Νέες προοπτικές για την περαιτέρω ανάπτυξη της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας - Ρωσίας ανοίγει η επίσκεψη του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στη Μόσχα και οι συναντήσεις του με τον Πρόεδρο Μενβιέντεφ και τον πρωθυπουργό Πούτιν, όπως προέκυψε από τις δηλώσεις των δύο πρωθυπουργών, μετά τη δίωρη συνάντηση που είχαν στη ρωσική πρωτεύουσα.
Η συνεργασία καλύπτει τον οικονομικό τομέα, τον εμπορικό, τον ενεργειακό και τον πολιτιστικό, για τον οποίο υπεγράφη πρωτόκολλο συνεργασίας για τα έτη 2012-2014.
Ο Γ. Α. Παπανδρέου αναφερόμενος στα οικονομικά ζητήματα τόνισε ότι η οικονομική συνεργασία με τη Ρωσία είναι ιδιαίτερα σημαντική αυτή την περίοδο που η Ελλάδα έχει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Εξ άλλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η Ελλάδα θα βγει από τη δύσκολη αυτή φάση πιο δυνατή κι η κρίση θα δώσει στη χώρα την ευκαιρία να αλλάξει πολλά πράγματα, τα οποία πρέπει να αλλάξει. Εξέφρασε δε την αισιοδοξία του ότι η χώρα θα βγει πιο δυνατή, οικονομικά και πολιτικά.
Επίσης τόνισε ότι ο ελληνικός λαός είναι αποφασισμένος να στηρίξει τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν, για να υπάρξει στην Ελλάδα βιώσιμη οικονομία και δίκαιη κοινωνία.
Η συνεργασία με τη Ρωσία, εξ άλλου, όπως τόνισε ο κ.Παπανδρέου, θα βοηθήσει στην ανάταξη και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η κρίση δεν είναι μόνο ελληνικη ή ευρωπαϊκή, αλλά είναι διεθνής και ότι η Ελλάδα έχει πριν από όλα ευθύνη να κάνει τις αλλαγές στην οικονομία και την κοινωνία.
Αναφέρθηκε δε στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να μειώσει το έλλειμμα κατά 4 μοναδες το 2010 και στη μείωσή του στο 3% το 2013. Γι΄αυτό, τόνισε, και οι συζητήσεις με τη Ρωσία είναι πολύ σημαντικές.
Από την πλευρά του ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναφερόμενος στην οικονομία, τόνισε ότι είναι γνωστές οι δυσκολίες στην ελληνική οικονομία, οι δυσκολίες αυτές δεν είναι κάτι καλό, αλλά εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα τις ξεπεράσει και αναφέρθηκε στο θετικό, όπως είπε, μήνυμα που έδωσαν σήμερα οι υπουργοί Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας- Ρωσίας θα βοηθήσουν τις δύο χώρες να ξεπεράσουν τις οικονομικές τους δυσκολίες.
Ο Ρώσος πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση δεν ξεκίνησε από την Ελλάδα, τη Ρωσία ή την Ευρώπη, αλλά ήρθε από τις Ηνωμένες Πολιτείες που αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα με τις άλλες χώρες, δηλαδή υψηλό έλλειμμα και τεράστιο εξωτερικό χρέος.
Αναφορικά με τον ενεργειακό τομέα, ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως οι δύο αντιπροσωπείες συμφώνησαν να προχωρήσει το συντομότερο ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, λαμβανομένων υπόψη των περιβαλλοντικών ευαισθησιών και πάντα σε συνεργασία με τη Βουλγαρία.
Σχετικά με τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι οι δύο πλευρές είναι έτοιμες να υπογράψουν νομική συμφωνία για την ίδρυση φορέα που θα έχει έδρα στην Αθήνα.
Ο κ. Πούτιν επέμεινε ιδιαίτερα στην υλοποίηση του αγωγού South Stream και άλλων ανάλογων μεγάλων σχεδίων, τα οποία, όπως είπε, θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της οικονομίας.
