Ίσθμια

Αγώνες προς τιμήν του Ποσειδώνα, που διεξάγονταν στο ιερό του στην Ισθμία κάθε δύο χρόνια, την άνοιξη, για τρεις μέρες. Στο πλαίσιο της άποψης ότι η ίδρυση των πανελλήνιων αγώνων ανάγεται σε ταφικούς αγώνες, τα Ίσθμια έχουν συνδεθεί με το θάνατο του Μελικέρτη, που πνίγηκε στη θάλασσα μαζί με τη μητέρα του Ινώ, και απαντά και με το όνομα "Παλαίμων". Κατά το πρώτο ήμισυ του 6ου αιώνα π.Χ., οι Κορίνθιοι πρόσθεσαν γυμνικούς και ιππικούς αγώνες στους εορτασμούς που γίνονταν από τον 7ο κιόλας αιώνα στην Ισθμία. Οι αγώνες συνεχίστηκαν καθόλη τη διάρκεια της Ρωμαϊκής εποχής υπό τον έλεγχο της Κορίνθου, εκτός από την περίοδο 146-44 π.Χ., όταν η Κόρινθος έχασε τα πολιτικά δικαιώματά της και την ευθύνη των αγώνων ανέλαβε η Σικυώνα. Τα Ίσθμια ξεκινούσαν μετά την προσφορά θυσίας στον Ποσειδώνα και γεύματος στους πιστούς. Οι αθλητικοί αγώνες διεξάγονταν στο στίβο και οι μουσικοί στο θέατρο. Στους νικητές δινόταν αρχικά ένα στεφάνι από πεύκο και από τις αρχές του 5ου αι. π.Χ. από αγριοσέλινο (γρίηλον), ενώ στους Ρωμαϊκούς χρόνους και από τα δύο.


Ηραίον Περαχώρας - Από άρθρο στην Καθημερινή

Προ ολίγων ημερών στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του κ. Αλέξανδρου Μάντη, αφιερωμένο στον μεγάλο αρχαιολόγο Η. Payne, ο οποίος διεξήγαγε το 1930-’33, ως αρχηγός της Αγγλικής Αρχαιολογικής Σχολής, τις ανασκαφές στο Ηραίον Περαχώρας - Λουτρακίου.

Πιστεύω ότι πάρα πολλοί θα έχουν επισκεφθεί το άκρο αυτό της χερσονήσου της Αρχαίας Περαίας, σημερινής Περαχώρας, που το όνομά του το χρωστάει στο ότι ο τόπος αυτός ήταν αφιερωμένος στη Θεά Ακραία Ηρα.

Θα έχουν, επίσης, θαυμάσει το καταπληκτικό ηλιοβασίλεμα, αντάξιο εκείνου της Καλντέρας στη Σαντορίνη. Χωρίς να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες για την αρχαία αυτή τοποθεσία, θα ήθελα να τονίσω ότι ο τόπος αυτός έχει σχέση με τη δραστηριότητα της τραγικής Μήδειας, παρουσιάζοντας μιαν άλλη εκδοχή για τον θάνατο των παιδιών της. Εκεί, στο Ηραίον, έφθασε η μυθική Μήδεια και αφού πρώτα εμπιστεύτηκε τα παιδιά της στην προστασία του ιερού της Ακραίας Ηρας, ξεκίνησε και σκότωσε ανέντιμα την ερωμένη του Ιάσονα, Γλαύκη, κόρη του βασιλιά της Κορίνθου Κρέοντα.

Οι Κορίνθιοι, οδηγημένοι από τη θεά Δίκη, βρήκαν τα παιδιά της και τα έσφαξαν πάνω στον βωμό της, αποδίδοντας τον φόνο στην ίδια τη μάνα τους. Το μαντείο φανέρωσε την οργή της Θεάς Ηρας για το έγκλημα μέσα στο ιερό της και πως για να σταματήσει η επιδημία θα έπρεπε οι Κορίνθιοι να καθιερώσουν ειδικές γιορτές πένθους και εξιλέωσης για την Ακραία Ηρα και για τα παιδιά της Μήδειας (Ι. Κακριδής - Ελληνική Μυθολογία - Εκδοτική Αθηνών 1986).



Εγώ τα είχα πει να μαζευτούν κάποιοι, αλλά μάταια ...


Ευχήνορας

You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Μια προσφορά του Ευχήνορα για τους ανιστόρητους"