Συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Αμυνας Πάνου Μπεγλίτη
ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ «ΝΕΤ 105.8»
ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ Π. ΣΑΡΑΝΤΗ – Π. ΤΣΙΟΥΤΣΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην τηλεφωνική γραμμή ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής άμυνας ο κ. Πάνος Μπεγλίτης. Καλή σας ημέρα κ. Μπεγλίτη.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Καλημέρα κ. Σαράντη. Καλημέρα κ. Τσιούτσια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ας ξεκινήσουμε από τα χθεσινά εκεί στις Βρυξέλλες, μια κρίσιμη και σημαντική απόφαση. Τώρα έτσι όπως τα βλέπετε κ. Μπεγλίτη και με το χέρι στην καρδιά αυτή η εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι προς όφελός μας ή όχι;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κατ’ αρχήν να πω ως γενική παρατήρηση, ότι η χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Συνόδου Κορυφής, είναι μια πολύ σημαντική πολιτικά, οικονομικά και στρατηγικά απόφαση όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την νομισματική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ευρωζώνης.
Είναι μια απόφαση που ουσιαστικά ενσωματώνει πολλά από τα στοιχεία και από τις θέσεις, που η Ελλάδα και η Κυβέρνησή μας την τελευταία περίοδο είχε αναδείξει, όχι μόνο για την χρηματοπιστωτική επιβίωση της χώρας μας, αλλά κυρίως για την επιβίωση και τη σταθερότητα της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πέρα από τα οφέλη που θα έχει για την Ελλάδα, θα είναι ένα σημαντικό όφελος, ένα σημαντικό στάδιο στην ίδια την πορεία και την προοπτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ έτσι δυο απλά ερωτήματα που μου βάλανε οι φίλοι χθες, οι οποίοι δεν μπορούσαν να τα καταλάβουν. Μου λένε, Τάκη τα παρακολουθούμε, δεν μπορούμε να τα καταλάβουμε και καλά, μας σώνει αυτή η απόφαση; Ένα το ερώτημα. Και δεύτερον, εάν μας σώνει, με τι κόστος;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κατ’ αρχήν είναι πολύ σημαντικό πολιτικά και στρατηγικά ως μήνυμα προς τις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται αλληλέγγυα προς την Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα λειτουργήσει την επόμενη περίοδο και θα χειριστεί τη χρηματοπιστωτική της σταθερότητα με κοινούς όρους, με όρους αλληλεγγύης προς όλους, όχι μόνο προς την Ελλάδα κι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα ως ανάχωμα και ανάσχεση των επιθετικών διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών.
Το κόστος θα ήταν πολύ μεγαλύτερο εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση, σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία, εμφανιζόταν προς τα έξω, προς το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα κατακερματισμένη, χωρίς ενιαία θέση. Κι αυτή η ενιαία θέση είναι μια στέρεα βάση, ένα ισχυρό όπως είπα ανάχωμα, έναντι των πάντων.
Το κόστος από την άλλη πλευρά, ασφαλώς είναι πολύ μικρότερο, απ’αυτό που θα ήταν αν η Γερμανία και η Καγκελάριος Μέρκελ ενσωμάτωνε την τεχνογνωσία ή ακόμα περισσότερο τη λειτουργία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο εσωτερικό της Ευρωζώνης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα άπαξ λέει και χρειαστεί να πάρουμε αυτό το δάνειο οι όροι είναι πάρα πολύ αυστηροί. Τι σημαίνει αυτό;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Οι όροι δεν θα είναι αυστηρότεροι απ’ αυτούς που εμείς έχουμε ενσωματώσει στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Είναι το ίδιο το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θα καθοδηγήσει την πορεία της χώρας την επόμενη περίοδο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Μπεγλίτη, το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης το αλλάξατε αμέσως μετά πόσες φορές.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Δεν έγιναν μεγάλες αλλαγές, σε σχέση με αυτό που είχαμε αποφασίσει και είχαμε διαμορφώσει ως Κυβέρνηση. Είναι σκληρό Πρόγραμμα Σταθερότητας. Το αντιλαμβανόμαστε. Ήταν όμως αναγκαίο για να μπορέσουμε να επιτύχουμε τη δημοσιονομική εξυγίανση και σταθερότητα στη χώρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να περιμένει ο κόσμος κάτι ακόμα, ότι θα παρθούν και άλλα μέτρα τέλος πάντων;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ο κόσμος θα πρέπει να περιμένει, και σ’ αυτό είμαστε ειλικρινείς, μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στο κράτος, στο οικονομικό μας σύστημα, στις σχέσεις του κράτους με την οικονομία και με την κοινωνία, που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ομαλή υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας, αλλά κυρίως για να βγούμε απ’ αυτή τη δομική, τη διαρθρωτική κρίση που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας.