Ειδικότερα για τον South Stream, ο ρώσος πρωθυπουργός επισήμανε ότι δεν είναι ένα διμερές ελληνορωσικό σχέδιο, αλλά ένα μεγάλο διεθνές σχέδιο, το οποίο υλοποιείται με βάση τις αρχές της αγοράς και δεν έχει κανένα πρόβλημα χρηματοδότησης, ενώ έχει εκφραστεί και ενδιαφέρον από δέκα ευρωπαϊκές χώρες να συμμετέχουν στο έργο.
Οι συζητήσεις αφορούσαν και στην ανάπτυξη του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών, το οποίο μειώθηκε κατά 40% το 2009, λόγω της οικονομικής κρίσης, όπως είπε ο κ. Πούτιν.
Από ελληνικής πλευράς εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για την ανάπτυξη των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων στη Ρωσία, η αγορά της οποίας μπορεί να απορροφήσει μεγάλες ποσότητες.
Για την περαιτέρω ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων συστήθηκε κοινή διϋπουργική επιτροπή, η οποία συνεδρίασε για πρώτη φορά σήμερα και θα επαναλάβει τη συνεδρίασή της τους επόμενους μήνες και πάλι στη Μόσχα.
Ο Ρώσος πρωθυπουργός έκανε λόγο για συνεργασία στον τομέα της ηλιακής ενέργειας, του φυσικού αερίου και του πετρελαίου και η ελληνική πλευρά για την ανάπτυξη των σχέσεων στον τουριστικό τομέα, καθώς και στις μεταφορές.
Για τη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα και τον τομέα των μεταφορών, ο κ. Πούτιν τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει σημαντικός ενεργειακός και διαμετακομιστικός κόμβος στην Ευρώπη και μπορεί εκεί να προσελκύσει επενδύσεις, οι οποίες θα ενισχύσουν το ειδικό βάρος της Ελλάδας στην Ευρώπη.
Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν και θέματα διμερούς πολιτικής συνεργασίας και ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι δύο χώρες έχουν κοινές αντιλήψεις στις πολιτικές για την ευρύτερη περιοχή.
Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα στον τομέα των διεθνών σχέσεων έχει συμβάλει ιδιαίτερα στην υιοθέτηση ενός διαλόγου για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, στην οποία, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η Ρωσία είναι αναπόσπαστο μέλος.
Αναφέρθηκε ακόμη στη συνεργασία των δύο χωρών στην περιοχή των Βαλκανίων και ευχαρίστησε τη ρωσική πλευρά για την επίμονη , δίκαιη και σταθερή θέση της στο Κυπριακό.
Συζητήθηκε επίσης η μεταφορά τεχνογνωσίας από την Ελλάδα στο θέμα της διοργάνωσης των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων το 2014 στο Σότσι της Ρωσίας και για την ολυμπιακή εκεχειρία.
Υποδεχόμενος τον Έλληνα ομόλογό του, ο κ. Πούτιν σημείωσε ότι υπολογίζει πως η νέα ελληνική κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου θα υποστηρίξει όλα τα καλά που δημιουργήθηκαν την προηγούμενη περίοδο στις σχέσεις των δύο χωρών. Διαβεβαίωσε μάλιστα τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι η ρωσική πλευρά, με την ευκαιρία της επίσκεψης του κ. Παπανδρέου, θα κάνει ότι είναι δυνατό για να δώσει μια νέα ώθηση στις διμερείς σχέσεις.
Απαντώντας ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας εκτείνονται σε βάθος χρόνου, είναι σχέσεις παράδοσης και πολιτισμού, αλλά έχουν αναπτυχθεί και οι σχέσεις στον πολιτικό και οικονομικό τομέα.
Η στρατηγική συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, πρέπει να γίνει πιο πρακτική, ουσιαστική και αποτελεσματική.
Νωρίτερα, ο κ. Γ. Παπανδρέου είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Ντιμίτρι Μεντβέντεφ.
Υποδεχόμενος τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο κ. Μεντβέντεφ εξέφρασε την ευχή να υπάρξει πιο στενή συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας στη διάρκεια της πρωθυπουργίας του κ. Παπανδρέου.
Απαντώντας ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι δικός του στόχος είναι η περαιτέρω διεύρυνση των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών και της ελληνορωσικής συνεργασίας.
Ο κ. Μεντβέντεφ δήλωσε ότι είπε στον κ. Παπανδρέου να απευθυνθεί για βοήθεια στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα.
