Ένα εντυπωσιακού μεγέθους κτήριο, με επίσης εντυπωσιακά ψηφιδωτά, έφερε στο φως, πριν από λίγους μήνες, η ανασκαφική έρευνα στην αρχαία Μεσσήνη.
Σύμφωνα με τα Νέα, οι επιστήμονες αναζητούν την «ταυτότητα» του κτηρίου και πιθανολογούν ότι συνδέεται με τη θεά του έρωτα, την Αφροδίτη.
«Πρόκειται για έναν μονόπτερο (σ.σ.: ναός που αποτελείται μόνο από κίονες, χωρίς σηκό) τεραστίων διαστάσεων, καθώς έχει διάμετρο 10 μ.» εξηγεί στα Νέα ο ανασκαφέας, ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, Πέτρος Θέμελης.
Το ελληνιστικής εποχής κτήριο εντοπίστηκε λίγα μέτρα μακριά από το ιερό της πρωτοβυζαντινής βασιλικής στην πόλη που χτίστηκε από τον Επαμεινώνδα, το 369 π.Χ. Γύρω από το θολωτό κτήριο με τους δωρικούς κίονες, στα ρωμαϊκά χρόνια προστέθηκε και ένας δεύτερος ομόκεντρος κύκλος, χωρίς κίονες. Το διπλό αυτό κυκλικό κτήριο πλαισιωνόταν από μεγάλη αίθουσα με ψηφιδωτά, διαμορφώνοντας έτσι ένα ορθογώνιο οικοδόμημα διαστάσεων 50Χ60 μέτρων.
Το οικοδόμημα που καταστράφηκε από τον σεισμό του 375 μ.Χ., όπως δείχνουν και οι πεσμένοι κίονες, εικάζεται πως είχε μια ελαφρά σκεπή, πιθανόν ξύλινη με κεραμίδια, καθώς δεν έχουν βρεθεί επιστύλια και αρχιτεκτονικά μέλη που να μαρτυρούν βαριά κατασκευή.
Εκτός από την ταυτότητα του κτηρίου, οι επιστήμονες αναζητούν και την ταυτότητα του άνδρα, τον οποίο απεικονίζει το εντυπωσιακό ψηφιδωτό στο δάπεδο της αίθουσας, έξω από το κυκλικό οικοδόμημα. Ο άνδρας, σε φυσικό μέγεθος, φορά εξωμίδα (κοντό ρούχο), κρατά ραβδί και κινείται με δύναμη προς τα αριστερά, ενώ δίπλα του αναφέρεται το όνομα Αττικός.
in.gr
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Εντυπωσιακό κτήριο της ελληνιστικής εποχής βρέθηκε στην αρχαία Μεσσήνη"