Εκεί πρέπει να ρίξουμε όλο το βάρος την επόμενη περίοδο, στην επιτυχή υλοποίηση όλων των στόχων, που βάζει το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Γιατί το Πρόγραμμα Σταθερότητας δεν είναι απλά και μόνο δημοσιονομικού χαρακτήρα, έχει ευρύτερους στόχους αλλαγών στις δομές της οικονομίας και του κράτους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Για να καταλάβω κάτι κ. Μπεγλίτη. Καταλαβαίνουμε το σκέλος ότι δεν βρίσκουμε λεφτά απέξω, δεν μας δανείζουν, άρα προσφεύγουμε σ’ αυτό το Ταμείο, το οποίο είναι ο συνδυασμός Ευρώπη και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αυτό είναι κατανοητό.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Εάν χρειαστεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εάν χρειαστεί, αυτό λέω. Δεν μας δανείζουν, το ένα ενδεχόμενο είναι αυτό. Στο εάν χρειαστεί είναι το ενδεχόμενο το ότι βγαίνουμε στις αγορές και βρίσκουμε επιτόκια 7% και 8%;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Όχι. Η θετική αυτή χθεσινή εξέλιξη, θα ανακόψει την σπέκουλα των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών γιατί θα βρουν μπροστά τους μία Ευρωπαϊκή Ένωση ενωμένη, αλληλέγγυα απέναντι στην Ελλάδα ή απέναντι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα αντιμετωπίζει προβλήματα δημοσιονομικής σταθερότητας. Είναι σημαντική, όχι μόνο στο συμβολικό αλλά στο ουσιαστικό επίπεδο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, έναντι του διεθνούς συστήματος.
Είναι μια εξέλιξη που πραγματικά βοηθά την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση σ’ αυτή την κρίσιμη περίοδο. Χωρίς να υπερβάλω, ξαναβρίσκει μία στρατηγική η Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρέπει όμως να γίνουν πολλά περισσότερα για να μπορέσει να αποκτήσει μια σταθερή βάση σε δύσκολους καιρούς.
Χρειάζονται να γίνουν πολλά στο ζήτημα της Οικονομικής Ένωσης, πέραν της Νομισματικής Ένωσης, να γίνουν πολλά στο επίπεδο ενός κοινού ομοσπονδιακού χαρακτήρα, θα το έλεγα προϋπολογισμού, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κοινές πολιτικές στο ευρωπαϊκό επίπεδο για όλες τις χώρες, προκειμένου να θωρακιστεί καλύτερα το ευρώ.
Είναι ένα σημαντικό βήμα αυτό που έγινε. Αλλά χρειάζονται και διαφορετικοί πολιτικοί συσχετισμοί μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το θέμα της συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι ένα θέμα περισσότερο θα το έλεγα ψυχολογικό, συμβολικό, δευτερευόντως ουσιαστικό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άμα είναι ψυχολογικό είναι για να μας ρίξει την ψυχολογία.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Όχι, καταλαβαίνω τι λέτε. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ενσωματώσει στο συλλογικό υποσυνείδητο πολλές αρνητικές συνέπειες, σε σχέση με την πρακτική που ακολουθήθηκε σε άλλες χώρες τα τελευταία χρόνια.