Γ. Παπανδρέου: Εξεταστική επιτροπή για την οικονομία
Υπάρχει θέμα σύστασης εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε συζήτηση που είχε στη Μόσχα με τα μέλη της ελληνικής δημοσιογραφικής αποστολής.
Σχετικά εξάλλου με τη συζήτηση που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, με αφορμή τηλεγραφήματα ξένων πρακτορείων, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι με τον Ρώσο πρόεδρο είχαν μια μεγάλη συζήτηση για την οικονομική κρίση στη διάρκεια της οποίας ανέφερε στον κ. Μεντβέντεφ ότι η Ελλάδα έχει ως πρώτη επιλογή την Ευρωζώνη. Αν δεν ανήκε στη ζώνη του ευρώ, ενδεχομένως να εξέταζε άλλες λύσεις. Και ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι πρέπει να αξιολογήσει όλες τις δυνατότητες που έχει στη διάθεσή του προκειμένου να λυθούν τα οικονομικά προβλήματα της χώρας.
Αναφορικά με το θέμα του αγωγού Μπουργκάς -Αλεξανδρούπολης ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το θέμα αυτό το συζήτησε σε όλες τις συναντήσεις που είχε στη Ρωσία βρίσκοντας θετική ανταπόκριση. Απαντώντας μάλιστα σε σχετική ερώτηση είπε ότι δεν του δόθηκε η εντύπωση υποχώρησης του ρωσικού ενδιαφέροντος ύστερα από το αποτέλεσμα των ουκρανικών εκλογών. Αντίθετα, όπως είπε αυτό που κατάλαβε ήταν ότι το θέμα παραμένει σημαντικό για τη Ρωσία. Σχετικά με τον αγωγό φυσικού αερίου Σάουθ Στρίμ είπε ότι η Ελλάδα είναι ήδη έτοιμη να υπογράψει τη συμφωνία με τη Ρωσία. Επίσης ανέφερε ότι δεν τίθεται θέμα αναθεώρησης της σύμβασης για την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη.
Εξάλλου ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης όταν ρωτήθηκε αν η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ζητήσει εξηγήσεις από την Ελλάδα για το θέμα της "Goldman Sachs" σχετικά με το "μαγείρεμα" οικονομικών στοιχείων το 2001 απάντησε κατηγορηματικά όχι.
*** Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου είχε συνομιλία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μ.Νετανιάχου, καθώς οι δύο άνδρες συνέπεσαν για το δείπνο τους σε κεντρικό εστιατόριο της Μόσχας.
Συνέντευξη Γ. Παπανδρέου στο CNN
Η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της τόνισε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN. Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας δεν είναι το δημοσιονομικό έλλειμμα, αλλά το «έλλειμμα αξιοπιστίας», υπογραμμίζοντας ότι «πρωταρχικός στόχος της νέας κυβέρνησης είναι να διορθώσει εγγενή προβλήματα της Ελλάδας, όπως η διαφθορά και η έλλειψη διαφάνειας».
Η κρίση της ελληνικής οικονομίας και ο αντίκτυπός της στην ευρωζώνη συνολικά αποτέλεσε το θέμα ημίωρης μεσημεριανής εκπομπής της επικεφαλής διεθνών θεμάτων του τηλεοπτικού δικτύου CNN, Κριστιάν Αμανπούρ, με βασικό προσκεκλημένο, σε ζωντανή σύνδεση από τη Μόσχα, τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και με τη συμμετοχή επιφανών οικονομολόγων, του καθηγητή Nouriel Roubini, ο οποίος φιλοξενείτο στο στούντιο και του ιδρυτικού μέλους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Otmar Issing, σε ζωντανή σύνδεση από τη Γερμανία.
Τα βασικά ερωτήματα που έθεσε η γνωστή δημοσιογράφος στον πρωθυπουργό αφορούσαν τη δυνατότητα της Ελλάδας και την «πολιτική βούληση» της νέας κυβέρνησης να εφαρμόσει τα οδυνηρά, όπως χαρακτηρίστηκαν, μέτρα που απαιτούνται για την υπέρβαση της κρίσης, το τι αναμένει η Ελλάδα από τους εταίρους της στην Ε.Ε., αλλά και το πώς ήταν δυνατό σε μια ευρωπαϊκή χώρα να συνεχίζεται επί χρόνια η χρήση της «δημιουργικής λογιστικής» στην παρουσίαση οικονομικών στοιχείων.
