«Μάχη» κατά της διαφθοράς

24.2.10 Αναρτήθηκε από diogenis
Στα νομικά «όπλα» που επιστρατεύει η κυβέρνηση, πέρα από την αύξηση ποινών και προστίμων, συγκαταλέγονται:
1) η δήμευση περιουσιακών στοιχείων που αποκρύπτονται από τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» ή προκύπτουν από πράξεις διαφθοράς,
2) η στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και η έκπτωση από το αξίωμά τους για όσους αξιωματούχους μετέχουν σε offshore εταιρείες και για τους υπαλλήλους που καταδικάζονται για διαφθορά,
3) η θεσμοθέτηση μέτρων επιείκειας για όσους βοηθούν στην αποκάλυψη φαινομένων διαφθοράς που μπορούν να μείνουν ατιμώρητοι ή να πετύχουν χαμηλότερες ποινές. Η ρύθμιση μπορεί να εφαρμοστεί και σε εκκρεμή σκάνδαλα (π.χ. Siemens, Βατοπέδι, δομημένα ομόλογα κ.λπ.).

«Μάχη» κατά της διαφθοράς
Με τα νέα νομοθετικά μέτρα θα χάνουν το αξίωμά τους κυβερνητικά στελέχη, βουλευτές, εκπρόσωποι ΟΤΑ, δικαστικοί που μετέχουν οι ίδιοι (ή με στενά συγγενικά πρόσωπα) σε offshore εταιρείες, ενώ στο ίδιο αποτέλεσμα μπορεί να οδηγήσει η απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων (ή η ανακριβής δήλωση «πόθεν έσχες»), αφού προβλέπονται πλέον κακουργηματικές ποινές, στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και δήμευση περιουσιακών στοιχείων.
Ωστόσο, η δήμευση, η έκπτωση και η στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων επεκτείνονται και σε κάθε κρατικό υπάλληλο και λειτουργό που εμπλέκεται σε διαφθορά, ενώ πολύ αυστηρότερες γίνονται οι ποινές για εφοριακούς, τελωνειακούς που προσδιορίζουν μικρότερους φόρους και τέλη, μειώνοντας την κρατική περιουσία.

Η δυνατότητα απαλλαγής υπαλλήλων ή ιδιωτών που αποκαλύπτουν κυκλώματα διαφθοράς, καταγγέλλουν υπουργούς κ.λπ. πυροδότησε συζητήσεις ότι μπορεί να εμφανιστεί ο Μ. Χριστοφοράκος και να καταγγείλει πολιτικά πρόσωπα, επιτυγχάνοντας πάντως τη μείωση της ποινής του (και όχι πλήρη απαλλαγή), αφού οι ποινικές του ευθύνες έχουν πλέον παραγραφεί.

Ο υπ. Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν νομοθετεί με βάση την τρέχουσα συγκυρία, αλλά θεσπίζει κανόνες, κατάλληλους για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και τη θωράκιση της διαφάνειας.

Παράλληλα, η κυβέρνηση εξετάζει βελτίωση του νομικού πλαισίου για την ευθύνη των υπουργών, με την πρόβλεψη ότι θα κληρώνεται εισαγγελέας που θα διενεργεί προανακριτικές έρευνες πριν να αποφανθεί η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την παραπομπή ή μη του πολιτικού προσώπου. Επίσης, η κυβέρνηση μελετά να αυξήσει το χρηματικό όριο των 73.000 ευρώ (που ισχύει από το 1996), πέρα από το οποίο αντιμετωπίζεται ένα αδίκημα ως κακούργημα.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, που ανέλυσαν χθες ο Χ. Καστανίδης, ο υφυπουργός Απ. Κατσιφάρας και ο γ.γ. Γ. Δημήτραινας και το οποίο δίνεται σε κόμματα, φορείς κ.λπ. για δημόσια διαβούλευση, προβλέπονται:

Οι ποινές
Η δήμευση και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων θα είναι υποχρεωτική για κάθε πράξη διαφθοράς υπαλλήλου - κρατικού λειτουργού, ενώ διευρύνεται σε διάφορα αδικήματα πέραν της δωροδοκίας (απιστία, υπεξαίρεση, κατάχρηση εξουσίας, παράβαση καθήκοντος). Οι εφοριακοί ή τελωνειακοί που προσδιορίζουν μικρότερους φόρους και τέλη, εφόσον η ζημιά του Δημοσίου είναι μεγαλύτερη των 15.000 ευρώ θα διώκονται για κακούργημα. Οι διατάξεις για δήμευση, στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, μέτρα επιείκειας επεκτείνονται και στην περίπτωση δωροδοκίας βουλευτών, εκπροσώπων ΟΤΑ.
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "«Μάχη» κατά της διαφθοράς"