Εγώ αντίθετα θα έλεγα, ότι λειτουργεί ή συμβάλει η μειοψηφική συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σ’ αυτό το πακέτο διάσωσης. Βοηθά να ανασχεθούν, να ανακοπούν η διεθνής σπέκουλα, οι διεθνείς πιέσεις, όλη αυτή η κατάσταση που ζήσαμε με την Ελλάδα την τελευταία περίοδο, αλλά και μια κατάσταση που μπορούσε, ανά πάσα στιγμή, να εμφανιστεί και να επηρεάσει και άλλες χώρες της Ευρωζώνης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το άκουσα χθες και μου άρεσε πάρα πολύ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι ανέκδοτο;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι – όχι. Εάν ένα κράτος, μάλλον μια πολιτεία, από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κινδύνευε με πτώχευση, υπήρχε ποτέ περίπτωση οι Αμερικάνοι να λέγανε στην Ευρώπη παιδιά ελάτε να βοηθήσετε;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Προηγουμένως σας επεσήμανα/σημείωσα με τρόπο ενδεχομένως έμμεσο, το μεγάλο στρατηγικό έλλειμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πράγματι η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε στη σύσταση της Νομισματικής Ένωσης, στη σύσταση του ευρώ χωρίς να έχει πληρώσει αναγκαίες προηγούμενες προϋποθέσεις προς αυτή την κατεύθυνση.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ομοσπονδιακές πολιτικές, κοινές πολιτικές εκεί που χρειάζεται. Έχουν έναν ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, μια ομοσπονδιακή τράπεζα που λειτουργεί σε τελείως διαφορετική βάση σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Πάνω απ’ όλα έχουν την πολιτική καθοδήγηση και τον πολιτικό έλεγχο της οικονομικής διακυβέρνησης.
Στοιχεία, πολιτικές και προϋποθέσεις, οι οποίες δεν υφίστανται στην περίπτωση της Ευρώπης, γι’ αυτό εξάλλου βρισκόμαστε μπροστά σ’ αυτά τα σοβαρά θεσμικά και στρατηγικά προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εύχομαι, αυτή η χθεσινή απόφαση να λειτουργήσει ως εγερτήρια δύναμη για να γίνουν μεγάλες θεσμικές και πολιτικές αλλαγές, στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν θέλω να πλειοδοτήσω ή να υπερβάλω προς αυτή την κατεύθυνση. Όμως είναι αναγκαίο για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε ενιαία, ενωτικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση να γίνουν μεγάλες θεσμικές αλλαγές.
Θα με ρωτήσετε, μπορούν να γίνουν στη σημερινή συγκυρία και με τους σημερινούς συσχετισμούς; Είναι δύσκολο, να είμαστε ρεαλιστές, αλλά πρέπει να το παλέψουμε. Εκεί είναι η αξία της παρέμβασης της Ελλάδας και του σχεδίου της Κυβέρνησής μας στον ευρωπαϊκό χώρο, να αναδείξουμε δηλαδή το συλλογικό πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι μόνο το πρόβλημα της Ελλάδας.