Απαντώντας στα ερωτήματα, ο κ. Παπανδρέου, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 4% φέτος και στη συνέχεια 3% το 2011 και 3% το 2012, καθώς και στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί για την υλοποίηση των δεσμεύσεων αυτών, επαναλαμβάνοντας ότι «η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει από τους εταίρους της στην Ε.Ε. οικονομική ενίσχυση παρά μόνο πολιτική στήριξη, χρόνο ώστε να εφαρμόσει το πρόγραμμά της και τη δυνατότητα να δανείζεται με όρους ανάλογους που ισχύουν για άλλες χώρες».
Επίσης, χαρακτήρισε ως «σταθμό» την απόφαση της Ε.Ε. στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας, η οποία και επιβεβαιώνει την αλληλεγγύη που υπάρχει στους κόλπους της Ε.Ε.
Ερωτηθείς για το λόγο που διατηρεί ταυτόχρονα και το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Εξωτερικών «τη στιγμή που πολλοί υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε να μένει στη χώρα και να προσπαθεί να αντιμετωπίσει το ζήτημα της οικονομικής κρίσης», όπως υποστήριξε η δημοσιογράφος, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι αφενός υπάρχει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και αφετέρου μέσω των επαφών του με ηγέτες του κόσμου ενισχύει την προσπάθεια αποκατάστασης της εικόνας μιας αξιόπιστης Ελλάδας ανά τον κόσμο.
Οι δύο οικονομολόγοι κ.κ. Roubini και Issing σχολιάζοντας την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, αλλά και τις προοπτικές της Ευρωζώνης, τόνισαν την κρισιμότητα της ύπαρξης πολιτικής βούλησης για την εφαρμογή των απαιτούμενων διαρθρωτικών αλλαγών και αναφέρθηκαν στο ουσιαστικότερο πρόβλημα της έλλειψης ανταγωνιστικότητας, όχι μόνο της ελληνικής οικονομίας αλλά και πολλών άλλων ευρωπαϊκών οικονομιών, εκφράζοντας την στήριξή τους στο εγχείρημα του ευρώ.
ana-mpa.gr
Η συνεργασία καλύπτει τον οικονομικό τομέα, τον εμπορικό, τον ενεργειακό και τον πολιτιστικό, για τον οποίο υπεγράφη πρωτόκολλο συνεργασίας για τα έτη 2012-2014.
Ο Γ. Α. Παπανδρέου αναφερόμενος στα οικονομικά ζητήματα τόνισε ότι η οικονομική συνεργασία με τη Ρωσία είναι ιδιαίτερα σημαντική αυτή την περίοδο που η Ελλάδα έχει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Εξ άλλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η Ελλάδα θα βγει από τη δύσκολη αυτή φάση πιο δυνατή κι η κρίση θα δώσει στη χώρα την ευκαιρία να αλλάξει πολλά πράγματα, τα οποία πρέπει να αλλάξει. Εξέφρασε δε την αισιοδοξία του ότι η χώρα θα βγει πιο δυνατή, οικονομικά και πολιτικά.
Επίσης τόνισε ότι ο ελληνικός λαός είναι αποφασισμένος να στηρίξει τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν, για να υπάρξει στην Ελλάδα βιώσιμη οικονομία και δίκαιη κοινωνία.
Η συνεργασία με τη Ρωσία, εξ άλλου, όπως τόνισε ο κ.Παπανδρέου, θα βοηθήσει στην ανάταξη και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η κρίση δεν είναι μόνο ελληνικη ή ευρωπαϊκή, αλλά είναι διεθνής και ότι η Ελλάδα έχει πριν από όλα ευθύνη να κάνει τις αλλαγές στην οικονομία και την κοινωνία.
Αναφέρθηκε δε στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να μειώσει το έλλειμμα κατά 4 μοναδες το 2010 και στη μείωσή του στο 3% το 2013. Γι΄αυτό, τόνισε, και οι συζητήσεις με τη Ρωσία είναι πολύ σημαντικές.
