδυτικό ενδιαφέρον και «θα βάλει τα θεμέλια για μια νέου τύπου ανάπτυξη στον τόπο».
Μπορεί να ξεκινήσει όμως και να αποδώσει η γιγαντιαία προσπάθεια σε ένα πολιτικό περιβάλλον που θα κυριαρχεί η αποκάλυψη σκανδάλων μέσω των πέντε Εξεταστικών Επιτροπών για το Χρηματιστήριο, τα ομόλογα, το Βατοπέδι, τη Siemens και την υπόθεση «Γερμανός»;
Το ερώτημα απασχόλησε στη λεπτομέρειά του το πρωθυπουργικό επιτελείο, αν και η απόφαση του Γ. Παπανδρέου ήταν δεδομένη. Το «όλα στο φως» ως προεκλογική δέσμευση εκτιμούν ότι διατηρεί και μετεκλογικά τη «δυναμική» κι ότι θα στείλει μηνύματα αξιοπιστίας στους πολίτες (αλλά και εκτός τειχών για τη βούληση πάταξης της διαφθοράς στο Δημόσιο). Το κλίμα συναίνεσης που εισέπραξε ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κ. Παπούλια αποτέλεσε άλλωστε το «διαβατήριο» για την αποκάλυψη υποθέσεων που άφησαν στο πέρασμά τους «σκιές» στα δύο μεγάλα κόμματα.

Υπάρχει βέβαια προβληματισμός για το ενδεχόμενο αποπροσανατολισμού από τα κρίσιμα ζητήματα της Οικονομίας και των μεγάλων «ανατροπών» για τις οποίες η παρούσα κυβέρνηση έλαβε το «πράσινο φως» από τους ψηφοφόρους στις τελευταίες εκλογές.

Ετσι, σχεδιάζουν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του νέου χρόνου να έχουν «πορίσματα» τουλάχιστον για τις τέσσερις από τις πέντε υποθέσεις, ώστε μέχρι το τέλος της άνοιξης να έχουν ολοκληρώσει το έργο τους οι Επιτροπές.
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Σχέδιο ανασύνταξης"