Το πρόβλημα της Ελλάδας υπάρχει, θα το αντιμετωπίσουμε. Έχουμε το σχέδιο και τη στρατηγική μέσα από σκληρές και επώδυνες αποφάσεις, πλην όμως αναγκαίες. Όμως πλέον έγινε συνείδηση, ότι ή θα προχωρήσουμε όλοι μαζί ή τελικά θα πάμε σε μια διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως την έχουμε γνωρίσει, πολύ περισσότερο σε μια διάλυση των σταθερών της ευρωζώνης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να έρθουμε λίγο στα ελληνοτουρκικά και με αυτή τη βόλτα και έκανε και η κορβέτα κλπ. φοβόσαστε θερμό επεισόδιο; Το ακούσαμε και στη Βουλή τις προάλλες ότι υπάρχει ένας τέτοιος κίνδυνος με την Τουρκία.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Παρακολουθούμε πολύ στενά τις εξελίξεις και τη συμπεριφορά και πρακτική της τελευταίας περιόδου από την πλευρά της Τουρκίας. Προσέχουμε ιδιαίτερα. Χρειάζεται η απόλυτη δυνατή ψυχραιμία από την πλευρά μας, να μην γίνουμε μέρος μιας εσωτερικής κρίσης που αυτή τη στιγμή εξελίσσεται στην Τουρκία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όλα αυτά τα οποία συμβαίνουν θεωρείτε δηλαδή ότι είναι μια πρακτική που αφορά την εσωτερική κρίση της Τουρκίας;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Υπάρχει μια βασική εξήγηση, που ουσιαστικά συνδέεται με τις εσωτερικές εξελίξεις στην Τουρκία, με τα θεσμικά και στρατηγικά «μπράντεφερ» μεταξύ της δημοκρατικής εκλεγμένης, της νόμιμης Κυβέρνησης του κ. Ερντογάν και των παραγόντων εκείνων του Κεμαλικού κατεστημένου, που θέλουν να υπερασπιστούν την αυτονομία τους ή τον έλεγχο πάνω στην πολιτική ζωή.
Αναφέρομαι ιδιαίτερα στις Ένοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας. Θέλει μεγάλη προσοχή από την πλευρά μας, χωρίς λάθη, χωρίς υποτίμηση ή υπερτίμηση των προκλητικών συμπεριφορών των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Γι’ αυτό είναι αναγκαίο, σ’ αυτή τη συγκυρία, η Ελλάδα, η Κυβέρνησή μας και τα αρμόδια Υπουργεία να ενισχύουν καθημερινά το συντονισμό τους, τον κοινό βηματισμό τους. Κι αυτό κάνουμε, ώστε να αναλύουμε με τον πιο σωστό τρόπο, κάθε φορά τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Να μην δώσουμε καμία δυνατότητα, καμιά ευκαιρία να παίξουμε σε ξένα γήπεδα, εκτός των δικών μας συμφερόντων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γι’ αυτό και δεν θα πάνε ο κ. Δρούτσας και ο κ. Χρυσοχοϊδης;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ο κ. Χρυσοχοϊδης ανακοίνωσε την αναβολή της επίσκεψής του. Ο κ. Δρούτσας ανακοίνωσε την οριστικοποίηση του ταξιδιού, για την περίοδο μετά τις γιορτές. Δεν το κρύβουμε. Ασφαλώς είμαστε προβληματισμένοι για τα τελευταία δείγματα συμπεριφοράς της τουρκικής πλευράς.
Θέλουμε από την Κυβέρνηση, από το πολιτικό σύστημα της Τουρκίας να αναλάβει τις δικές του ευθύνες στα θέματα της συμπεριφοράς απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όμως το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι να κρατήσουμε και ως Κυβέρνηση και ως πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα, ασφαλώς και τα Μέσα Ενημέρωσης έχουν ένα ρόλο να παίξουν προς αυτή την κατεύθυνση, την αναγκαία ψυχραιμία, έτσι ώστε να μπορούμε να είμαστε σε θέση, να αντιμετωπίζουμε πάντα με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο αυτές τις προκλήσεις, χωρίς μεγάλες-ανέξοδες κραυγές και φωνές. Χρειάζεται να είμαστε απόλυτα ψύχραιμοι, σ’ αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία, σε σχέση με την Τουρκία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Μπεγλίτη να σας ευχαριστήσουμε πολύ για τη συνομιλία.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ. Καλή σας ημέρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να είστε καλά. Καλή σας ημέρα.
ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ «ΝΕΤ 105.8»
ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ Π. ΣΑΡΑΝΤΗ – Π. ΤΣΙΟΥΤΣΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην τηλεφωνική γραμμή ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής άμυνας ο κ. Πάνος Μπεγλίτης. Καλή σας ημέρα κ. Μπεγλίτη.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Καλημέρα κ. Σαράντη. Καλημέρα κ. Τσιούτσια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ας ξεκινήσουμε από τα χθεσινά εκεί στις Βρυξέλλες, μια κρίσιμη και σημαντική απόφαση. Τώρα έτσι όπως τα βλέπετε κ. Μπεγλίτη και με το χέρι στην καρδιά αυτή η εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι προς όφελός μας ή όχι;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κατ’ αρχήν να πω ως γενική παρατήρηση, ότι η χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Συνόδου Κορυφής, είναι μια πολύ σημαντική πολιτικά, οικονομικά και στρατηγικά απόφαση όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την νομισματική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ευρωζώνης.
Είναι μια απόφαση που ουσιαστικά ενσωματώνει πολλά από τα στοιχεία και από τις θέσεις, που η Ελλάδα και η Κυβέρνησή μας την τελευταία περίοδο είχε αναδείξει, όχι μόνο για την χρηματοπιστωτική επιβίωση της χώρας μας, αλλά κυρίως για την επιβίωση και τη σταθερότητα της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πέρα από τα οφέλη που θα έχει για την Ελλάδα, θα είναι ένα σημαντικό όφελος, ένα σημαντικό στάδιο στην ίδια την πορεία και την προοπτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ έτσι δυο απλά ερωτήματα που μου βάλανε οι φίλοι χθες, οι οποίοι δεν μπορούσαν να τα καταλάβουν. Μου λένε, Τάκη τα παρακολουθούμε, δεν μπορούμε να τα καταλάβουμε και καλά, μας σώνει αυτή η απόφαση; Ένα το ερώτημα. Και δεύτερον, εάν μας σώνει, με τι κόστος;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κατ’ αρχήν είναι πολύ σημαντικό πολιτικά και στρατηγικά ως μήνυμα προς τις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται αλληλέγγυα προς την Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα λειτουργήσει την επόμενη περίοδο και θα χειριστεί τη χρηματοπιστωτική της σταθερότητα με κοινούς όρους, με όρους αλληλεγγύης προς όλους, όχι μόνο προς την Ελλάδα κι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα ως ανάχωμα και ανάσχεση των επιθετικών διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών.
Το κόστος θα ήταν πολύ μεγαλύτερο εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση, σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία, εμφανιζόταν προς τα έξω, προς το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα κατακερματισμένη, χωρίς ενιαία θέση. Κι αυτή η ενιαία θέση είναι μια στέρεα βάση, ένα ισχυρό όπως είπα ανάχωμα, έναντι των πάντων.
Το κόστος από την άλλη πλευρά, ασφαλώς είναι πολύ μικρότερο, απ’αυτό που θα ήταν αν η Γερμανία και η Καγκελάριος Μέρκελ ενσωμάτωνε την τεχνογνωσία ή ακόμα περισσότερο τη λειτουργία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο εσωτερικό της Ευρωζώνης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα άπαξ λέει και χρειαστεί να πάρουμε αυτό το δάνειο οι όροι είναι πάρα πολύ αυστηροί. Τι σημαίνει αυτό;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Οι όροι δεν θα είναι αυστηρότεροι απ’ αυτούς που εμείς έχουμε ενσωματώσει στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Είναι το ίδιο το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θα καθοδηγήσει την πορεία της χώρας την επόμενη περίοδο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Μπεγλίτη, το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης το αλλάξατε αμέσως μετά πόσες φορές.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Δεν έγιναν μεγάλες αλλαγές, σε σχέση με αυτό που είχαμε αποφασίσει και είχαμε διαμορφώσει ως Κυβέρνηση. Είναι σκληρό Πρόγραμμα Σταθερότητας. Το αντιλαμβανόμαστε. Ήταν όμως αναγκαίο για να μπορέσουμε να επιτύχουμε τη δημοσιονομική εξυγίανση και σταθερότητα στη χώρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να περιμένει ο κόσμος κάτι ακόμα, ότι θα παρθούν και άλλα μέτρα τέλος πάντων;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ο κόσμος θα πρέπει να περιμένει, και σ’ αυτό είμαστε ειλικρινείς, μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στο κράτος, στο οικονομικό μας σύστημα, στις σχέσεις του κράτους με την οικονομία και με την κοινωνία, που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ομαλή υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας, αλλά κυρίως για να βγούμε απ’ αυτή τη δομική, τη διαρθρωτική κρίση που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας.