Από την πλευρά του ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναφερόμενος στην οικονομία, τόνισε ότι είναι γνωστές οι δυσκολίες στην ελληνική οικονομία, οι δυσκολίες αυτές δεν είναι κάτι καλό, αλλά εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα τις ξεπεράσει και αναφέρθηκε στο θετικό, όπως είπε, μήνυμα που έδωσαν σήμερα οι υπουργοί Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας- Ρωσίας θα βοηθήσουν τις δύο χώρες να ξεπεράσουν τις οικονομικές τους δυσκολίες.
Ο Ρώσος πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση δεν ξεκίνησε από την Ελλάδα, τη Ρωσία ή την Ευρώπη, αλλά ήρθε από τις Ηνωμένες Πολιτείες που αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα με τις άλλες χώρες, δηλαδή υψηλό έλλειμμα και τεράστιο εξωτερικό χρέος.
Αναφορικά με τον ενεργειακό τομέα, ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως οι δύο αντιπροσωπείες συμφώνησαν να προχωρήσει το συντομότερο ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, λαμβανομένων υπόψη των περιβαλλοντικών ευαισθησιών και πάντα σε συνεργασία με τη Βουλγαρία.
Σχετικά με τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι οι δύο πλευρές είναι έτοιμες να υπογράψουν νομική συμφωνία για την ίδρυση φορέα που θα έχει έδρα στην Αθήνα.
Ο κ. Πούτιν επέμεινε ιδιαίτερα στην υλοποίηση του αγωγού South Stream και άλλων ανάλογων μεγάλων σχεδίων, τα οποία, όπως είπε, θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της οικονομίας.
Ειδικότερα για τον South Stream, ο ρώσος πρωθυπουργός επισήμανε ότι δεν είναι ένα διμερές ελληνορωσικό σχέδιο, αλλά ένα μεγάλο διεθνές σχέδιο, το οποίο υλοποιείται με βάση τις αρχές της αγοράς και δεν έχει κανένα πρόβλημα χρηματοδότησης, ενώ έχει εκφραστεί και ενδιαφέρον από δέκα ευρωπαϊκές χώρες να συμμετέχουν στο έργο.
Οι συζητήσεις αφορούσαν και στην ανάπτυξη του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών, το οποίο μειώθηκε κατά 40% το 2009, λόγω της οικονομικής κρίσης, όπως είπε ο κ. Πούτιν.
Από ελληνικής πλευράς εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για την ανάπτυξη των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων στη Ρωσία, η αγορά της οποίας μπορεί να απορροφήσει μεγάλες ποσότητες.
Για την περαιτέρω ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων συστήθηκε κοινή διϋπουργική επιτροπή, η οποία συνεδρίασε για πρώτη φορά σήμερα και θα επαναλάβει τη συνεδρίασή της τους επόμενους μήνες και πάλι στη Μόσχα.
Ο Ρώσος πρωθυπουργός έκανε λόγο για συνεργασία στον τομέα της ηλιακής ενέργειας, του φυσικού αερίου και του πετρελαίου και η ελληνική πλευρά για την ανάπτυξη των σχέσεων στον τουριστικό τομέα, καθώς και στις μεταφορές.
Για τη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα και τον τομέα των μεταφορών, ο κ. Πούτιν τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει σημαντικός ενεργειακός και διαμετακομιστικός κόμβος στην Ευρώπη και μπορεί εκεί να προσελκύσει επενδύσεις, οι οποίες θα ενισχύσουν το ειδικό βάρος της Ελλάδας στην Ευρώπη.
Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν και θέματα διμερούς πολιτικής συνεργασίας και ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι δύο χώρες έχουν κοινές αντιλήψεις στις πολιτικές για την ευρύτερη περιοχή.
Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα στον τομέα των διεθνών σχέσεων έχει συμβάλει ιδιαίτερα στην υιοθέτηση ενός διαλόγου για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, στην οποία, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η Ρωσία είναι αναπόσπαστο μέλος.
Αναφέρθηκε ακόμη στη συνεργασία των δύο χωρών στην περιοχή των Βαλκανίων και ευχαρίστησε τη ρωσική πλευρά για την επίμονη , δίκαιη και σταθερή θέση της στο Κυπριακό.
