Σκληρές διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τις ισχυρές χώρες της ευρωζώνης (κυρίως τη Γερμανία) και την ΕΚΤ θα γίνουν το διήμερο 15-16 Φεβρουαρίου, στις συναντήσεις των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, στις Βρυξέλλες, καθώς κορυφώνονται οι πιέσεις στην Αθήνα για να λάβει πρόσθετα μέτρα «αλά ΔΝΤ».
Η γερμανική κυβέρνηση σε αγαστή συνεργασία με την ΕΚΤ πιέζουν την κυβέρνηση να κάνει ακόμα πιο σκληρό το πρόγραμμα μείωσης του ελλείμματος, με πρόσθετα μέτρα όπως η αύξηση του ΦΠΑ κατά 1-2 ποσοστιαίες μονάδες και επιπλέον περικοπές στις αποδοχές των δημοσίγων υπαλλήλων, προκειμένου να δώσουν, όταν χρειαστεί, οικονομική βοήθεια.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, η ευρωτράπεζα ζήτησε από τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών να αυξήσουν τις απαιτήσεις τους έναντι της Ελλάδας, αλλά οι περισσότεροι φέρεται να αντιτάχθηκαν στο πακέτο σκληρής λιτότητας που προωθεί η ευρωτράπεζα.
Τα μέτρα που φέρεται να προτείνει η ΕΚΤ είναι, μεταξύ άλλων, η αύξηση των φόρων σε προϊόντα πολυτελείας και τα καύσιμα.
Στελέχη της Κομισιόν εκτιμούν ότι με τα μέτρα που έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση, καλύπτεται το 2,75% από το 4% που πρέπει να μειωθεί φέτος το έλλειμμα. Αυτές οι εκτιμήσεις ενισχύονται από το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 2% το 2009 (έναντι προβλέψεων για -1,2%), συνεπώς η κυβερνητική πρόβλεψη για -0,3% φέτος είναι ανέφικτη.
Η βαθύτερη ύφεση θα επηρεάσει τα κρατικά έσοδα, ενώ τα αυστηρά μέτρα λιτότητας πιέζουν περαιτέρω τη ζήτηση, απειλώντας να ρίξουν την οικονομία σε ένα φαύλο κύκλο αναιμικής ανάπτυξης και υψηλής ανεργίας.
Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι «συστάσεις» του προέδρου του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, που διατύπωσε σε συνέντευξή του σε ελβετική εφημερίδα.
«Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση και η Ελλάδα το γνωρίζει. Η Ελλάδα δεν μπορεί να υπολογίζει σε ένα είδος γενναιοδωρίας εκ μέρους του Eurogroup, που δεν θα χρηματοδοτήσει τις αδυναμίες της και γι αυτό θα πρέπει πρώτα να τις θεραπεύσει. Ύστερα μπορεί να υπολογίζει στην αλληλεγγύη μας. Η Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες μας . Χωρίς αυτό δεν μπορούν να δοθούν χρήματα».
» Το ελληνικό σχέδιο πρέπει να φαίνεται αξιόπιστο. Αν οι αγορές αμφισβητήσουν την αξιοπιστία των ελληνικών μέτρων, τότε θα πρέπει να ληφθούν συμπληρωματικά μέτρα. Η ευρωζώνη δεν θα παρέμβει, παρά μόνο όταν γίνει αυτό. Πρόκειται για μία στήριξη υπό όρους» υπογράμμισε.
Ωστόσο, η Αθήνα αντιστέκεται σε αυτές τις ασφυκτικές πιέσεις και ζητεί αναβολή για τα πρόσθετα μέτρα ως τα μέσα Μαρτίου.
«Δεν έχει νόημα να πάμε σε πρόσθετα μέτρα, εώς ότου τουλάχιστον φανούν απαραίτητα» δήλωσε στέλεχος της ελληνικής κυβέρνησης στους Financial Times.
Στελέχη της γερμανικής και της γαλλικής κυβέρνησης δείχνουν διατεθειμένα να περιμένουν μέχρι τα μέσα Μαρτίου, όπως η ΕΚΤ  ζητεί πρόσθετα μέτρα για την αύξηση των φορολογικών εσόδων ή τη μείωση των κρατικών δαπανών.
Πάντως, η υποστήριξη του κ. Τρισέ στην ανακοίνωση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ ίσως σημαίνει ότι έχει βρει τρόπους με τους οποίους, σε μία έκτακτη κατάσταση, θα μπορεί να βοηθηθεί η Ελλάδα χωρίς να χρειαστούν χρήματα μέσ διμερούς δανεισμού.
in.gr
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Σκληρό «παζάρι» στις Βρυξέλλες για τα πρόσθετα μέτρα εν μέσω ασφυκτικής επιτήρησης"