Εκεί πρέπει να ρίξουμε όλο το βάρος την επόμενη περίοδο, στην επιτυχή υλοποίηση όλων των στόχων, που βάζει το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Γιατί το Πρόγραμμα Σταθερότητας δεν είναι απλά και μόνο δημοσιονομικού χαρακτήρα, έχει ευρύτερους στόχους αλλαγών στις δομές της οικονομίας και του κράτους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Για να καταλάβω κάτι κ. Μπεγλίτη. Καταλαβαίνουμε το σκέλος ότι δεν βρίσκουμε λεφτά απέξω, δεν μας δανείζουν, άρα προσφεύγουμε σ’ αυτό το Ταμείο, το οποίο είναι ο συνδυασμός Ευρώπη και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αυτό είναι κατανοητό.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Εάν χρειαστεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εάν χρειαστεί, αυτό λέω. Δεν μας δανείζουν, το ένα ενδεχόμενο είναι αυτό. Στο εάν χρειαστεί είναι το ενδεχόμενο το ότι βγαίνουμε στις αγορές και βρίσκουμε επιτόκια 7% και 8%;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Όχι. Η θετική αυτή χθεσινή εξέλιξη, θα ανακόψει την σπέκουλα των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών γιατί θα βρουν μπροστά τους μία Ευρωπαϊκή Ένωση ενωμένη, αλληλέγγυα απέναντι στην Ελλάδα ή απέναντι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα αντιμετωπίζει προβλήματα δημοσιονομικής σταθερότητας. Είναι σημαντική, όχι μόνο στο συμβολικό αλλά στο ουσιαστικό επίπεδο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, έναντι του διεθνούς συστήματος.
Είναι μια εξέλιξη που πραγματικά βοηθά την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση σ’ αυτή την κρίσιμη περίοδο. Χωρίς να υπερβάλω, ξαναβρίσκει μία στρατηγική η Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρέπει όμως να γίνουν πολλά περισσότερα για να μπορέσει να αποκτήσει μια σταθερή βάση σε δύσκολους καιρούς.
Χρειάζονται να γίνουν πολλά στο ζήτημα της Οικονομικής Ένωσης, πέραν της Νομισματικής Ένωσης, να γίνουν πολλά στο επίπεδο ενός κοινού ομοσπονδιακού χαρακτήρα, θα το έλεγα προϋπολογισμού, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κοινές πολιτικές στο ευρωπαϊκό επίπεδο για όλες τις χώρες, προκειμένου να θωρακιστεί καλύτερα το ευρώ.
Είναι ένα σημαντικό βήμα αυτό που έγινε. Αλλά χρειάζονται και διαφορετικοί πολιτικοί συσχετισμοί μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το θέμα της συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι ένα θέμα περισσότερο θα το έλεγα ψυχολογικό, συμβολικό, δευτερευόντως ουσιαστικό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άμα είναι ψυχολογικό είναι για να μας ρίξει την ψυχολογία.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Όχι, καταλαβαίνω τι λέτε. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ενσωματώσει στο συλλογικό υποσυνείδητο πολλές αρνητικές συνέπειες, σε σχέση με την πρακτική που ακολουθήθηκε σε άλλες χώρες τα τελευταία χρόνια.