Συζητήθηκε επίσης η μεταφορά τεχνογνωσίας από την Ελλάδα στο θέμα της διοργάνωσης των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων το 2014 στο Σότσι της Ρωσίας και για την ολυμπιακή εκεχειρία.
Υποδεχόμενος τον Έλληνα ομόλογό του, ο κ. Πούτιν σημείωσε ότι υπολογίζει πως η νέα ελληνική κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου θα υποστηρίξει όλα τα καλά που δημιουργήθηκαν την προηγούμενη περίοδο στις σχέσεις των δύο χωρών. Διαβεβαίωσε μάλιστα τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι η ρωσική πλευρά, με την ευκαιρία της επίσκεψης του κ. Παπανδρέου, θα κάνει ότι είναι δυνατό για να δώσει μια νέα ώθηση στις διμερείς σχέσεις.
Απαντώντας ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας εκτείνονται σε βάθος χρόνου, είναι σχέσεις παράδοσης και πολιτισμού, αλλά έχουν αναπτυχθεί και οι σχέσεις στον πολιτικό και οικονομικό τομέα.
Η στρατηγική συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, πρέπει να γίνει πιο πρακτική, ουσιαστική και αποτελεσματική.
Νωρίτερα, ο κ. Γ. Παπανδρέου είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Ντιμίτρι Μεντβέντεφ.
Υποδεχόμενος τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο κ. Μεντβέντεφ εξέφρασε την ευχή να υπάρξει πιο στενή συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας στη διάρκεια της πρωθυπουργίας του κ. Παπανδρέου.
Απαντώντας ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι δικός του στόχος είναι η περαιτέρω διεύρυνση των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών και της ελληνορωσικής συνεργασίας.
Ο κ. Μεντβέντεφ δήλωσε ότι είπε στον κ. Παπανδρέου να απευθυνθεί για βοήθεια στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα.
Γ. Παπανδρέου: Εξεταστική επιτροπή για την οικονομία
Υπάρχει θέμα σύστασης εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε συζήτηση που είχε στη Μόσχα με τα μέλη της ελληνικής δημοσιογραφικής αποστολής.
Σχετικά εξάλλου με τη συζήτηση που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, με αφορμή τηλεγραφήματα ξένων πρακτορείων, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι με τον Ρώσο πρόεδρο είχαν μια μεγάλη συζήτηση για την οικονομική κρίση στη διάρκεια της οποίας ανέφερε στον κ. Μεντβέντεφ ότι η Ελλάδα έχει ως πρώτη επιλογή την Ευρωζώνη. Αν δεν ανήκε στη ζώνη του ευρώ, ενδεχομένως να εξέταζε άλλες λύσεις. Και ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι πρέπει να αξιολογήσει όλες τις δυνατότητες που έχει στη διάθεσή του προκειμένου να λυθούν τα οικονομικά προβλήματα της χώρας.
Αναφορικά με το θέμα του αγωγού Μπουργκάς -Αλεξανδρούπολης ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το θέμα αυτό το συζήτησε σε όλες τις συναντήσεις που είχε στη Ρωσία βρίσκοντας θετική ανταπόκριση. Απαντώντας μάλιστα σε σχετική ερώτηση είπε ότι δεν του δόθηκε η εντύπωση υποχώρησης του ρωσικού ενδιαφέροντος ύστερα από το αποτέλεσμα των ουκρανικών εκλογών. Αντίθετα, όπως είπε αυτό που κατάλαβε ήταν ότι το θέμα παραμένει σημαντικό για τη Ρωσία. Σχετικά με τον αγωγό φυσικού αερίου Σάουθ Στρίμ είπε ότι η Ελλάδα είναι ήδη έτοιμη να υπογράψει τη συμφωνία με τη Ρωσία. Επίσης ανέφερε ότι δεν τίθεται θέμα αναθεώρησης της σύμβασης για την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη.
Εξάλλου ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης όταν ρωτήθηκε αν η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ζητήσει εξηγήσεις από την Ελλάδα για το θέμα της "Goldman Sachs" σχετικά με το "μαγείρεμα" οικονομικών στοιχείων το 2001 απάντησε κατηγορηματικά όχι.
*** Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου είχε συνομιλία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μ.Νετανιάχου, καθώς οι δύο άνδρες συνέπεσαν για το δείπνο τους σε κεντρικό εστιατόριο της Μόσχας.
Συνέντευξη Γ. Παπανδρέου στο CNN
Η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της τόνισε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN. Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας δεν είναι το δημοσιονομικό έλλειμμα, αλλά το «έλλειμμα αξιοπιστίας», υπογραμμίζοντας ότι «πρωταρχικός στόχος της νέας κυβέρνησης είναι να διορθώσει εγγενή προβλήματα της Ελλάδας, όπως η διαφθορά και η έλλειψη διαφάνειας».
Η κρίση της ελληνικής οικονομίας και ο αντίκτυπός της στην ευρωζώνη συνολικά αποτέλεσε το θέμα ημίωρης μεσημεριανής εκπομπής της επικεφαλής διεθνών θεμάτων του τηλεοπτικού δικτύου CNN, Κριστιάν Αμανπούρ, με βασικό προσκεκλημένο, σε ζωντανή σύνδεση από τη Μόσχα, τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και με τη συμμετοχή επιφανών οικονομολόγων, του καθηγητή Nouriel Roubini, ο οποίος φιλοξενείτο στο στούντιο και του ιδρυτικού μέλους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Otmar Issing, σε ζωντανή σύνδεση από τη Γερμανία.
Τα βασικά ερωτήματα που έθεσε η γνωστή δημοσιογράφος στον πρωθυπουργό αφορούσαν τη δυνατότητα της Ελλάδας και την «πολιτική βούληση» της νέας κυβέρνησης να εφαρμόσει τα οδυνηρά, όπως χαρακτηρίστηκαν, μέτρα που απαιτούνται για την υπέρβαση της κρίσης, το τι αναμένει η Ελλάδα από τους εταίρους της στην Ε.Ε., αλλά και το πώς ήταν δυνατό σε μια ευρωπαϊκή χώρα να συνεχίζεται επί χρόνια η χρήση της «δημιουργικής λογιστικής» στην παρουσίαση οικονομικών στοιχείων.
Απαντώντας στα ερωτήματα, ο κ. Παπανδρέου, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 4% φέτος και στη συνέχεια 3% το 2011 και 3% το 2012, καθώς και στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί για την υλοποίηση των δεσμεύσεων αυτών, επαναλαμβάνοντας ότι «η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει από τους εταίρους της στην Ε.Ε. οικονομική ενίσχυση παρά μόνο πολιτική στήριξη, χρόνο ώστε να εφαρμόσει το πρόγραμμά της και τη δυνατότητα να δανείζεται με όρους ανάλογους που ισχύουν για άλλες χώρες».
Επίσης, χαρακτήρισε ως «σταθμό» την απόφαση της Ε.Ε. στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας, η οποία και επιβεβαιώνει την αλληλεγγύη που υπάρχει στους κόλπους της Ε.Ε.
Ερωτηθείς για το λόγο που διατηρεί ταυτόχρονα και το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Εξωτερικών «τη στιγμή που πολλοί υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε να μένει στη χώρα και να προσπαθεί να αντιμετωπίσει το ζήτημα της οικονομικής κρίσης», όπως υποστήριξε η δημοσιογράφος, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι αφενός υπάρχει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και αφετέρου μέσω των επαφών του με ηγέτες του κόσμου ενισχύει την προσπάθεια αποκατάστασης της εικόνας μιας αξιόπιστης Ελλάδας ανά τον κόσμο.
Οι δύο οικονομολόγοι κ.κ. Roubini και Issing σχολιάζοντας την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, αλλά και τις προοπτικές της Ευρωζώνης, τόνισαν την κρισιμότητα της ύπαρξης πολιτικής βούλησης για την εφαρμογή των απαιτούμενων διαρθρωτικών αλλαγών και αναφέρθηκαν στο ουσιαστικότερο πρόβλημα της έλλειψης ανταγωνιστικότητας, όχι μόνο της ελληνικής οικονομίας αλλά και πολλών άλλων ευρωπαϊκών οικονομιών, εκφράζοντας την στήριξή τους στο εγχείρημα του ευρώ.
ana-mpa.gr
0 Response to "Η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της"