Επικίνδυνο για την υγεία, λόγω της νιτρορρύπανσης είναι το νερό από τις γεωτρήσεις και τα πηγάδια στα Μεσόγεια, τη Θεσσαλία, την Κωπαΐδα, την Αργολίδα, τη λεκάνη Πηνειού, τον κάμπο Θεσσαλονίκης, τη λεκάνη Στρυμόνα και την πεδιάδα Αρτας, που έχουν επισήμως χαρακτηριστεί ευπρόσβλητες ζώνες.

Σύμφωνα με «Τα Νέα», η νιτρορρύπανση στην Ελλάδα έχει χτυπήσει κόκκινο. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως για τα υπόγεια νερά, σε 42% από τα 418 σημεία όπου γίνεται δειγματοληψία σε όλη την Ελλάδα η ετήσια συγκέντρωση των νιτρικών υπερβαίνει τα 50mg ανά λίτρο, που είναι το αποδεκτό όριο. Όσον αφορά στον ανθρώπινο οργανισμό, για τα μικρά παιδιά το όριο είναι 12mg ανά λίτρο.
Κύρια πηγή της νιτρορρύπανσης, σύμφωνα με την Κεντρική Υπηρεσία Υδάτων, είναι οι γεωργικές αλλά και κτηνοτροφικές δραστηριότητες εξαιτίας της μεγάλης συγκέντρωσης ζωικών αποβλήτων.
Οι ειδικοί επισημαίνουν πως οι αυξημένες ποσότητες νιτρικών στον ανθρώπινο οργανισμό μπορεί να αποβούν επικίνδυνες και να προκαλέσουν από σύνδρομο κυάνωσης στα βρέφη μέχρι και καρκίνο του στομάχου.
Σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή Τεχνικής Γεωλογίας και Υδρογεωλογίας στο ΕΜΠ, Γιάννη Κουμαντάκη, η νιτρορρύπανση δεν προέρχεται μόνο από τα λιπάσματα, καθώς σχεδόν σε όλο το Λεκανοπέδιο έχουν ρυπανθεί οι γεωτρήσεις και τα πηγάδια από τις διαρροές στους βόθρους και το αποχετευτικό δίκτυο.
Όπως τονίζει ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής, Λεωνίδας Κουρής, «τα Μεσόγεια και το 90% της Ανατολικής Αττικής δεν διαθέτουν αποχετευτικό δίκτυο. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι όλες οι γεωτρήσεις στα Μεσόγεια έχουν αχρηστευτεί, αφού δεν μπορείς να πιες νερό από αυτές, κυρίως λόγω των διαρροών από τους απορροφητικούς βόθρους και των λιπασμάτων που χρησιμοποιούνται στις εναπομείνασες γεωργικές περιοχές».

Newsroom ΔΟΛ
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Νερό-δηλητήριο από γεωτρήσεις και πηγάδια σε πολλές περιοχές της χώρας"