Εγώ αντίθετα θα έλεγα, ότι λειτουργεί ή συμβάλει η μειοψηφική συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σ’ αυτό το πακέτο διάσωσης. Βοηθά να ανασχεθούν, να ανακοπούν η διεθνής σπέκουλα, οι διεθνείς πιέσεις, όλη αυτή η κατάσταση που ζήσαμε με την Ελλάδα την τελευταία περίοδο, αλλά και μια κατάσταση που μπορούσε, ανά πάσα στιγμή, να εμφανιστεί και να επηρεάσει και άλλες χώρες της Ευρωζώνης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το άκουσα χθες και μου άρεσε πάρα πολύ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι ανέκδοτο;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι – όχι. Εάν ένα κράτος, μάλλον μια πολιτεία, από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κινδύνευε με πτώχευση, υπήρχε ποτέ περίπτωση οι Αμερικάνοι να λέγανε στην Ευρώπη παιδιά ελάτε να βοηθήσετε;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Προηγουμένως σας επεσήμανα/σημείωσα με τρόπο ενδεχομένως έμμεσο, το μεγάλο στρατηγικό έλλειμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πράγματι η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε στη σύσταση της Νομισματικής Ένωσης, στη σύσταση του ευρώ χωρίς να έχει πληρώσει αναγκαίες προηγούμενες προϋποθέσεις προς αυτή την κατεύθυνση.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ομοσπονδιακές πολιτικές, κοινές πολιτικές εκεί που χρειάζεται. Έχουν έναν ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, μια ομοσπονδιακή τράπεζα που λειτουργεί σε τελείως διαφορετική βάση σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Πάνω απ’ όλα έχουν την πολιτική καθοδήγηση και τον πολιτικό έλεγχο της οικονομικής διακυβέρνησης.
Στοιχεία, πολιτικές και προϋποθέσεις, οι οποίες δεν υφίστανται στην περίπτωση της Ευρώπης, γι’ αυτό εξάλλου βρισκόμαστε μπροστά σ’ αυτά τα σοβαρά θεσμικά και στρατηγικά προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εύχομαι, αυτή η χθεσινή απόφαση να λειτουργήσει ως εγερτήρια δύναμη για να γίνουν μεγάλες θεσμικές και πολιτικές αλλαγές, στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν θέλω να πλειοδοτήσω ή να υπερβάλω προς αυτή την κατεύθυνση. Όμως είναι αναγκαίο για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε ενιαία, ενωτικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση να γίνουν μεγάλες θεσμικές αλλαγές.
Θα με ρωτήσετε, μπορούν να γίνουν στη σημερινή συγκυρία και με τους σημερινούς συσχετισμούς; Είναι δύσκολο, να είμαστε ρεαλιστές, αλλά πρέπει να το παλέψουμε. Εκεί είναι η αξία της παρέμβασης της Ελλάδας και του σχεδίου της Κυβέρνησής μας στον ευρωπαϊκό χώρο, να αναδείξουμε δηλαδή το συλλογικό πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι μόνο το πρόβλημα της Ελλάδας.
Το πρόβλημα της Ελλάδας υπάρχει, θα το αντιμετωπίσουμε. Έχουμε το σχέδιο και τη στρατηγική μέσα από σκληρές και επώδυνες αποφάσεις, πλην όμως αναγκαίες. Όμως πλέον έγινε συνείδηση, ότι ή θα προχωρήσουμε όλοι μαζί ή τελικά θα πάμε σε μια διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως την έχουμε γνωρίσει, πολύ περισσότερο σε μια διάλυση των σταθερών της ευρωζώνης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να έρθουμε λίγο στα ελληνοτουρκικά και με αυτή τη βόλτα και έκανε και η κορβέτα κλπ. φοβόσαστε θερμό επεισόδιο; Το ακούσαμε και στη Βουλή τις προάλλες ότι υπάρχει ένας τέτοιος κίνδυνος με την Τουρκία.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Παρακολουθούμε πολύ στενά τις εξελίξεις και τη συμπεριφορά και πρακτική της τελευταίας περιόδου από την πλευρά της Τουρκίας. Προσέχουμε ιδιαίτερα. Χρειάζεται η απόλυτη δυνατή ψυχραιμία από την πλευρά μας, να μην γίνουμε μέρος μιας εσωτερικής κρίσης που αυτή τη στιγμή εξελίσσεται στην Τουρκία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όλα αυτά τα οποία συμβαίνουν θεωρείτε δηλαδή ότι είναι μια πρακτική που αφορά την εσωτερική κρίση της Τουρκίας;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Υπάρχει μια βασική εξήγηση, που ουσιαστικά συνδέεται με τις εσωτερικές εξελίξεις στην Τουρκία, με τα θεσμικά και στρατηγικά «μπράντεφερ» μεταξύ της δημοκρατικής εκλεγμένης, της νόμιμης Κυβέρνησης του κ. Ερντογάν και των παραγόντων εκείνων του Κεμαλικού κατεστημένου, που θέλουν να υπερασπιστούν την αυτονομία τους ή τον έλεγχο πάνω στην πολιτική ζωή.
Αναφέρομαι ιδιαίτερα στις Ένοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας. Θέλει μεγάλη προσοχή από την πλευρά μας, χωρίς λάθη, χωρίς υποτίμηση ή υπερτίμηση των προκλητικών συμπεριφορών των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Γι’ αυτό είναι αναγκαίο, σ’ αυτή τη συγκυρία, η Ελλάδα, η Κυβέρνησή μας και τα αρμόδια Υπουργεία να ενισχύουν καθημερινά το συντονισμό τους, τον κοινό βηματισμό τους. Κι αυτό κάνουμε, ώστε να αναλύουμε με τον πιο σωστό τρόπο, κάθε φορά τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Να μην δώσουμε καμία δυνατότητα, καμιά ευκαιρία να παίξουμε σε ξένα γήπεδα, εκτός των δικών μας συμφερόντων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γι’ αυτό και δεν θα πάνε ο κ. Δρούτσας και ο κ. Χρυσοχοϊδης;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ο κ. Χρυσοχοϊδης ανακοίνωσε την αναβολή της επίσκεψής του. Ο κ. Δρούτσας ανακοίνωσε την οριστικοποίηση του ταξιδιού, για την περίοδο μετά τις γιορτές. Δεν το κρύβουμε. Ασφαλώς είμαστε προβληματισμένοι για τα τελευταία δείγματα συμπεριφοράς της τουρκικής πλευράς.
Θέλουμε από την Κυβέρνηση, από το πολιτικό σύστημα της Τουρκίας να αναλάβει τις δικές του ευθύνες στα θέματα της συμπεριφοράς απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όμως το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι να κρατήσουμε και ως Κυβέρνηση και ως πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα, ασφαλώς και τα Μέσα Ενημέρωσης έχουν ένα ρόλο να παίξουν προς αυτή την κατεύθυνση, την αναγκαία ψυχραιμία, έτσι ώστε να μπορούμε να είμαστε σε θέση, να αντιμετωπίζουμε πάντα με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο αυτές τις προκλήσεις, χωρίς μεγάλες-ανέξοδες κραυγές και φωνές. Χρειάζεται να είμαστε απόλυτα ψύχραιμοι, σ’ αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία, σε σχέση με την Τουρκία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Μπεγλίτη να σας ευχαριστήσουμε πολύ για τη συνομιλία.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ. Καλή σας ημέρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να είστε καλά. Καλή σας ημέρα.
0 Response to ""Σημαντική πολιτικά, οικονομικά και στρατηγικά απόφαση""